Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 16:48|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 16:58|Hornyák József | Gazdaság

Ez vár a világra és Magyarországra idén

A tavalyinál gyorsabban nőhet a globális GDP, de nem lesz könnyű év az idei sem a Világbank friss jelentése szerint. A magyar gazdaság felpörgésére sem számítanak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kissé borús képet festett a világgazdaságról a Világbank ma kiadott jelentése, és a nemzetközi szervezet a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban sem túlzottan optimista. A stagnáló globális kereskedelem, a visszafogott beruházások és az egyre növekvő politikai bizonytalanság miatt újabb nehéz év vár a világra. A Világbank közgazdászai úgy látják, hogy 2017-ben 2,7 százalékkal nő a globális GDP a 2016. júniusban becsült 2,8 helyett, de meg fogja haladni a tavalyi 2,3 százalékot. Az idei évre vonatkozó prognózist ugyan csak kismértékben rontották, de ez beleillik abba a képbe, amely szerint a legtöbb intézmény mostanában borúlátóbb előrejelzéseket tesz közzé a korábbiakhoz képest. Jövőre és 2019-ben egyaránt 2,9 százalékos globális növekedést várnak a szakértők.

Gondot okoz a stagnáló globális kereskedelem és a kevés beruházás Fotó: AFP
Meglátásuk szerint ebben a környezetben hazánk sem lesz képes túl nagy fordulatszámra kapcsolni. A magyar gazdaság a tavalyi 2,1 százalékos becsült növekedés után 2017-ben 2,6 százalékra gyorsul, ami mélyen alulmúlja a legtöbb elemző és kutatócég által várt 3,5-4 százalékos ütemet. A Világbank vélhetően nem számolt az év végi kormányzati intézkedésekkel. A szervezet úgy kalkulál, hogy a GDP-növekedés jövőre 2,8, azt követően pedig 2,7 százalékos lesz hazánkban – ez szintén jóval alacsonyabb, mint a gazdasági tárca prognózisa. A Világbank azonban még így is kissé felfelé módosította a Magyarországra vonatkozó, fél évvel ezelőtti 2017-es prognózisát, Lengyelország és Románia kilátásait azonban ennél is kedvezőbben ítéli meg.

Hasonlóan borúlátó előrejelzést utoljára a Nomura elemzői tettek közzé, akik nem számolnak a világgazdaság érdemi élénkülésével, eszerint a magyar GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, de a jegybank és a kormány élénkítő politikája javíthat ezen. Elismerik, hogy a gyors magyar béremelkedési ütem az általuk vártnál nagyobb GDP-növekedést hozhat, de a magánberuházásokat gyengének tartják, a potenciális (hosszú távú) növekedést pedig 2,5 százalék közelébe teszik. A Nomuránál úgy látják, hogy a magyar gazdaság Csehországgal azonos ütemben növekedhet, a lengyel és a román gazdaság viszont 3-4 százalék között bővülhet. A legtöbb szakértő azzal számol, hogy az EU-források ismételten felgyorsuló lehívása megemeli a magyar beruházási rátát, a béremeléssel kombinálva pedig könnyen elérhető a 3 százalék hazánkban is.

A beruházások hiánya azonban nem csak Magyarországon jelent gondot. A Világbank hangsúlyozza, hogy a gyenge beruházási kedv visszahúzza a GDP-növekedést számos feltörekvő országban és a fejlett gazdaságokban egyaránt. A bővülést támogatja 2017-ben, hogy az olajexportálók már nem szenvednek annyira az alacsony árak miatt, az importáló országokban pedig erősödik a belső kereslet. A Világbank úgy látja, hogy ha megvalósul a költségvetési élénkítés a nagyobb gazdaságokban, akkor az támogathatja a globális GDP emelkedését is – ez különösen igaz az Egyesült Államok fiskális impulzusára –, de a kockázatok egyelőre inkább a lassulás felé mutatnak. Ezek közül – jegyezték meg – a legfontosabbak a politikai bizonytalanságok.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ez vár a világra és Magyarországra idén
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 20. 17:47Indul a Brexit-vita

  Megkezdődött hétfőn a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

 • FEBRUÁR 20. 15:28Ifo: Nagyon megérné egy EU-orosz szabadkereskedelmi egyezmény

  Minden érintett fél számára előnyös lenne egy szabadkereskedelmi egyezmény az EU, Oroszország és a szovjet utódállamok között - állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató intézet berlini Szabadkereskedelem Lisszabontól Vlagyivosztokig (Freihandel von Lissabon bis Wladiwostok) konferencián bemutatott tanulmánya.

 • FEBRUÁR 20. 13:26Olcsóbb lesz a gázolaj

  Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

 • FEBRUÁR 20. 05:00Tízmilliárdok a bérfejlesztésekre

  Több mint 140 ezer munkavállalót érint az állami vállalatoknál végrehajtandó, többlépcsős bérfejlesztés. A munkavállalói érdekképviseletek üdvözölték a lépést

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér