Nemzetközi gazdaság

Az orosz-ukrán háború 802. napja – Ortodox húsvét: 24 drónt kapott a nyakába Ukrajna a feltámadás éjszakáján

Az orosz Kurszk megyéből, valamint a megszállt Krím félszigetről 24 Shahed típusú drónt indítottak útra Ukrajna irányába az ortodox húsvét éjszakáján; az ukrán légierő 23-at megsemmisített. Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök éjjel részt vett a húsvéti istentiszteleten, amelyet Kirill pátriárka tartott.

Miközben a harcok nem állnak le az orosz–ukrán háborúban, Vlagyimir Putyin orosz elnök éjjel részt vett a húsvéti istentiszteleten a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, ahol a szertartást Kirill pátriárka végezte – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség. 

Az ortodox húsvét idejére sem állították le a dróntámadásokat az oroszok / Forrás: Getty Images

Az istentiszteleten Putyinnal együtt vett részt Szergej Szobjanin moszkvai polgármester, az elnök és Kirill pátriárka húsvéti ajándékokat cserélt.

Az orosz elnök a nagy ünnepeken hagyományosan vesz részt az istentiszteleten, húsvétkor általában a Megváltó Krisztus-székesegyházba megy. Eddig összesen kétszer fordult elő, hogy a húsvéti ünnepséget Moszkván kívül töltötte: 2000-ben, a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban és 2003-ban Tádzsikisztánban vett részt az istentiszteleten.

A hírügynökség közben szombaton arról számolt be, hogy az orosz erők 25 csoportos csapást hajtottak végre az elmúlt hét napban ukrán energetikai és hadiipari létesítmények ellen, elsődleges célpontjaik 

  • ukrán milíciák, 
  • külföldi zsoldosok bevetési helyei, 
  • valamint katonai járművek voltak.

Az angol nyelvű The Kiyiv Independent ukrán online újság vasárnap hajnalban tájékoztatott arról, hogy az ukrán légierő egyik napról a másikra 24 Shahed típusú drónból 23-at megsemmisített. A drónokat a szomszédos orosz Kurszk megyéből, valamint a megszállt Krím félszigeten lévő Chauda-fokról indították útnak.

Az éjszaka során Oroszország drónokkal támadta Harkiv várost, felgyújtva legalább három lakóotthont. A hírek szerint a város egyik kerületében a drónok lelövése okozta a tüzet.

Kreml: a Steadfast Defender hadgyakorlattal a NATO már a háborúra készül

A hidegháború óta a legnagyobb hadgyakorlatot tartja az orosz határ közelében a Marija Zaharova szerint az észak-atlanti több ezzel egy Oroszország elleni fegyveres konfliktusra készül.

 

16:18

Oroszország elfoglalta Ocseretine városát

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ocseretine települést, miközben négy frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat, és 15 ukrán rohamot és ellenrohamot vert vissza – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. 

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. 

09:23

ORFK: több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 4886-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4455-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t vasárnap.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.
 

drón háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek