Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 27. 12:58|Várkonyi Iván | Gazdaság » Gazdaságpolitika

A vártnál jobb, két százalék alatti lehetett a tavalyi hiány

Távolítja a nulla százalékos hiányt a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már elsőként csak az állami működés tenné egyensúlyossá, és azt mondta, hogy a hiánymentes pénzforgalmi egyenleg után évekkel jönne a nullás uniós deficit.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hiány nélkül kell működjön a magyar állam – vonult vissza kissé saját korábbi kijelentéséből is Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Századvég Gazdaságkutató Zrt. „Csökkenő államadósság – bővülő gazdaság” című, valójában a nullás költségvetés mellett kiálló szombati konferenciáján. A miniszter korábban minden kiegészítés nélkül elérhetőnek mondta 2017-re a nullás költségvetést, amit most már úgy finomított, hogy „az emberek számára az a legfontosabb ha azt érzékelik, hogy az állam a működéshez nem szed be többet, mint amire szüksége van.” Azt, hogy az állami működés egyensúlya mit jelent (a már évek óta pozitív elsődleges egyenleg fenntartását, vagy valamilyen más feltételt) nem mondta ki, csak annyit közölt, hogy a pénzforgalmi hiány nulla százalékra csökkentésétől az eredményszemléletű deficit nulla százalékra csökkentéséig „néhány év alatt el lehet jutni.” Azt sem mondta ki, hogy 2017-ben lehet-e a pénzforgalmi deficit nulla, sőt egy kérdésre válaszolva annyit közölt, hogy erre jövőre „törekedni kell”. Így jelenleg csak annyit tudni: 2017-ben az uniós egyenleg nagy valószínűséggel negatív lesz a a költségvetési tervben.

Igaz: tavaly ismét a várakozásoknál jobb deficit alakult ki, vagyis esély van azért az egy százalék alatti deficitre 2017-ben. Varga azt mondta, hogy miután a 2014-re 2,9 százalékot terveztek végül is 2,4 százalékot értek el, 2015-ben pedig 2,4 százalékot vártak eredetileg, de most nagyon valószínű, hogy a korábban gondolt 2 százalékosnál is kedvezőbb lesz a hiányszám.
Kovács Árpád , a Költségvetési Tanács elnöke pár perccel később már 1,8-1,9 százalékot jelzett előre, ám ő sem igazán sürgette a gyors hiánycsökkentést. Azt mondta, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai pályát tartva Magyarország 2027-re érheti el a GDP 60 százalékát kitevő államadósságot (átlagosan 2,5 százalékos növekedéssel számolva). Ezt persze felgyorsíthatja, ha a hiányt nullára szorítják le, vagy a növekedés gyorsabb, ám Kovács maga a gazdaságpolitika fókuszába a beruházási ráta fenntartását, a hitelezési aktivitás növelését, a kutatás-fejlesztés élénkítését és a humántőke fejlesztését tenné. Szerinte előbb-utóbb úgyis nullszaldóssá válik a költségvetés, ám a gazdaságpolitikának most „két lábra kell állni”. Szerinte ugyanis az elmúlt 25 évben külső forrásokra volt utalva a gazdaság (az eladósodás megszűntetése után az uniós források visznek meghatározó szerepet).

Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke pedig úgy vélte: gazdaságpolitikai hiba volna az uniós források felhasználásának terhére elérni a nullás költségvetést, hiszen ezek jelentősen járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez. Így szerinte ez a 600 milliárd forintot ki kellene venni a nullás költségvetés feltételéből.

Varga Mihály maga is azt mondta, hogy a nullás büdzséhez  szükség van a foglalkoztatás további bővülésére, a versenyképesség és az exportképesség javítására és az ipar fejlesztésére. Azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitikának a jelenlegi pályán kell maradnia, most szerinte a legnagyobb veszélyt az eredmények felélése jelentené.

„Felelős döntéseket kell hozniuk a közszereplőknek” – mondta, majd azt sorolta, hogy milyen igények lépnek fel az állami működés hatékonyságának javításán, a béremeléseken, az adócsökkentésen át a beruházási célokig (itt a Puskás Stadiont, a Liget projektet és az új konferencia központot említette párhuzamosságként).

A gyors adósságcsökkentést a konferenciát rendező Századvég Gazdaságkutató Zrt. Vezető közgazdásza György László támogatta csupán teljes mellszélességgel, mondván ez vezet el az adósság gyorsabb ütemű leépítéséhez, ami viszont a növekedést támogatja. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 35 évben 26-ban pozitív elsődleges (kamatkiadások nélküli) egyenleggel zárt a büdzsé. Hiányt tehát az adósságok visszafizetése teremtett, ami azt jelenti, hogy az állami újraelosztásban kilenc év volt a magyar adófizetőktől csoportosítottak át jövedelmet az államadósság külföldi tulajdonosai felé. A századvég szerint egyébként a nullás költségvetéssel 2020-ra érhető el a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság ráta, míg az alappályán szerintük ez csak 2022-23-ban valósulna meg.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A vártnál jobb, két százalék alatti lehetett a tavalyi hiány
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Sunday2016. 2. 27. 13:59

  -Magyarország még mindig az Európai Unió egyik legelmaradottabb országa, a legelmaradottabb uniós régiók közül 4 magyar. Ezek a térségek olyan szinten vannak, mint a legrosszabb román, bolgár és lengyel régiók, és alig állnak jobban, mint Macedónia, pedig az egy súlyosan leszakadt balkáni ország.-

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  A vártnál jobb, két százalék alatti lehetett a tavalyi hiány


  -Magyarország még mindig az Európai Unió egyik legelmaradottabb országa, a legelmaradottabb uniós régiók közül 4 magyar. Ezek a térségek olyan szinten vannak, mint a legrosszabb román, bolgár és lengyel régiók, és alig állnak jobban, mint Macedónia, pedig az egy súlyosan leszakadt balkáni ország.-

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 05:00Túl alacsony nyereségadót akar Trump

 • ÁPRILIS 25. 07:00Egyre több a vita az Eurostattal

  Tavaly a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 646,7 milliárd forint volt, a GDP 1,8 százaléka – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárásról szóló idei első jelentés (EDP-jelentés) alapján.

 • ÁPRILIS 24. 12:37Orbán Viktor: kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók

  Több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett, háromnapos 10. jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntőjén.

 • ÁPRILIS 24. 12:12Felengednek Trumppal szemben

  Meglepően baráti hangulatban folytak a tárgyalások az IMF és a Világbank tavaszi ülésén, noha a záróközleményből ezúttal kimaradt a protekcionizmus elutasítása.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér