Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 22. 18:17|VG-összeállítás | Gazdaság

A jövő hónapban változhat a kamat

Izgalmak nélküli magyar kamatdöntésre és a világgazdasági lejtmenetre utaló nemzetközi bizalmi és növekedési adatokra lehet számítani a héten.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szinte üres a magyar makronaptár, a hét legfontosabb eseménye a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése lesz, ám az elemzők egybehangzó véleménye szerint a testület tavaly szeptemberhez hasonlóan nem változtat az alapkamat 1,35 százalékos szintjén. Dunai Gábor az OTP Bank elemzője szerint egy hónappal később, az EKB várt lazítása után és a frissített inflációs előrejelzés alapján jelezheti az MNB a további terveit.

Kedden jelenik meg a tavalyi és a decemberi kiskereskedelmi forgalomról szóló második becslés. A decemberi 5,0 százalékos növekedéssel együtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 5,2 százalékos volt az éves forgalom bővülése. Szerdán a lakásépítések, építési engedélyek tavalyi I–IV. negyedévi adatait közli a KSH, megtudjuk, hogy megdőlt-e a lakásépítések évszázados negatív rekordja. Az év első kilenc hónapjában 4657 lakás épült, 9,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első három negyedévében, a kiadott építési engedélyek száma viszont 24 százalékkal, 8616-ra nőtt. Pénteken pedig a foglalkoztatottság-munkanélküliség 2015. novemberi és 2016. januári adatát teszik közzé.

Fontosabb jelzés lesz a növekedési esélyekről a németországi IFO üzleti bizalmi index megjelenése. Bár a negyedik negyedéves előzetes GDP-adatok végül nem igazolták az eurózóna gazdaságának lassulásáról szóló feltételezéseket (legalábbis negyedéves bázison), a bizalmi indexek az utóbbi egy-két hónapban egyértelműen lefelé fordultak. A várakozások szerint az IFO-index februárban szintén mérséklődhetett kissé – hangsúlyozza Dunai Gábor.

A jövő héten érkező amerikai (részletes) GDP-adat is fontos lehet majd: a második becslés lefelé revíziót hozhat, köszönhetően az erős dollár miatt gyengélkedő feldolgozóiparnak, de szerepet játszhat benne a világgazdaság lassulása is. Módos Dániel, az OTP Bank elemzője szerint a lassulás miatti aggodalom egyre erősebben jelenik meg a Fed-döntéshozók szempontjaiban is, ahogy az a januári kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből kiderült. Egyre inkább úgy tűnik – ahogy erre a Fed elnök asszonya is utalt egy kongresszusi meghallgatáson –, hogy az infláció konkrét jeleit és a pénzpiacok stabilizálódását akarják látni a Fed döntéshozói a kamatemelési ciklus folytatása előtt. Ebből a szempontból lesznek különösen fontosak a beérkező PCE inflációs adatok, amelyek a januári olajáresés miatt tovább csökkenhettek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A jövő hónapban változhat a kamat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 7. 16:11Tartotta a tempót az eurózóna

  A fogyasztás hozott növekedést az eurózónában, a beruházások stagnálását főleg a politikai bizonytalanságok magyarázzák

 • 2016. 12. 7. 11:14Költeni kezdett a kormány

  Soha ennyire ilyen jól nem állt a magyar költségvetés mint most. Novemberben egy picit tovább nőtt az október végi többlet, pedig a kormány tényleg igyekezett mindent elkölteni.

 • 2016. 12. 7. 08:27Lassult a gazdaság

  A mezőgazdaság és a szolgáltatások húzták a GDP-növekedést a harmadik negyedévben. A gazdaságot a lakossági fogyasztás és az EU-források gyorsuló lehívása támogathatja a jövőben

 • 2016. 12. 7. 07:00Feleslegessé teszi az evát az adócsökkentési csomag

  Értelmetlenné teszi az eva alkalmazását a társasági adó csökkentése, miközben a járulékok mérséklése miatt a vállalatok számára az ekho alkalmazása is fölöslegessé válik. A sportolók, újságírók és előadóművészek viszont a minimálbér drasztikus emelése miatt rosszabbul járnak

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér