Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 06:30|Hornyák József | Gazdaság

Élénkült a magyar gazdaság

Jól kezdte az évet a magyar gazdaság, az első három hónapban a GDP-növekedés akár a 2016 végén mértnek a duplája is lehetett.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Januárban felpörgött a magyar gazdaság, és a konjunktúraindexek, az ipari és építőipari megrendelések alapján úgy tűnik, hogy a következő hónapokban is fennmaradhatott a lendület. Az év első hónapjában jóval többet költöttek az emberek a boltokban és a benzinkutakon, ami arra utal, hogy a lakosság költekezése érdemben hozzájárul a gazdaság növekedéséhez. A kiskereskedelem volumene 4,7 százalékkal nőtt, naptárhatástól megtisztítva viszont ennél 1 százalékponttal lassabb a bővülés.

Felfutóban a termelés - Kép: Vémi Zoltán

Tavaly is a lakossági fogyasztás volt a húzóerő, az idei év abban más, hogy e mellé már az ipari termelés és az építőipar is felzárkózik. Az ipari termelés 6,5 százalékos bővülésében szinte minden feldolgozóipari alág növekedése szerepet játszott, igaz, a kulcstényező a kettővel több munkanap volt, e nélkül ugyanis csak 1,6 százalékos lett volna az emelkedés. Biztató, hogy a legnagyobb alág, a járműipar is érdemi javulást mutatott annak ellenére, hogy az Audi tavaly év végén csökkentette a műszakok számát.

Az ipar teljesítménye emelkedő pályán tartotta a külkereskedelmi forgalmat is. Az export és az import is két számjegyű növekedést mutatott januárban. Összességében jól kezdődött az év – állítja a makrogazdasági adatok alapján Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. A bank konjunktúraindexe szerint a gazdasági növekedés élénkült, havi alapon két éve nem látott bővülést mutat a gazdasági trendfordulókat igen pontosan előre jelző LeadING HUBE index.

Sokat segített ebben, hogy a tavalyi mélyrepülés után az építőipari termelés is meglódult. A januári 18,5 százalékos növekedés 2014 óta nem látott lendületet jelez, és az egész Európai Unióban a leggyorsabb bővülést mutatta. Idén már ömleni fognak az uniós pénzek is, az alacsony bázis és az új források pedig érdemben meglökik a GDP-t. Virovácz Péter szerint az első negyedévben a gazdaság 3,3 százalékkal is bővülhet, megduplázva ezzel a 2016 negyedik negyedévében mutatott ütemet. A kilátások kedvezők: a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index jelentős élénkülést mutat, az ipari és az építőipari megrendelések állománya is jóval magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A legtöbb gazdaságkutató 3,2–3,7 százalék közötti gazdasági növekedést vetít előre 2017-re, és az év második felében várnak érdemi élénkülést. Addigra fejthetik ki hatásukat ugyanis a lakásépítési programok – amelyek megdobhatják a tartós fogyasztási cikkek vásárlását is –, és csúcsra futhat az uniós források lehívása, ráadásul a negyedik negyedéves bázis mind az iparban, mind az építőiparban nagyon gyenge. Mindez segít abban, hogy az év végére 4 százalék körül alakuljon a növekedés, az éves átlag azonban elmaradhat ettől.

KERETES

Gyorsabb bővülés várható

Londoni pénzügyi elemzők szerint az eddigi aktivitási mérőszámok alapján a magyar gazdaság erőteljesen kezdte az évet, és valószínűleg a jelenlegi várakozásoknál nagyobb ütemben növekszik 2017 egészében. A Capital Economics közgazdászai szerint a magyar hazai össztermék (GDP) a konszenzust meghaladó mértékben, 3,5 százalékkal bővül az idén. A ház szerint a növekedési lendületet egyszerre több tényező is segíti. A cég elemzői ezek közé sorolták a várhatóan fellendülő beruházásokat, a társasági adó csökkentését, az EU-finanszírozások tavalyi lassulásának halványuló hatásait, valamint a banki hitelkihelyezések javuló kondícióit. (MTI/VG)

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Élénkült a magyar gazdaság
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér