Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 23. 17:23|Utolsó módosítás: 2016. 2. 23. 17:31|Hornyák József | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Matolcsyék lazítanának

Már a jövő hónapban érkezhet az újabb csomag az MNB-től. Elsősorban nem kamatvágást, hanem az eddigi nem hagyományos eszközök kiterjesztését várják az elemzők.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már nem sokáig hagyja erősödni a forint árfolyamát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Mai ülésén ugyan még szinten tartotta az 1,35 százalékos alapkamatot a Matolcsy György vezette testület, és nem találtak ki újabb lépéseket a hitelezés élénkítésére és az államadósság finanszírozásának további könnyítésére sem, de ez csak idő kérdése. A tanács közleménye szerint frissítik az előrejelzésüket márciusban, és ennek fényében tovább lazíthatnak.

Decemberben még 1,7 százalékos inflációt vártak 2016-ra, az olajárak újabb hanyatlása azonban ennél jóval alacsonyabb, akár egy százalék alatti idei pénzromlást is eredményezhet. Sőt, nagy a veszélye annak, hogy nemcsak a benzin, hanem más termékek árában is jelentkezik az olajár összeroppanása (úgynevezett másodkörös hatások alakulnak ki), ezt pedig az MNB-nek meg kell akadályoznia. A 307 forintos euró, vagyis a hazai deviza kilenchavi csúcsa is aggaszthatja őket, hiszen ez önmagában monetáris szigorításnak számít.

Az újabb élénkítéshez minden adott lehet. Janet Yellen Fed-elnök és a nyílt piaci bizottság nem kapkodja el az amerikai kamatszint normalizálását, vagyis a korábbi három-négy helyett már csak egy emeléssel számolnak az elemzők idén, miközben a világ legtöbb országában folytatódik a lazítás. Az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of Japan döntéshozóinak az asztalán is még hosszú ideig a likviditásbővítésről szóló elképzelések lesznek, mindez pedig támogatja az MNB terveit is. Közleményük szerint kiemelten vizsgálják „a külső monetáris környezet alakulását, különösen az EKB intézkedéseit”. A Mario Draghi vezette eurójegybank tisztviselői pedig márciusban lépni fognak, hiszen az eurózóna gazdasága gyengélkedik, és az infláció is túl alacsony.

Az elmúlt két hónapban az is kiderült, hogy a nemzetközi befektetői hangulat érdemi romlása sem okoz feszültséget a hazai eszközárakban. Sőt, az MNB arra is rámutatott, hogy az önfinanszírozási program hatására – amellyel a bankokat állampapírok felvásárlására késztetik – csökkentek a kötvényhozamok. A forint stabil maradt a január óta tartó tőzsdei pánik során is, így nemhogy védekező intézkedéseken kellene gondolkoznia az MNB-nek, hanem éppen ellenkezőleg, folyamatosan érkeznek az újabb és újabb érvek a lazítás mellett. A piac ebbe könnyedén beletörődik, hiszen a világban egyre több ország lazít tovább, vagy éppen alkalmaz negatív kamatokat. Legutóbb például a cseh jegybank jelezte, hogy megfontolja ezt a lehetőséget. Ebben a környezetben pedig vonzónak látszik a valamivel egy százalék feletti magyar kamat is, főképp, hogy a tartósan alacsony infláció miatt a reálkamat még mindig pozitív – és egy ideig az is marad.

VG-szakértő - Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza

Nem okozott meglepetést az MNB, mindenki arra számított, hogy nem változik a kamat. A közlemény hangneme kicsit „galamb” hangvételűbb volt, mint a korábbi, miután egyértelműen utaltak arra, hogy az új előrejelzés ismeretében lazíthatnak. Az MNB már korábban közölte, hogy lezártnak tekinti a kamatcsökkentési sorozatot, és a nem konvencionális eszközökre fókuszálnak, így alapforgatókönyvünkben azzal számolunk, hogy az év végéig fenntartják az 1,35 százalékos kamatot. Ha viszont az inflációs kilátások tovább romlanak, az EKB pedig a vártnál nagyobb mértékben vágja a kamatot, és a külső környezet támogató marad, akkor nem zárható ki, hogy a magyar kamatszint is kismértékben tovább süllyed.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Matolcsyék lazítanának
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 5. 06:00Háromszázmilliárdos megállapodás

  A kedvezőbb idei és tavalyi költségvetési egyenleg nyomán fedezni tudja a bérmegállapodásból következő mintegy 340 milliárdos kiesést a kormány. Egyes szociális intézményekben, az építőiparban vagy a turizmusban azonban még lehetnek gondok.

 • 2016. 12. 1. 18:58Lázár: a kormány érdemben segíti a nyugdíjasokat

  A kormány érdemben tud segíteni a nyugdíjasok megélhetésében - értékelt Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 • 2016. 11. 24. 22:10Orbán Viktor telefonon beszélt Trumppal – Exkluzív interjú a miniszterelnökkel

  Telefonon értekezett az Egyesült Államok megválasztott elnökével, Donald Trumppal, s komoly remény mutatkozik arra, hogy rendeződhet a viszonyunk Amerikával –­ mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Orbán Viktor.

 • 2016. 11. 15. 17:51A kormány nagyarányú reálbér-emelkedést szeretne

  Folytatódtak a minimálbér-tárgyalások kedden a kormány és a szociális partnerek között, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nagyarányú reálbér-emelkedést szeretne elérni jövőre és 2018-ban is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) kibővített testületi ülését követően az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér