Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 16:48|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 16:58|Hornyák József | Gazdaság

Ez vár a világra és Magyarországra idén

A tavalyinál gyorsabban nőhet a globális GDP, de nem lesz könnyű év az idei sem a Világbank friss jelentése szerint. A magyar gazdaság felpörgésére sem számítanak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kissé borús képet festett a világgazdaságról a Világbank ma kiadott jelentése, és a nemzetközi szervezet a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban sem túlzottan optimista. A stagnáló globális kereskedelem, a visszafogott beruházások és az egyre növekvő politikai bizonytalanság miatt újabb nehéz év vár a világra. A Világbank közgazdászai úgy látják, hogy 2017-ben 2,7 százalékkal nő a globális GDP a 2016. júniusban becsült 2,8 helyett, de meg fogja haladni a tavalyi 2,3 százalékot. Az idei évre vonatkozó prognózist ugyan csak kismértékben rontották, de ez beleillik abba a képbe, amely szerint a legtöbb intézmény mostanában borúlátóbb előrejelzéseket tesz közzé a korábbiakhoz képest. Jövőre és 2019-ben egyaránt 2,9 százalékos globális növekedést várnak a szakértők.

Gondot okoz a stagnáló globális kereskedelem és a kevés beruházás Fotó: AFP
Meglátásuk szerint ebben a környezetben hazánk sem lesz képes túl nagy fordulatszámra kapcsolni. A magyar gazdaság a tavalyi 2,1 százalékos becsült növekedés után 2017-ben 2,6 százalékra gyorsul, ami mélyen alulmúlja a legtöbb elemző és kutatócég által várt 3,5-4 százalékos ütemet. A Világbank vélhetően nem számolt az év végi kormányzati intézkedésekkel. A szervezet úgy kalkulál, hogy a GDP-növekedés jövőre 2,8, azt követően pedig 2,7 százalékos lesz hazánkban – ez szintén jóval alacsonyabb, mint a gazdasági tárca prognózisa. A Világbank azonban még így is kissé felfelé módosította a Magyarországra vonatkozó, fél évvel ezelőtti 2017-es prognózisát, Lengyelország és Románia kilátásait azonban ennél is kedvezőbben ítéli meg.

Hasonlóan borúlátó előrejelzést utoljára a Nomura elemzői tettek közzé, akik nem számolnak a világgazdaság érdemi élénkülésével, eszerint a magyar GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, de a jegybank és a kormány élénkítő politikája javíthat ezen. Elismerik, hogy a gyors magyar béremelkedési ütem az általuk vártnál nagyobb GDP-növekedést hozhat, de a magánberuházásokat gyengének tartják, a potenciális (hosszú távú) növekedést pedig 2,5 százalék közelébe teszik. A Nomuránál úgy látják, hogy a magyar gazdaság Csehországgal azonos ütemben növekedhet, a lengyel és a román gazdaság viszont 3-4 százalék között bővülhet. A legtöbb szakértő azzal számol, hogy az EU-források ismételten felgyorsuló lehívása megemeli a magyar beruházási rátát, a béremeléssel kombinálva pedig könnyen elérhető a 3 százalék hazánkban is.

A beruházások hiánya azonban nem csak Magyarországon jelent gondot. A Világbank hangsúlyozza, hogy a gyenge beruházási kedv visszahúzza a GDP-növekedést számos feltörekvő országban és a fejlett gazdaságokban egyaránt. A bővülést támogatja 2017-ben, hogy az olajexportálók már nem szenvednek annyira az alacsony árak miatt, az importáló országokban pedig erősödik a belső kereslet. A Világbank úgy látja, hogy ha megvalósul a költségvetési élénkítés a nagyobb gazdaságokban, akkor az támogathatja a globális GDP emelkedését is – ez különösen igaz az Egyesült Államok fiskális impulzusára –, de a kockázatok egyelőre inkább a lassulás felé mutatnak. Ezek közül – jegyezték meg – a legfontosabbak a politikai bizonytalanságok.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ez vár a világra és Magyarországra idén
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 16:39Felizzítja a szénipart az USA elnöke

  Gyakorlatilag kihátrál a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből Donald Trump azzal, hogy eltörli az energiaipart sújtó, még Barack Obama által elrendelt korlátozásokat

 • MÁRCIUS 29. 16:19Küzdenek Erdély aranyáért a kanadaiak

  Nem mondtak le a kanadai társaságok a dél-erdélyi színesfémlelőhelyek kiaknázásáról a verespataki bányaprojekt engedélyezési folyamatának felfüggesztése ellenére sem – írja a kolozsvári Krónika.

 • MÁRCIUS 29. 08:00Theresa May elindította a Brexitet

  Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

 • MÁRCIUS 29. 05:00Sebességet váltott a fejlesztéspolitika

  Több százmilliárd forintnyi uniós pénz válik elérhetővé a pályázati hajrában. Csak ezen a héten már százmilliárdnyi új felhívás jelent meg, és nyolcvanmilliárdnyi gazdaságfejlesztést ösztönző hitel- és tőkeprogramot hoztak nyilvánosságra

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér