Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 15:30|Blahó Miklós | Gazdaság

A nemzetközi integráció jólétet teremt

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Globális feltételek közepette kellene a gazdaságoknak erőteljesebben és kiegyensúlyozottabban növekedniük, mindenkinek lehetőséget teremtve a gyarapodásra – ezzel a gondolati alapvetéssel kezdődik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülése.

Fotó: IMF
Rövid távon jók a világgazdasági kilátások a fejlett régióban, hosszabb távon azonban nagy a bizonytalanság – mondta csütörtökön az IMF és a Világbank tavaszi ülésszakát megnyitó sajtóértekezleten Christine Lagarde , a valutaalap vezérigazgatója. A rövid távú kedvező folyamatok fennmaradása ugyanis attól függ, hogy a vezető gazdaságok megfelelő gazdaságpolitikai elegyet képeznek-e a növekedés ösztönzésére, s nem szakítják-e meg a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatokat.

Ez utóbbi veszélyre a héten megjelent több jelentésében is felhívta a figyelmet az IMF, s Lagarde sem mulasztotta el, hogy megemlítse a kockázatok között. A szintén csütörtökön közzétett vezérigazgatói globális politikai napirend szövege szerint a kereskedelmi, pénzügyi integráció és a technológia százmilliókat emelt ki a szegénységből, támogatta a jövedelmek emelkedését, a hozzáférést a termékekhez és a különböző szolgáltatásokhoz, például az oktatáshoz és az egészségügyhöz, és jólétet teremtett.

A nagy recessziót követő lassú élénkülés ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a fejlett országokban egyes társadalmi csoportok egyre nehezebben tudnak alkalmazkodni a technológia fejlődéséhez és a globális integrációhoz.

A tőke és a magas képzettség hozadéka megugrott, miközben a közepes és alacsony végzettségűek bére stagnált. A jövedelmi egyenlőtlenség fokozódása miatt viszont megkérdőjeleződik maga az integráció is. Ehhez az aggasztó fejleményhez adódik a gyenge termelékenység, amit éppen a kereskedelem és az innováció serkenthetne. Vagyis a helyzetet kezelni kell, de nem a világkereskedelem visszafogásával, hanem a megfelelően laza monetáris és a növekedést pártoló fiskális politikával, valamint szerkezeti reformokkal, a globalizációs hatások kezelésére felkészítő oktatással, hatékony munkaerőpiaci beavatkozással, kiegyenlítő adópolitikával.

Tájékoztatóján faggatták Lagarde-ot a Trump-adminisztráció elzárkózónak látszó, a protekcionista félelmeket ugyancsak gerjesztő kereskedelempolitikai törekvéseinek megítéléséről. A kérdésekre azt válaszolta: szerinte haladást lehet elérni a rendszer egyenlőbb, tisztességesebb és torzításmentes működése érdekében anélkül, hogy a kereskedelmet mint a növekedés motorját leállítanák. Hozzátette: a húszak csoportjának tagjai 2008 óta háromezer alkalommal sértették meg a kereskedelmi szabályokat.

Szerény mértékben, a januári előrejelzéséhez képest 0,1 százalékponttal, 3,5 százalékra emelte idei globális növekedési prognózisát az IMF a tavalyi 3,1 százalékos bővülés után, részben az amerikai gazdaság élénkülését megelőlegezve. Erre utalt a valutaalap által szervezett washingtoni konferencián Stanley Fischer, az amerikai jegybank (Fed) alelnöke, aki úgy látja, hogy a kamatok fokozatos emelése azért nem okoz felfordulást a piacokon, mert a jegybank az egyre javuló amerikai helyzet miatt szigorít, azaz az Egyesült Államok duzzadó kereslete külföldön szintén pozitív hatást fejt ki, így más régiókat is húz maga után. A jegybank friss bézs könyve ugyanakkor arra utal, hogy az emelkedő bérek ellenére a fogyasztás visszafogott, a gazdaság pedig szerény és mérsékelt ütemben bővül. Az atlantai jegybank modellje szerint az első negyedévben az éves iram mindössze 0,5 százalék lehetett.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A nemzetközi integráció jólétet teremt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér