Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 06:00|Gyöngyösi Balázs | Gazdaság » Adózás

Több száz blokkolt honlapot tart kordában a NAV

A sportfogadási oldalak és az internetes kaszinók is blokkolásra és bírságra számíthatnak, ha szembe mennek a hazai szabályozással, már a játékszervező kilétét és fizetési számláját is közzéteszi az adóhivatal.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly 1,77 milliárd forint volt a szerencsejáték-felügyeleti bírságok összege, ebből 1,5 milliárd forintot engedély nélküli online szerencsejáték-szervezéssel összefüggésben szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a hatóság.

A szerencsejáték-szervezésről szóló törvény alapján 2014-től rendeli el a NAV az érintett internetes oldalak elérhetetlenné tételét, jelenleg 459 doménnév szerepel a blokkolt honlapok listáján. Közülük a tavaly október után indult eljárásoknál 89 esetben azok szervezői is fel vannak tüntetve. Ez annak a változásnak tudható be, hogy a hivatal nyilvános adatbázisában már nemcsak a blokkolt honlap elnevezése szerepel, hanem – amennyiben az megállapítható – az érintett portálon tiltott szerencsejáték-szervezést megvalósító szervezet neve, illetve az ehhez használt fizetési számlaszámot is közlik.

Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételt, azaz a honlapok blokkolását a NAV 365 napra rendeli el, ez idő alatt az elektronikus adathoz, vagyis az adott honlaphoz egyáltalán nem lehet hozzáférni. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az adóhivatal a blokkolást elrendelő határozatot hirdetményi úton közli, 15 napig közzétéve a honlapján. Miután ez letelik, a jogerős határozatot továbbítja az adóhivatal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH), amely a blokkolást szervezi és ellenőrzi. Mindez internetes sportfogadási oldalakat éppúgy érint, mint online kaszinókat, ezekkel a szankciókkal sújtották a hatóságok a széles körben ismert Bwint vagy a Poker Starst is, előbbi az Electra Works Limited, utóbbi pedig a Rational Gaming Europe Limited érdekeltségébe tartozik.

A hazai szabályozási környezet nemzetközi viszonylatban is vita tárgya volt. Maciej Szpunar uniós főtanácsnok indítványát április elején ismertette az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. A tanácsnok szerint az online szerencsejáték engedélyek odaítélésének magyar szabályozása 2014. július 15. előtt megsértette a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvét, az új szabályozás rendezte ugyan a helyzetet, de továbbra sem átlátható. Ez azt feltételezi, hogy az online szerencsejáték piacáról kiszorult külföldi szereplőknek talán lehet még keresnivalójuk Magyarországon, de mindenképpen sokéves pereskedésre számíthatnak.

Fotó: MW
A luxembourgi vizsgálattal szemben az is megállapítható, hogy a tiltás ellenére az érintett játékszervezők 95 százaléka nem vonult ki a magyar piacról. Több jelentős szereplő jelenleg is hirdeti magát, mások ugyan nem hirdetnek, de továbbra is elérhetők, és új befizetéseket is elfogadnak. Szakértők szerint az illegális szerencsejáték-szervezés leginkább azért aggályos, mert nincsenek biztonságban a játékosok befizetései, előfordulhat, hogy nem fizetnek ki, és nincs lehetőség panaszra. Emellett az érintett cégek nem fizetnek semmilyen játék- vagy forgalmi adót, a regisztrációs rendszer és a szűrés hiányosságai kiskorúakat is veszélyeztetnek. Továbbá tőkeállományuk nem feltétlenül fedezi a játékosok összesített számlaegyenlegeit, nem átlátható a működésük és a tulajdonosi hátterük.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Több száz blokkolt honlapot tart kordában a NAV
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér