Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 10:23|V. I. | Gazdaság » Adózás

Könnyebben kedvezményezik a családokat

Könnyebb adminisztrációval, kevesebb korlátozással lehet igénybe venni a családi és a házastársi adókedvezményeket 2017-től kezdve – hívta fel a figyelmet a Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) igyekszik felhívni a figyelmet a magánszemélyek számára adózási határidőkre az idén, most pedig a fontos dátum közeleg: a munkáltatók január 10-12 környékén várják azokat a nyilatkozatokat, amelyek alapján igénybe vehetők az év közben az adókedvezmények (szakmai nyelven: az adóelőlegben is érvényesíteni lehet ezeket). Három ilyenről lehet nyilatkozni: a – főként – gyermekek után járó családi, a friss házasoknak két éven át járó házastársi és a tartós súlyos betegséggel élők (akár ilyen a cukorbetegség vagy a laktóz-érzékenység is) esetében érvényesíthető személyi kedvezmény.

Tamásné Czinege Csilla hangsúlyozta: az önbevallás rendszerében adóhatóság is csak ezekből a nyilatkozatokból értesül arról, hogy a magánszemélyek jogosultak a kedvezményre. Értsd: hiába tudja a NAV statisztikai adatokból, hogy 46 ezer házasságkötés történt és látják, hogy a jogosultak fele élt csupán a kedvezmény lehetőségével, nincs lehetőség arra, hogy külön megkeressék azokat, akik nem érvényesítették a kedvezményt, pedig összeházasodtak. Ugyanez a helyzet egyébként a személyi kedvezmény esetében is – a jogosultaknak ezt maguknak kell jelezniük a hatóság felé a bevallás során, vagy a munkáltatónak az adóév elején. Ekkor jobban is járnak, hiszen már a fizetésüknél érvényesítik a kedvezményt, kevesebb lesz a levonás, több marad náluk már az év közben – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Családi kedvezményt 2015-re 1,1 millióan érvényesítettek az eltartottak után – az adóelőlegből azonban az első hónapokban több tízezren nem veszik igénybe az adókedvezményt, mert nem nyilatkoznak róla időben. Ez a múltban nehezebb is volt: a házastársoknak egymás munkáltatóinál is érvényesíttetni kellett a nyilatkozataikat – az idén ez a kötelezettség megszűnik. Az adminisztráció könnyítését az teszi lehetővé, hogy kötelező lesz a gyermekek adószámát is ráírni a papírokra (így már a NAV maga össze tudja fésülni a jogosultságokat). Tamásné Czinege Csilla kiemelte, hogy a hatóság az elmúlt időszakban 380 ezer adóazonosító jelet képzett meg és küldött ki minden 25 év alatti számára, ami lehetővé teszi, hogy mindenki élni tudjon a kedvezménnyel.

További könnyítést jelent a munkavállalók számára, hogy a magzatok után igénybe vett kedvezmény esetén a gyermek születésekor nem kell újra igényelni a jóváírást – ahogyan az első házasok kedvezményét igénybe vevőknél sem szűnteti meg már a jogosultságot a gyermek születése.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Könnyebben kedvezményezik a családokat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér