Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 12. 07:30|Utolsó módosítás: 2016. 3. 12. 09:30|MTI | Gazdaság » Adózás

Milliós bírság várhat a magyar tulajdonú cégekre Romániában

Csaknem 10 ezer magyar-román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság akár egymillió forintnak megfelelő összegre az OECD új transzferár irányelve alapján, ha elmulasztják benyújtani transzferár dokumentációjukat - hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég közleményében ismerteti: a hatályos romániai jogszabályok szerint a nagyvállalatoknak az éves adóbevallással együtt március 25-ig, míg a kis- és közepes vállalatoknak a felszólítást követő 30 napig kell benyújtaniuk a hatóságnak azokat az anyagokat, amelyek előző évi transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják. Utóbbiaknál egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidő 30 nappal történő meghosszabbítására. 

Közepes- és nagyvállalatnak az a cég számít, amely a következő kritériumokból legalább kettőnek megfelel: éves szinten 35 millió lej (2,44 milliárd forint) teljes tőkével rendelkezik; teljes éves árbevétele 17,5 millió lej (1,22 milliárd forint); a foglalkoztatottak létszáma minimum 50 fő. A két vállalkozási kategória közti különbség az adóhatóságnak befizetett adó mértékétől függ.

Abban az esetben, ha egy vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtania a dokumentációkat az adóhatósághoz, a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró (840-990 ezer forint), míg a kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak 500-800 euró (155-280 ezer forint) büntetést kell fizetniük tranzakciónként. 

A 2016. január 27-én, az OECD által kezdeményezett CBCR (Country-by-Country) reporting bevezetésére irányuló multilaterális egyezményhez harmincegy ország - köztük Románia - csatlakozott, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti. 

A 15 pontból álló BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelem-átcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, valamint a transzferárazással kapcsolatos nagyobb átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás, amelynek során 2016-tól akár a teljes vállalatcsoportról is információt adhatnak minden érintett adóhatóságnak. 

A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról lehet beszélni. Ezzel az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, és méretüktől függően súlyos pénzbüntetés sújthatja azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztják határidőre benyújtani a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó transzferár dokumentációikat. 

Békési Orsolya, a Baker Tilly Hungária transzferár tanácsadási területének senior managere szerint, bár a jelenlegi hazai szabályozás szigorúbb követelményeket támaszt a vállalkozásokkal szemben, akár már rövid távon is bevezethetik a CBCR irányelveit, illetve felmerülhet a kapcsolt vállalkozás fogalmának további kiterjesztése és a kapcsolt ügyletekre vonatkozó adatszolgáltatás bevezetése.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Milliós bírság várhat a magyar tulajdonú cégekre Romániában
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér