Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 09:20|Világgazdaság Online | Gazdaság

Csökkent az államadósság

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP -1,3 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 73,9 százalékát érte el 2016 végén a megelőző évi 74,7 után. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP 4,5 százaléka volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP -1,3 százaléka (-444 milliárd forint) volt. 2016 negyedik negyedévében az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -7,3 százalékát tette ki (-705 milliárd forintot).

A 2016 negyedik negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta Forrás: MNB
Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2016 végén a GDP 73,9 százaléka volt (25922 milliárd forint). Egy évvel korábban még 74,7 százalékon állt a ráta. A folyó áron számított adósság növekedéséhez a devizaadósság felértékelődése 53 milliárd forinttal járult hozzá, amit a nettó hiteltörlesztés 14 milliárd forinttal mérsékelt. Az államháztartás nettó tartozása (22940 milliárd forint) a GDP 65,4 százalékát tette ki 2016 végén -közölte az MNB.

Forrás: MNB
2016 negyedik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 594 milliárd forint volt. Eszköz oldalon jelentősen csökkent a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány. Az év végére tekintettel emelkedett az államháztartás más alszektorainak nyújtott rövid lejáratú hitelállomány, és kisebb mértékű részesedésvásárlás is történt.

Jelentősen növekedtek viszont a központi kormányzat egyéb követelései, ebben az önkormányzatok, a háztartások és a külföld voltak az érintett partnerszektorok. A kötelezettségek terén tranzakcióból fakadóan erőteljesen csökkent a hosszú lejáratú értékpapírállomány, ami elsősorban a külföldi tulajdonosokat érintette. Ezzel párhuzamosan kisebb mértékű nettó államkötvény-értékesítés is történt, elsősorban a háztartások felé.

Újabb lendületet vett a háztartások kincstárjegyvásárlása is, a rövid lejáratú értékpapírok állománya ennek ellenére csak kisebb mértékben növekedett, mivel a többi szektor esetében nettó visszavásárlás történt a központi kormányzat által. A hitelállomány nagysága érdemben nem változott, a rövid lejáratú hitelek növekedése és a hosszú lejáratú hitelállomány csökkenése ellensúlyozták egymást. Jelentős emelkedést mutatott viszont a központi kormányzat egyéb kötelezettségeinek állománya, amihez elsősorban az uniós támogatásokkal kapcsolatos tartozások növekedése járult hozzá.

A 2016 negyedik negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta Fotó: MNB
A készpénz és a betétek állományának bővülése összefügg az év végét általában jellemző magasabb jövedelemkiáramlással, illetve az uniós támogatások kifizetésével. A háztartások befektetéseiben továbbra is az állampapír-vásárlásnak volt meghatározó szerepe. A nagyobb kereslet a rövid lejáratú papírok iránt mutatkozott, de a hosszú lejáratú államkötvények állománya is folyamatosan bővült tranzakcióból adódóan.

Ebben a negyedévben lényegében nem változott a háztartások befektetési jegyben lévő megtakarítása, bár a nem pénzpiaci befektetési jegyek állománya emelkedett tranzakcióból adódóan, ezt ellensúlyozta a pénzpiaci befektetési jegyek nettó eladása. A hitelintézeti kötvények esetében továbbra is a nettó eladás volt a jellemző, és csökkent a tőzsdei részvény portfólió is. A biztosítástechnikai tartalékokon belül a nyugdíjpénztári és az életbiztosítási díjtartalékok állománya is emelkedett a negyedik negyedévben.

A háztartások hitelállománya a negyedik negyedévben is bővült tranzakcióból adódóan. Az ingatlanhitelek esetében nettó hiteltörlesztés volt a jellemző, a fogyasztási és egyéb hitelek esetében azonban növekedett az állomány, döntően az egyéni vállalkozók növekvő hitelfelvétele miatt - írja az MNB.

Ahogy január 2-án a Világgazdaság is megírta, az idei harmadik negyedév végén 74,3 százalékos volt a GDP-arányos államadósság, az előző negyedév végi 75, illetve az egy évvel korábbi 77,5 százalék után.

A harmadik negyedévben az adósság csökkenéséhez a devizaadósság leértékelődése 178 milliárd forinttal járult hozzá, ennek hatását a nettó hitelfelvétel 153 milliárd forinttal mérsékelte. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György , az Államadósság Kezelő Központ vezére jelezte, hogy az év végén a GDP 74 százaléka alatt lehet az adósságráta, ami elmarad a 2015 végén látott 74,7-től, és ezzel teljesül az alaptörvényben foglalt szabály, mely szerint évente legalább 0,1 százalékponttal kell csökkenteni a rátát.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csökkent az államadósság
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér