Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 20. 11:43|Utolsó módosítás: 2016. 1. 20. 11:59|Hornyák József | Gazdaság

Folytatódhat a fellendülés: Magyarország sem marad ki a jóból

Erőteljes növekedést mutatott a közép-kelet-európai régió legtöbb gazdasága a tavalyi évben, és a kedvező folyamatok kitarthatnak idén is – derült ki az UniCredit elemzéséből, amelyet a Euromoney bécsi konferenciáján mutattak be. Magyarországon csökkenhet a nem teljesítő hitelek aránya.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly a közép- és kelet-európai régió legtöbb országa az előző évekhez képest dinamikusabb növekedést mutatott. A GDP növekedési üteme 0,6 százalék (Szerbia) és 4,3 százalék (Csehország) között alakult, egyedüli kivételt jelent Oroszország, amelynek az olajárak meredek zuhanásával, valamint az EU és az Egyesült Államok szankcióival kellett megbirkóznia, továbbá Ukrajna, amelyet az ország keleti részében található jelentős termelőkapacitások elvesztése sújtott – derült ki az UniCredit közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmányából. A bank szakértői szerint a Közép-Európa új uniós tagországai ellenállónak bizonyultak a feltörekvő piacokkal kapcsolatos, 2015 második felét jellemző befektetői hangulatváltozásokkal szemben.

A közép-kelet-európai EU-tagországokat kedvezően érintette a folyó fizetési mérleg többlete vagy kisebb hiánya, ami az eurózónába irányuló erőteljes exportnak, az alacsony nyersanyagáraknak, valamint a beáramló uniós források miatti jelentős tőkemérleg többletnek volt köszönhető. Mindezek mellett kedvező volt a támogató monetáris politika, valamint az erősödő belföldi kereslet hatása is.

Számos országban bővült a hitelezés, és a bankszektorok többsége is megőrizte jövedelmezőségét. A KKE-régióban fenntarthatóbb finanszírozási modell van kialakulóban, amelyben egyre fontosabb forrást képviselnek a helyi betétek – mondta el Carlo Vivaldi, az UniCredit közép-kelet-európai divíziójának vezetője. A bankoknak azonban figyelembe kell venniük az alacsony kamatkörnyezetet, a szabályozói nyomást, a feltörekvő piaci folyamatokat, a geopolitikai feszültségeket, valamint a migráció hatásait.

„A banki hitelezés számos országban bővült, különösen Közép-Európában” – mondta el Mauro Giorgio Marrano, a bank CEE Strategic Analysis helyettes vezetője. Kiemelte, hogy Csehország, Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária Szlovákia gazdasága erős növekedést mutatott tavaly. Ezek az országok az alacsony kamatkörnyezetből és az alacsony olajárakból is profitáltak. Mauro Giorgio Marrano szerint fenntarthatóbb modell felé fordult a bankszektor a régióban, miután a hitel/betét arány csökkent.

Az UniCredit előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2,8 százalékkal növekedhet idén 2,2 százalékos infláció mellett. A szakértők úgy látják, hogy az alapkamat 1,35 százalékon maradhat.

Előretekintve a bank elemzői arra számítanak, hogy a gazdasági fellendülés még inkább elősegíti a hitelezést a régióban, különösen az eddig lemaradó országokban. Emellett a támogató monetáris politikával és portfóliótisztítással társuló pozitív GDP-növekedés várhatóan mérsékli a nem teljesítő hitelek okozta feszültséget az olyan országokban, mint Románia, Szlovénia és Magyarország. Hazánkban a 2015-ös 15,9 százalékról 11,5-re csökkenhet a nem tejesítő hitelek aránya 2017-re.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Folytatódhat a fellendülés: Magyarország sem marad ki a jóból
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Remete2016. 1. 20. 14:13

  Hol van a növekedés?Több mint 4 millió szegény ember.Tízezer éhező gyerek és több száz méteres sor az ingyen ebédért!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Folytatódhat a fellendülés: Magyarország sem marad ki a jóból


  Hol van a növekedés?Több mint 4 millió szegény ember.Tízezer éhező gyerek és több száz méteres sor az ingyen ebédért!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 19:04Nem tetszik az S&P-nek, ami Nagy-Britanniában történik

  Megerősítette Nagy-Britannia "AA" szintű hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, érvényben hagyva ugyanakkor az osztályzat leminősítésének lehetőségére utaló negatív kilátást is, azzal az indokkal, hogy a brit EU-tagság megszűnése komoly kockázatot jelent a brit gazdaság és különösen a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor teljesítményére.

 • ÁPRILIS 28. 11:48Új adatok érkeztek a brit gazdaságról: erre még az elemzők sem számítottak

  A vártnál nagyobb mértékben lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor aktivitásának gyengülése miatt.

 • ÁPRILIS 28. 10:45Hétezermilliárd dolláros lyuk

  A Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által szerdán kivonatosan ismertetett, történelmi horderejűnek nevezett amerikai adócsökkentési csomag 3,5–7 ezermilliárd dollár közötti bevételkiesést okoz a hatálybalépését követő tíz évben.

 • ÁPRILIS 28. 09:56Vonzó attrakciófejlesztések juthatnak forráshoz

  Másfél milliárd forintra növelte a majki kamalduli remeteség fejlesztésének támogatását egy most érvénybe lépett kormányhatározat.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér