Közélet

Dél-Afrika a Nemzetközi Bírósághoz fordult a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt

Dél-Afrika az izraeli katonai műveletek leállítását kéri. Mint azt jogi képviselői mondták, Rafah nélkül nincs többé palesztin élet Gázában, nincs többé palesztin identitás.

A Dél-afrikai Köztársaság ismételten a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult, és további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságának csütörtöki meghallgatásán.

Dál-Afrika
Dél-Afrika jogi képviselője Hágában / Fotó: AFP

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika érveit, pénteken Izrael válaszát hallgatja meg a december óta tartó eljárás keretében.

A meghallgatáson Blinne Ní Ghrálaigh ír ügyvéd közölte: Pretoria a bíróság januári végzését követően ismét kénytelen az ICJ beavatkozását kérni, Izrael ugyanis továbbra is gyilkolja a palesztinokat Gázában, megsértve ezzel a bíróság utasításait.

Dél-Afrika az izraeli katonai műveletek azonnali leállítását kéri Rafahban és a Gázai övezet minden részén, annak érdekében, hogy megvédje és megakadályozza az övezet maradványainak és népének teljes megsemmisítését – jelentette ki. Az emberi szenvedéssel járó helyzet súlyossága megköveteli, hogy a bíróság utasítsa Izraelt katonai műveleteinek beszüntetésére. Semmi más nem lesz elegendő – húzta alá.

Ez lehet a bíróság utolsó esélye arra, hogy cselekedjen a gázai palesztinok túlélésének biztosítása érdekében. Ez a bíróság lehet a palesztinok túlélésének utolsó esélye – tette hozzá beszédében az ír ügyvéd.

Tembeka Ngcukaitobi dél-afrikai ügyvéd országának érveit sorolva hangsúlyozta: Izrael nemcsak figyelmen kívül hagyja a népirtásról szóló egyezmény részes államaként rá háruló kötelezettségeket, hanem semmibe veszi a bíróságot, annak végzését és a jogállamiságot.

A Dél-Afrika kérelmében leírt népirtó cselekmények kezdettől fogva előre láthatók voltak – hangoztatta. Izrael szándéka mindig is az volt, hogy elpusztítsa a palesztin életet, eltörölje a palesztinokat a föld színéről. A rafahi művelet a palesztin élet teljes megsemmisítésének utolsó szakaszát jelenti – hangoztatta. Rafah nélkül nincs többé palesztin élet Gázában, nincs többé palesztin identitás, és nincs lehetőség az újjáépítésre – tette hozzá Ngcukaitobi.

Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd kijelentette: a palesztinok Gázában nincsenek biztonságban, folyamatos és fokozódó népirtásnak vannak kitéve. A jövőjük forog kockán – mondta.

Max du Plessis dél-afrikai ügyvéd azt hangoztatta, hogy a Rafah elleni izraeli támadások elrendelése egyértelműen népirtó szándékra utal. Azzal, hogy Izrael több mint egymillió palesztint kényszerített Rafahba menekülni, majd teljes körű bombázást hajtott végre a tartomány ellen, miközben elzárta a segélyektől és éhínséget idézet elő, bizonyítja ezt a szándékot – vélte az ügyvéd.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

Január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia kell az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését. A bíróság elrendelte, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtást tiltó rendeletnek. Elrendelte azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást. Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye az alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát országok közötti viták rendezésére hozták létre. Határozatai kötelező erejűek, de végrehajtatásukra nincsenek közvetlen eszközei.

 

Dél-Afrika Rafah Izrael
Kapcsolódó cikkek