Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 23. 17:23|Utolsó módosítás: 2016. 2. 23. 17:31|Hornyák József | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Matolcsyék lazítanának

Már a jövő hónapban érkezhet az újabb csomag az MNB-től. Elsősorban nem kamatvágást, hanem az eddigi nem hagyományos eszközök kiterjesztését várják az elemzők.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már nem sokáig hagyja erősödni a forint árfolyamát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Mai ülésén ugyan még szinten tartotta az 1,35 százalékos alapkamatot a Matolcsy György vezette testület, és nem találtak ki újabb lépéseket a hitelezés élénkítésére és az államadósság finanszírozásának további könnyítésére sem, de ez csak idő kérdése. A tanács közleménye szerint frissítik az előrejelzésüket márciusban, és ennek fényében tovább lazíthatnak.

Decemberben még 1,7 százalékos inflációt vártak 2016-ra, az olajárak újabb hanyatlása azonban ennél jóval alacsonyabb, akár egy százalék alatti idei pénzromlást is eredményezhet. Sőt, nagy a veszélye annak, hogy nemcsak a benzin, hanem más termékek árában is jelentkezik az olajár összeroppanása (úgynevezett másodkörös hatások alakulnak ki), ezt pedig az MNB-nek meg kell akadályoznia. A 307 forintos euró, vagyis a hazai deviza kilenchavi csúcsa is aggaszthatja őket, hiszen ez önmagában monetáris szigorításnak számít.

Az újabb élénkítéshez minden adott lehet. Janet Yellen Fed-elnök és a nyílt piaci bizottság nem kapkodja el az amerikai kamatszint normalizálását, vagyis a korábbi három-négy helyett már csak egy emeléssel számolnak az elemzők idén, miközben a világ legtöbb országában folytatódik a lazítás. Az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of Japan döntéshozóinak az asztalán is még hosszú ideig a likviditásbővítésről szóló elképzelések lesznek, mindez pedig támogatja az MNB terveit is. Közleményük szerint kiemelten vizsgálják „a külső monetáris környezet alakulását, különösen az EKB intézkedéseit”. A Mario Draghi vezette eurójegybank tisztviselői pedig márciusban lépni fognak, hiszen az eurózóna gazdasága gyengélkedik, és az infláció is túl alacsony.

Az elmúlt két hónapban az is kiderült, hogy a nemzetközi befektetői hangulat érdemi romlása sem okoz feszültséget a hazai eszközárakban. Sőt, az MNB arra is rámutatott, hogy az önfinanszírozási program hatására – amellyel a bankokat állampapírok felvásárlására késztetik – csökkentek a kötvényhozamok. A forint stabil maradt a január óta tartó tőzsdei pánik során is, így nemhogy védekező intézkedéseken kellene gondolkoznia az MNB-nek, hanem éppen ellenkezőleg, folyamatosan érkeznek az újabb és újabb érvek a lazítás mellett. A piac ebbe könnyedén beletörődik, hiszen a világban egyre több ország lazít tovább, vagy éppen alkalmaz negatív kamatokat. Legutóbb például a cseh jegybank jelezte, hogy megfontolja ezt a lehetőséget. Ebben a környezetben pedig vonzónak látszik a valamivel egy százalék feletti magyar kamat is, főképp, hogy a tartósan alacsony infláció miatt a reálkamat még mindig pozitív – és egy ideig az is marad.

VG-szakértő - Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza

Nem okozott meglepetést az MNB, mindenki arra számított, hogy nem változik a kamat. A közlemény hangneme kicsit „galamb” hangvételűbb volt, mint a korábbi, miután egyértelműen utaltak arra, hogy az új előrejelzés ismeretében lazíthatnak. Az MNB már korábban közölte, hogy lezártnak tekinti a kamatcsökkentési sorozatot, és a nem konvencionális eszközökre fókuszálnak, így alapforgatókönyvünkben azzal számolunk, hogy az év végéig fenntartják az 1,35 százalékos kamatot. Ha viszont az inflációs kilátások tovább romlanak, az EKB pedig a vártnál nagyobb mértékben vágja a kamatot, és a külső környezet támogató marad, akkor nem zárható ki, hogy a magyar kamatszint is kismértékben tovább süllyed.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Matolcsyék lazítanának
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 07:00Egyre több a vita az Eurostattal

  Tavaly a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 646,7 milliárd forint volt, a GDP 1,8 százaléka – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárásról szóló idei első jelentés (EDP-jelentés) alapján.

 • ÁPRILIS 24. 12:37Orbán Viktor: kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók

  Több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett, háromnapos 10. jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntőjén.

 • ÁPRILIS 24. 12:12Felengednek Trumppal szemben

  Meglepően baráti hangulatban folytak a tárgyalások az IMF és a Világbank tavaszi ülésén, noha a záróközleményből ezúttal kimaradt a protekcionizmus elutasítása.

 • ÁPRILIS 20. 12:27Szijjártó: 200 ezer magyar élhet Nagy-Britanniában, meg kell védeni a jogaikat

  Tisztességes megállapodást kell kötni Nagy-Britannia uniós kilépésével kapcsolatban. Olyat, amely megfelelően figyelembe veszi és érvényesíti az európai és a brit érdekeket is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután David Davisszel, a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit miniszterrel tárgyalt.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér