Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 29. 16:35|Szabó Márta | Gazdaság

Adózási csomag a multiknak

Brüsszel útjára indította az adóügyi javaslatcsomagot, amelynek az a végső célja, hogy adófizetésre bírják a multikat.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Saját szavai szerint a nagyvállalatok agresszív adózási gyakorlatával akarja felvenni a harcot az Európai Bizottság azzal a javaslatcsomaggal, amelyben új intézkedéseket javasolnak az adóelkerülés megakadályozása érdekében. A 28 tagország adóügyi jogszabályainak összehangolásához szükséges uniós szabályozást az OECD által elfogadott globális standardok alapján dolgozták ki. Az adóelkerülés miatt több milliárd eurónyi adóbevételtől esünk el évente – figyelmeztetett a javaslatok ismertetésekor Pierre Moscovici gazdasági biztos. Ezt a pénzt közszolgáltatásokra vagy a munkahelyteremtés és a növekedés elősegítésére lehetne fordítani.

A Méltányos adózás címmel felvezetett csomagban a tagállamoknak szóló javaslatként szerepel az EU területén működő multikkal kapcsolatos adóügyi információk megosztása, és ajánlásként említik meg az adóegyezményekkel kapcsolatos visszaélések megelőzését. A bizottság ugyanakkor jogilag kötelező erejű intézkedéseket is el akar fogadtatni a tagállamokkal a leggyakoribb adóelkerülési módszerek felszámolása érdekében.

A csomag három fő pillére az eredményes adóztatás biztosítása, az adózás átláthatóságának javítása és az egyenlő versenyfeltételek javítása. Az első pillér ismertetésénél a bizottság leszögezte: az alapelv az, hogy a vállalatoknak nyereségük keletkezésének helyén kell adót fizetniük. Mint ismeretes, az egész csomag kidolgozásának egyik fő oka az, hogy a nagyvállalatok annál a leányvállalatuknál szeretnek adót fizetni, amelyik a legalacsonyabb adókulcsot alkalmazó országban működik, vagy ahol jelentős kedvezmények érvényesítésére van lehetőség. Így fordulhat elő, hogy óriáscégek tíz- vagy legfeljebb százmilliós nagyságrendű adókat fizetnek sokmilliárdos profitok után, sokszor persze azért, mert egy-egy uniós ország ezt akár különmegállapodásokkal is lehetővé teszi, amint ez az egész kérdést újra előtérbe helyező LuxLeaks segítségével kiderült. (Oknyomozó újságírók 2014-ben szivárogtatták ki, milyen speciális megállapodásokat kötött Luxemburg az ott működő vagy bejegyzett multikkal.)

Az egyik mostani javaslat szerint minden EU-ország megadóztathatja majd a területén keletkezett profitot akkor is, ha azt más országban számolták el, feltéve, hogy ez utóbbiban az effektív adókulcs alacsonyabb, mint a profit keletkezési helyén alkalmazott kulcs 40 százaléka. A vállalatoknak működési területük minden országában közölniük kell majd a hatóságokkal pénzügyi adataikat, és ezeket az adott országok megoszthatják egymással. Az átláthatóság ezzel kétségkívül növekszik – kommentálták szakértők –, de ez még nem azonos a teljes nyilvánosságra hozatallal. Az országonkénti nyilvános jelentéstétel kérdését jelenleg külön vizsgálja a bizottság.

Vitatják a Google megállapodását

Az uniós javaslatok közzététele előtt jelentette be a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, Angel Gurria, hogy a szervezet 31 tagországa megállapodott az adóelkerülés megakadályozását segítő információk cseréjéről, beleértve azt is, hogy egy multi mennyi adót fizetett. Ez éppen akkor került nyilvánosságra, amikor egyre nagyobb hullámokat ver az, hogy az Egyesült Királyság adóhatósága megállapodott a Google-lal az „elmaradt adókról”. Az internetes óriás 130 millió font megfizetésével tesz eleget a 2005 óta esedékes kötelezettségeinek – ezt sokan keveslik, Brüsszel jelezte, hogy szükség esetén vizsgálatot indít.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Adózási csomag a multiknak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér