Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 17:18|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 17:30|Blahó Miklós | Gazdaság

Fed - Előtérben a termelékenység és a beruházás

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szinte teljes a foglalkoztatás, az infláció közelít a célhoz, ezért kell gyakrabban emelni a kamatot. Kormányzati élénkítésre nincs különösebb szükség, a költségvetés fenntarthatóságával, a termelékenység és a beruházások ösztönzésével kéne inkább foglalkozni – mondták a hétfőn sorozatban nyilatkozó amerikai jegybankárok, akik éppenséggel Barack Obama elnök kedd estére tervezett chicagói búcsúbeszéde, Donald Trump megválasztott elnök szerdai első sajtóértekezlete és a miniszterjelöltek szenátusi meghallgatása előtt fejtették ki véleményüket.

A nemzetközi kereskedelem elé gördítendő akadályok s azok növekedésfékező hatása miatt eleve aggódó nyugati parti vállalkozások véleményére is hagyatkozva a Financial Timesnak azt mondta John Williams, a San Franciscó-i tartalékbank elnöke, hogy a Trump által ígért élénkítésnél fontosabb lenne a költségvetés fenntarthatóságának a megőrzése, valamint a potenciális növekedési ütem emelése a termelékenység és a beruházások ösztönzése révén. Hasonlóan fogalmazott nagy nyilvánosság előtt elhangzott beszédében Eric Rosengren bostoni és Dennis Lockhart atlantai elnök is.

Kampánya során Donald Trump adócsökkentést, infrastruktúrafejlesztést és a mostani 2-vel szemben legalább 3-4 százalékos gazdasági növekedést ígért, s bár a részletek csak az első félévben derülhetnek ki, egyes elemzések úgy számítják, hogy tíz év alatt akár több ezermilliárd dollárral is megugorhat az államadósság. Az atlantai Rotary Club rendezvényén Dennis Lockhart kétségeinek adott hangot annak kapcsán, hogy a jelenlegi mérsékelt növekedési ütemet fenntartható módon gyorsítani lehetne lényegében teljes foglalkoztatás és lassan a 2 százalékos célnál tartó infláció mellett. A connecticuti Hartfordban pedig azzal érvelt Eric Rosengren, hogy a munkaerőpiacon meghaladhatják a teljes foglalkoztatásnak tekintett szintet, azaz növelhetik az inflációs nyomást. A munkanélküliségi ráta jelenleg 4,7 százalékos.

Mindhárom regionális elnök úgy véli, hogy aligha lesz elegendő egyszer szigorítani – mint tették 2015-ben és 2016-ban – ebben az évben. Decemberi ülésén a Fed eleve három emelést prognosztizált 2017-re. Ám nagy a bizonytalanság az új kormányzat gazdaságpolitikáját illetően, és ha a beígért élénkítés elmarad, és a világgazdaság is a vártnál lassabban bővül, akkor persze a monetáris szigorítás eszközével is csínján kell bánni. Ha azonban a becsültnél erőteljesebb ütemre kapcsolna az amerikai gazdaság, akkor a kamatot is sűrűbben kell emelni. A három jegybankár mindazonáltal csak szerény többletnövekedésre számít az adócsökkentések és a kiadásnövelések következtében.

A Roubini Economics elemzése alátámasztja azokat a jegybanki véleményeket, hogy a gazdaság mai állapota is igényli a fokozatos, de az évi egynél gyakoribb kamatemeléseket. A Brexitet és Trump győzelmét övező, rendkívüli gazdaságpolitikai és általában politikai bizonytalanság közepette azonban a piacok már-már ésszerűtlen derűlátással várják a megszorítások végét és a fiskális élénkítés kezdetét. De – írja a kutatógárda elemzője, Gabriel Stein – mind a protekcionizmus, mind az újonnan meghirdetett iparpolitika károsan fog hatni a növekedésre.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Fed - Előtérben a termelékenység és a beruházás
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér