VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG

Egy ország sem használta fel az EU-támogatásokat idő előtt

2016. 1. 19. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 19. 12:52|Gazdaság
Ha a kormány 2019 elejéig az összes rendelkezésre álló uniós támogatást ki akarja fizetni, akkor ahhoz ütőképes, gyorsan reagáló intézményrendszerre és informatikai háttérre van szüksége. Ez a minimum.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Arra még nem volt példa az Európai Unióban, hogy egy ország évekkel korábban elköltse a rendelkezésre álló összes közösségi támogatást, mint amennyi ideje van rá. Ha a kormány valóban ki akarja fizetni 2019 elejéig a (hazai társfinanszírozással és a földalapú támogatásokkal együtt) 12 ezermilliárd forintot, az azt jelentené, hogy három éve van még rá. Ez fizikailag lehetetlen – mondta lapunknak Palócz Éva , a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója. Másfelől – tette hozzá –, mivel az állami programok szinte kivétel nélkül csúszni szoktak a tervekhez képest, nem baj, ha most ezt a céldátumot látják az érintettek. Így talán nem lesz kapkodás a programozási időszak végén.

Tavaly csaknem 2500 milliárd forintot fizetett ki az intézményrendszer a kedvezményezetteknek, s ezt a csúcsra járatott tempót kellene tartani a következő években is, hogy teljesüljön a kormány szándéka – mondta lapunknak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Vannak azonban feltételek, amelyek szükségesek ehhez. Például, hogy végre tényleg működjön a pályázatokhoz kapcsolódó informatikai rendszer, amelynek gyerekbetegségei jelenleg inkább lassítják a munkát. De az adminisztráción is van még mit javítani. Léteznek olyan 2015. júniusi pályázatok, amelyekhez a mai napig nem kapták meg az érintettek a hiánypótlásról szóló értesítést – mondta. Az intézményrendszer mellett a kedvezményezetteken – főleg az államiakon és az önkormányzatiakon – is sok múlik, a megszokottnál jóval pörgősebben kellene végrehajtaniuk a projekteket. Kérdés, hogy a nagy infrastrukturális beruházások esetében tudnak-e gyorsabban haladni a kivitelezéssel.

A gazdaság szempontjából érdemes lenne lassan, elnyújtva kivezetni az uniós támogatásokat – mondta Palócz Éva. Annak az indokoltsága, hogy 2019-ig felpörgetik a GDP-t ezekkel a pénzekkel, aztán hirtelen megszűnik a forrás, nem igazán látható, de a valószínűsége is nagyjából nulla. Az elképzelések szerint 2020 után amúgy is radikálisan csökkentené az EU a tagállamoknak nyújtott visszatérítendő támogatásokat, arra tehát nem érdemes számítani, hogy ismét jönnek az újabb pénzek – mondta. Essősy Zsombor szerint, ha sikerül lendületet adni a gazdaságnak az évi 2500 milliárdos kifizetésekkel, akár át is vészelheti az ország azokat az éveket, amikor már és még nincs közösségi forrás. A közszféra a beígért 12 havi céljuttatással mindenesetre erősen motivált a sikerben.

A nagy terv

A kormány ebben az évben 2048 milliárd forint uniós pénzt akar kifizetni, majd 2017–2018 folyamán további nagyjából 8-10 ezer milliárdot. Elvileg a földalapú támogatásokat nem lehet előre hozni, így 8000 milliárd forint lehet, amelyről Lázár János bejelentése szólhat. Jelenleg több mint 3500 milliárd forint értékű pályázat érhető el, az év első felében a megpályázható pénz összege eléri az 5000 milliárd forintot, s 2017 nyaráig minden forrás megnyílik. A kormány határozatban rögzíti ugyanis, hogy jövő nyárig minden uniós felhívást meg kell jelentetni.

Szerző: Szabó Brigitta
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Egy ország sem használta fel az EU-támogatásokat idő előtt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 1. Aratógép2016. 1. 19. 14:16

  Kevés olyan ország akad, aminek a vezetői mindent alávetnek a saját hatalmi érdekeiknek. Az ilyenek jellemzően semmilyen támogatást nem kapnak...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Egy ország sem használta fel az EU-támogatásokat idő előtt


  Kevés olyan ország akad, aminek a vezetői mindent alávetnek a saját hatalmi érdekeiknek. Az ilyenek jellemzően semmilyen támogatást nem kapnak...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér