Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 12:10|Kristály Lehel | Gazdaság » Adózás
Megszűnik a használt kocsik illetéke

Románia újra autótemető lesz

Eltörölte Bukarest a román járműpark fiatalítását célzó környezetvédelmi illetéket, miután az Európai Unió Bírósága a közös joggal ellentétesnek találta azt. Az intézkedés miatt jelentős mértékben és rohamosan növekszik majd a használt autók száma az országban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Megszűnik február elsejétől a román autókra kivetett környezetvédelmi illeték, a köznyelvben csak regisztrációs adóként emlegetett díj. Miután Klaus Johannis román államfő múlt pénteken kihirdette a 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvényt, elemzők és szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az intézkedés következtében jelentős mértékben és rohamosan megnövekszik majd a használt, és a főleg nyugatról nevetséges áron beszerzett autók száma az országban.

A gépkocsik környezetvédelmi illetékét Victor Ponta kormánya vezette be 2013-ban – az intézkedéssel az országban futó járművek életkorának a fiatalítását célozták meg, de az Európai Unió Bírósága az uniós jogba ütközőnek és diszkriminatívnak ítélte a jogszabályt. Azok ugyanis, akik használt, vagyis környezetkárosítóbb autót vásároltak, a gépkocsi korához mérten fizettek többet vagy kevesebbet annak forgalomba helyezésekor. Egy 2005-ben gyártott jármű környezetvédelmi illetéke mintegy ezer euróba került, miközben egy új autó után tavaly csak 150 eurót kellett fizetni az államnak. Ilyen módon csaknem tízszer többet fizettek az öregebb használt autót vásárlók, mint a fiatalabb kocsit vevők.

Az illeték eltörlése a szakértők szerint várhatóan ismét autótemetővé változtatja Romániát, miután automatikusan maga után vonja a már egyébként is idős és környezetszennyező ottani járműpark elöregedését. Tavaly 276 ezer használt gépkocsit írattak be a forgalomba, és ugyancsak 2016-os adat, hogy négyből egy autót másodkézből vásároltak a román állampolgárok.

Az intézkedés miatt főleg a román autógyárak aggódnak. Az ágazatban attól tartanak, hogy 30 százalékkal veti vissza a termelést, sőt 15 ezer munkahely is megszűnhet. Az ötlet nem váltotta ki a gazdasági szakértők elismerését sem, a környezetvédelmi tárca sietett is közölni, hogy a hatóságok keresik a megoldásokat a román járműipar ösztönzésére. Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter minap azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak, hogy az autógyártók kárpótlását a kormány elengedhetetlennek tekinti.

Élénkülhet a régi járművek importja a szomszédos országban Fotó: Vémi Zoltán

A helyzetet bonyolítja, hogy azok, akik használt vagy új gépjárművet vásároltak Romániában, elkezdték visszakövetelni az illetékként befizetett pénzüket. Ugyanakkor a központi költségvetés is megsínyli a teher eltörlését, a kiesést pedig a kormánynak valahonnan pótolnia kell.

A környezetvédelmi tárca új vezetője – legalábbis jelenleg – nem tartja kellőképpen megalapozott elképzelésnek a megszüntetett adó beleszámítását az üzemanyagok árába, mint ahogy azt elődje tavaly előrevetítette. Az üzemanyagárak így egyelőre nem növekednek, sőt az új esztendő literenkénti 50 banis (35 forintos) gázolaj- és benzinárcsökkentéssel köszöntött be keleti szomszédunknál, miután 20-ról 19 százalékra csökkent az általános forgalmi adó, valamint eltörölték az üzemanyagokra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adót is.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Románia újra autótemető lesz
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 16. 06:30Matekozhatnak a pincérek

  Alaposan megtréfálja az éttermi áfa csökkentése a vendéglátósokat, számítógépes számlázórendszer nélkül nehéz lesz megfelelni a kívánalmaknak.

 • JANUÁR 15. 09:00Tállai: az Airbnb-zők most még bírság nélkül befizethetik adójukat

  Az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak. Azok, akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még korrigálhatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

 • JANUÁR 12. 05:00Könnyebben kedvezményezik a családokat

 • JANUÁR 12. 05:00Elég egy sms a NAV-nak

  Január végéig kell először dönteni az szja-bevallásról: a munkáltatókat és – első körben – az adóhivatalt is eddig kell kérni a papírok kitöltésére. De utána is van lehetőség egyszerűsíteni a bevalláson

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér