Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 26. 17:29|MTI | Gazdaság » Gazdaságpolitika

Sok minden szólt a kamattartás mellett

Tényezők sora indokolta, hogy a várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kamat tartása mellett döntött, és nem várható, hogy a tanács kamatcsökkentéssel reagálna az inflációt csökkentő tényezőkre következő ülésén - közölték az MTI által megkérdezett elemzők.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Németh Dávid , a K&H Bank vezető elemzője elmondta: a feltörekvő piacokon eladói nyomás alakult ki az elmúlt hetekben, és bár ennek a forint ellenállt, nem gyengült, az óvatosság azért indokolt, amit erősített az olaj árának csökkenése is.

Németh Dávid szerint a következő hetekben a nemzetközi piaci hangulat mellett meghatározó lehet a magyar kamat szempontjából, hogy milyen lépéseket tesz az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az olaj árának csökkenése az üzemanyagárakon keresztül visszafogja az inflációt.

A szakember szerint elképzelhető a következő hónapokban egy mérsékelt kamatcsökkentés, ám május előtt erre nem valószínű, hogy sor kerül. Egyrészt az államadósság finanszírozása az év első részében kicsit nehezebb, és a jegybankárok feltehetően nem kockáztatják meg, hogy egy csökkentés miatt eladási hullám alakuljon ki a piacon. Emellett a jegybank májusban jön ki az inflációs jelentésével, amelyben részben megalapozza majd a további kamatpályát. Ha a következő hónapokban lesz is változás, akkor inkább egy csökkentésre lehet számítani, de arra is csak májusban, júniusban - mondta Németh Dávid.

A decemberi inflációs jelentés óta az olaj ára további 20 százalékot esett, így valószínűsíthető, hogy az MNB a márciusi inflációs jelentésében a 2016-ra várt 1,7 százalékos fogyasztói árindexet lefelé módosítja - emelte ki Kiss Mónika.

Az Equilor vezető elemzője emlékeztetett: Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a Euromoney konferencián elmondta, hogy a jegybank 45 dolláros olajárral számolt decemberben, amely a jelenlegi piaci környezet miatt korrekcióra szorulhat. Az ország nettó olajimportőr szerepének köszönhetően a csökkenő olajár a hazai fogyasztást erősítheti, részben eliminálva a lefelé mutató kockázatokat. Palotai Dániel kitért arra is, hogy az előrejelzési horizont végéig, 2017 decemberéig alacsony kamatszintekre rendezkedhetünk be.

Kiss Mónika kifejtette: az inflációs kilátások korrigálása ellenére nem várható, hogy a jegybank kamatvágással lépjen fel az infláció élénkítésének érdekében. A kamatmódosítással ugyanis a magyar irányadó kamatszint megközelítené az év végére várhatóan 1 százalékra emelkedő amerikai kamatszintet, ahol az amerikai állampapírok árazása sokkal attraktívabbnak bizonyul a magyarral szemben. Meglátása szerint az MNB kivár a márciusi inflációs jelentésig, valamint az EKB szintén márciusi kamatdöntő üléséig.

A harmadik ok, amiért a kamatpályával kapcsolatban nem várnak változást, a márciusi hitelminősítői kör. Ha a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába emelnék Magyarországot és ezzel párhuzamosan a lengyel jegybank is 1 százalékra csökkentené irányadó kamatszintjét, a helyzetet újra kellene értékelnie a monetáris tanácsnak - közölte Kiss Mónika.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint az inflációs folyamatok továbbra is nyomottak. A jegybank jelenlegi kommunikációja szerint a teljes előrejelzési időhorizonton, azaz 2017 végéig változatlan maradhat a jelenlegi alapkamat - közölték. Ugyanakkor alternatív szcenárióként nem zárják ki egy újabb lazítási ciklus indítását, legkorábban idén a második negyedévben. Ezt támogathatja a csökkenő olajár, illetve az, hogy az Európai Központi Bank további lazító intézkedésekről dönthet márciusban - közölte Barczel Vivien és Ürmössy Gergely.

Elmondták: az idei évben sem számítanak jelentős gyorsulásra, várakozásaik szerint 2016-ban sem sikerül elérni a jegybanki 3 százalékos célt, átlagosan 1,3 százalék lehet idén az infláció Magyarországon.

Suppan Gergely , a Takarékbank elemzője szerint az MNB az utóbbi hónapokban leszögezte, hogy a kamatcsökkentési sorozatot befejezettnek tekinti, ugyanakkor további, nem-konvencionális lépéseket tehet a hosszabb futamidejű kamatok leszorítása érdekében. A jegybank az alapkamatot igen hosszú ideig alacsonyan kívánja tartani, amit támogat, hogy a 3 százalékos inflációs cél elérése 2017 közepe előtt nem tűnik valószínűnek.

Suppan Gergely úgy vélte: 2017 közepéig nem lehet számítani a kamatok változására, azonban 2017 második felétől - bár egyre kisebb valószínűséggel - nem zárható ki fokozatos kamatemelés. 2017 végére 2 százalékra emelkedhet az alapkamat, de növekvő lefelé mutató kockázatokra lehet számítani, emiatt a közeljövőben csökkenthetik a kamatok várható alakulásával kapcsolatos előrejelzésüket - jelezte a Takarékbank elemzője.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője közölte: a kamatdöntés indoklása megerősíti, hogy a laza monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, és arra is utal, hogy szükség esetén a meglévő nem konvencionális eszköztár alkalmazásával hajthatnak végre további monetáris lazítást. A döntés után alapforgatókönyvük nem változott: az irányadó ráta legalább egy évig 1,35 százalék marad, szükség esetén a nem-konvencionális eszköztár finomhangolásával gyakorolhat hatást az MNB a hosszú futamidejű állampapírok hozamára.

 

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Sok minden szólt a kamattartás mellett
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 06:00Közel a száz százalék az uniós pályázatok kiírásában

  Több százmilliárd forintnyi uniós pénz válik elérhetővé a pályázati hajrában. Csak ezen a héten már százmilliárd forintnyi új felhívás jelent meg, illetve nyolcvanmilliárd forintnyi gazdaságfejlesztést ösztönző hitel- és tőkeprogramot hoztak nyilvánosságra.

 • MÁRCIUS 28. 09:52Ezen a héten minden uniós pályázatot kiírnak

 • MÁRCIUS 27. 18:06Lázár: nem elég a pár százalékos növekedés, 5-6 százalék kell

  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a hónap végéig az összes, 2014 és 2020 közötti uniós forrásra kiírják a pályázatokat, a rendelkezésre álló 8900 milliárd forint 53 százalékát már lekötötték. A miniszter erről az Országgyűlés hétfői ülésén beszélt a 2014 és 2020 közötti uniós források felhasználásáról szóló vita indítójaként.

 • MÁRCIUS 27. 15:10Unortodox lépés következhet

  Sok izgalom nem ígérkezik a héten, de az MNB monetáris tanácsának keddi ülésére és a márciusi euróövezeti inflációra mindenképp érdemes lesz figyelni

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér