Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 2. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 2. 13:29|Hornyák József | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Hátrányt okozna Schengen eltűnése

Fokozott erőfeszítéseket teszünk az orosz embargó feloldása érdekében – hangsúlyozza Szabó László külgazdasági államtitkár. Úgy véli, a schengeni rendszert fenn kell tartani.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mindenkinek az az érdeke, hogy fennmaradjon a schengeni rendszer, de ehhez nem elég csak beszélni a külső határok megvédéséről, hanem tenni is kell érte – mondta a Világgazdaságnak Szabó László államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese. Hangsúlyozta: nagy német és holland cégek is mondták már, hogy nagyon hálásak Magyarországnak, amiért mindent megtett a határok védelmében. „Ausztria is csatlakozott hozzánk a határok védelmében, még ha kicsit hezitálva is, és a dominóeffektus végig fog menni egész Délkelet-Európában” – emelte ki.

Szabó László bízik abban, hogy meg lehet menteni a schengeni rendszert, hiszen ha újra lesz határellenőrzés, akkor az lassítani fogja a szállítási folyamatokat, és Európa versenyképessége csökkenhet. „A nagy cégek most just in time módszerrel alacsonyan tartják a költségeiket, ezzel kompetitívvé válnak, de ha újra határellenőrzések lennének, akkor hatalmas versenyhátrány érne bennünket Kínával vagy az Egyesült Államokkal szemben” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Hozzátette: fontos értéke az Európai Uniónak a professzionalizmus és a logisztikai könnyebbség, amit – a többi közt – Schengen jelent. Szabó László az orosz embargó feloldásával kapcsolatos felvetésünkre azt mondta, hogy a szankciók hátrányosan érintik a gazdaságot, de az orosz–ukrán konfliktus miatt folytatott uniós szankciós politikát Magyarország is vállalta. Sokan kritizálják az embargót, hogy nincs meg a remélt politikai ereje, és fokozott aktivitás folyik a feloldására. Kiemelte: az orosz hatóságok folyamatosan auditálják a magyar tej- és húsipari szektort, s ha megszűnnek a szankciók, egyből ott lehetnek az orosz piacon a magyar cégek.

Fotó: Teknős Miklós
A feltörekvő országok növekedésének lassulását figyelembe véve, a keleti nyitás eredményességével kapcsolatos kérdésünkre úgy reagált, hogy „szerencsére a magyar relációban nem látszik a lassulás”. Az orosz és ukrán relációkban jelentősen visszaesett ugyan a magyar kivitel az embargó és annak negatív hatásai miatt, ám a keleti nyitás országaiba irányuló exportunk a KSH 2015. októberi adatai alapján egy százalékkal növekedett.

Szabó László úgy véli, ha prémiumkategóriájú termékeket állítunk elő, arra van kereslet a keleti piacokon. „Az viszont aggodalommal tölt el – hangsúlyozta –, hogy ha a német vagy az európai gazdaság megszenvedi a kínai gazdaság lassulását, akkor az indirekt módon ránk is hatással lehet.”

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hátrányt okozna Schengen eltűnése
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Rako2016. 2. 2. 15:11

  Amerikának pontosan az az érdeke, hogy a migránsáradattal versenyképtelenné tegye Európát.
  Az majd Soros (Schwartz) Györgynek jó lehetőséget ad majd, hogy az Euróval spekuláljon és igy a migráció támogatásába befektetett pénzét magas kamattel/nyerességgel kapja vissza.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Hátrányt okozna Schengen eltűnése


  Amerikának pontosan az az érdeke, hogy a migránsáradattal versenyképtelenné tegye Európát.
  Az majd Soros (Schwartz) Györgynek jó lehetőséget ad majd, hogy az Euróval spekuláljon és igy a migráció támogatásába befektetett pénzét magas kamattel/nyerességgel kapja vissza.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 06:00Közel a száz százalék az uniós pályázatok kiírásában

  Több százmilliárd forintnyi uniós pénz válik elérhetővé a pályázati hajrában. Csak ezen a héten már százmilliárd forintnyi új felhívás jelent meg, illetve nyolcvanmilliárd forintnyi gazdaságfejlesztést ösztönző hitel- és tőkeprogramot hoztak nyilvánosságra.

 • MÁRCIUS 28. 09:52Ezen a héten minden uniós pályázatot kiírnak

 • MÁRCIUS 27. 18:06Lázár: nem elég a pár százalékos növekedés, 5-6 százalék kell

  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a hónap végéig az összes, 2014 és 2020 közötti uniós forrásra kiírják a pályázatokat, a rendelkezésre álló 8900 milliárd forint 53 százalékát már lekötötték. A miniszter erről az Országgyűlés hétfői ülésén beszélt a 2014 és 2020 közötti uniós források felhasználásáról szóló vita indítójaként.

 • MÁRCIUS 27. 15:10Unortodox lépés következhet

  Sok izgalom nem ígérkezik a héten, de az MNB monetáris tanácsának keddi ülésére és a márciusi euróövezeti inflációra mindenképp érdemes lesz figyelni

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér