Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 14. 08:38|Várkonyi Iván | Gazdaság » Adózás

Hétfőig kérhetjük, hogy a NAV töltse ki az ívet

Hétfőig több millióan élhetnének még a lehetőséggel, hogy ne nekik kelljen adóbevallást készíteniük, ám valószínűleg ugyanúgy kevesen választják majd az egyszerűsített bevallást, ahogyan eddig.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Milliónyian lehetnek, akik utoljára kérhetnék, hogy a NAV készítse el helyettük az adóbevallásukat, ám aligha lesznek négyszázezernél többen, akik az idén ezt a lehetőséget, vagyis az egyszerűsített bevallást választják.

A határidő hétfőn jár le, addig kell postára adni (vagy elektronikusan beküldeni) a három lapból álló 1553NY jelű nyomtatványt. Ennek a kitöltése nem sokkal egyszerűbb, mint az adóbevallásé, hiszen számtalan nyilatkozatot kell tenni ahhoz, hogy a hivatal végül el tudja készíteni a bevallást. A rendszer előnye persze, hogy a rendelkezésre álló bér- és kedvezményadatokat a NAV írja már be az ívekbe, és az adózónak számolgatnia se kell – az persze már más kérdés, hogy az utóbbi munka nagy részét a kitöltést segítő program is elvégzi.

Az egyszerűsített bevallást azok is választhatják, akik ingatlan bérbeadásából, ingó vagyontárgy értékesítéséből szereztek jövedelmet, vagy bármilyen kedvezményt érvényesítenének, esetleg őstermelők (de 600 ezer forint alatt van az éves bevételük). Vagyis: elméletileg is jóval többen élhetnek a lehetőséggel, mint a most bevezetett bevallási nyilatkozattal. Utóbbi esetében – az idén először – a munkáltatónál lehetett január végéig nyilatkozni arról, hogy a NAV készítse el a bevallást. A lehetőség azonban csak azoknak adott, akik semmilyen kedvezményt nem érvényesítettek, és csak munkáltatótól származó jövedelmük volt. Ez a kör is 1,5 millió embert jelent, míg az egyszerűsített bevallást akár kétszer ennyien is választhatnák a lazább feltételek miatt – például azok, akik januárban nem kérték meg a hivatalt az ívek kitöltésére, de megtehették volna.

Arról egyelőre nincs adat, hogy hányan kérték meg az adóhivatalt az új bevallási nyilatkozattal a munkára, és hányan maradtak a jól bevált módszerük mellett. Annyit azonban biztosan tudni: eddig az egyszerűsített módszerek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – valószínűleg ezért is cserélik a rendszert.

A többség tavaly a normális bevallást választotta: közel 3,5 millióan maguk töltötték ki az íveket, annak ellenére is, hogy az egyszerűsített módszereket is választhatták volna. A munkáltatója 720 ezer dolgozónak töltötte ki a bevallását – ez a szám folyamatosan csökkent az évek során, hiszen a cégeknek ma már nem kötelező a lehetőséget biztosítani. (Ezt váltotta ki idén korlátozottabb körben a bevallási nyilatkozat.)

Az egyszerűsített bevallás népszerűsége ugyan folyamatosan nőtt, de tavaly is csak 340 ezren éltek a lehetőséggel, ami még mindig sokszorosa a söralátét-bevallásnak (a korábbi adónyilatkozatnak), amelyet 54,5 ezren választottak. A viszonylagos népszerűtlenség miatt dönthettek a törvényalkotók a módszerek megváltoztatása mellett. Az új rendben a hivatal kezdeményezőbben lép fel, tulajdonképpen kínálja az egyszerűbb módszereket, és nem azt várja, hogy az adózók jelentkezzenek értük. Igaz, az egyszerűsített bevallást váltó lehetőség, a bevallási ajánlat csak jövőre jön. Utóbbi az egyszerűsített bevallásban érintettek körére vonatkozik majd, igaz, csak azokra, akiknek van ügyfélkapus bejelentkezésük. Emiatt azonban mindazok, akiknek nincs ügyfélkapus azonosítójuk, de kedvezményt érvényesítenek, vagy ingatlant adnak ki az idén, utoljára kérhetik a NAV közreműködését a bevallás során.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hétfőig kérhetjük, hogy a NAV töltse ki az ívet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér