Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 9. 17:36|MTI Eco | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Ellenzi az adóemelést a japán miniszterelnök tanácsadója

Óva intett az adóemeléstől a japán miniszterelnök befolyásos tanácsadója, aki szerint meghatározatlan időre el kellene halasztani az általános forgalmi adó (áfa) tervezett emelését, vagy még inkább csökkenteni kellene az áfakulcsot, tekintettel a magánfogyasztásra gyakorolt potenciális hatására.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Honda Ecuro a Reuters hírügynökségnek szerdán adott nyilatkozatában azt is kijelentette, hogy a költségvetésnek további 7 ezer milliárd jent (62,3 milliárd dollárt) kellene a fogyasztás növelését célzó intézkedésekre fordítania.

"Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök érti az áfaemelés miatti aggodalmamat" - fogalmazott a tanácsadó, aki a japán politikai elit tagjai közül elsőként vetette fel az áfakulcs csökkentését.

A 2012 decemberében hivatalba lépett Abe Sindzó japán kormányfő - "Abenomics" néven is emlegetett - növekedésbarát gazdaságpolitikája kihúzta a japán gazdaságot a recesszióból, és az ország hosszú idő után maga mögött hagyta a deflációt, ám az első áfaemelés visszavetette a jól induló gazdasági növekedést és a defláció elleni küzdelmet is.

Közel két éve, 2014. április 1-jén 5 százalékról 8 százalékra emelték az általános forgalmi adó mértékét, majd az eredeti tervek szerint másfél év múlva, 2015 októberében további 2 százalékponttal 10 százalékra növelték volna az áfakulcsot. Utóbbi lépést azonban 2017 áprilisára halasztotta kormány, miután az első emelés újra mély válságba taszította a szigetországot.

Miközben a gazdasági fellendülés szertefoszlott, nyáron pedig felsőházi választást tartanak, a miniszterelnöknek döntenie kell arról, hogy vállalja-e a második áfaemelés kockázatát.

"Nem szabad növelni a forgalmi adót, amíg teljes egészében le nem küzdjük a deflációt. Nem szabad olyan lépéseket tenni, amelyek Abenomics ellenében hatnak" - mondta Honda Ecuro, hozzátéve, hogy az áfakulcs 7 százalékra történő csökkentése erős üzenet lenne a világ és a fogyasztók felé, miszerint Japán komolyan gondolja a magánfogyasztás ösztönzését.

Abe Sindzó egy szerdai nyilatkozatával azt sugallta, hogy elképzelhető az áfaemelés elhalasztása, mondván, "politikai" döntés lenne, ha a tervek szerint haladnának tovább.

A költségvetési bevételek növelését célzó áfaemelés elhalasztását ellenzi a pénzügyminisztérium, egyes közgazdászok, valamint a kormányzó párt egyes keményvonalas, a nagyobb költségvetési fegyelem mellett kardoskodó képviselői, akik aggódnak amiatt, hogy az óriási költségvetési hiány leszorításának hiányában ronthatják Japán hitelminősítését és egyéb zavarok keletkezhetnek.

Japán két legfőbb gondja a népesség csökkenése, illetve öregedése, valamint a hatalmas államadósság. A társadalom elöregedése növeli a költségvetés terheit és csökkenti a megtakarításokat, ami a bruttó hazai termék (GDP) kétszeresét meghaladó, eddig belföldi forrásokból - nagyrészt nyugdíjalapok által - finanszírozott adósság fenntarthatóságát is kérdésessé teszi. Az eredeti elképzelések szerint az áfaemelésből származó bevételek ellensúlyozták volna részben ezeket a terheket.


 

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ellenzi az adóemelést a japán miniszterelnök tanácsadója
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér