VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG / GAZDASÁGPOLITIKA

Támadásba lendült az EKB

2016. 3. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 11. 08:49|Gazdaság » Gazdaságpolitika
Monetáris eszköztára széles körét beveti az eurózóna jegybankja az élénkítés érdekében, idén azonban így is alig várnak inflációt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

fotó: AFP
Mario Draghi beindította a rakétavetőt – ez volt a leggyakoribb azonnali reakció tegnap az elemzők részéről, amikor az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának ülése után ismertté váltak a testület döntései. Nem tompultak a kommentárok azután sem, hogy Draghi sajtótájékoztatóján megmagyarázta a döntéseket – volt mit, mert szinte csak az nem okozott meglepetést, hogy az egynapos betéti kamatot a várt mínusz 0,4 százalékig vitték lejjebb. Az egy éve megkezdett eszközvásárlási program keretének kibővítését sokan várták, de a többség a végül vállalt 20 milliárd eurós emelésnek csak a felére számított. Nem volt a biztos tippek között az sem, hogy a vásárolható papírok közé az államkötvények, az adósságfedezetű kötvények és az eszközfedezetű értékpapírok mellett bekerülnek a megfelelő minőségű nem banki vállalati kötvények is. Erre azért is szánhatta rá magát az EKB, mert fogyóban vannak az eddigi papírok, erre utal a kibocsátói limit megemelése is. Sokan lepődtek meg azon is, hogy idén júniustól jövő márciusig négy célzott hosszú lejáratú finanszírozási műveletet indítanak, ezek kamatozása az adott bank aktivitásától is függ majd – magyarázta el Draghi –, de mivel az alsó határ a most negatív betéti kamat, gyakorlatilag az EKB fizethet, csak vigyék a forrást.

A legnagyobb meglepetést azonban az okozta, hogy az EKB az alapkamathoz is hozzányúlt: 0,05 százalékról nullára csökkentette. Ez a lépés, illetve ennek magyarázata váltotta ki aztán a leghevesebb reakciókat, miután Draghi sajtóértekezletén azt mondta: a kamatok nagyon alacsonyak maradnak, bőven a kötvényvásárlási program lejárta után is (ez most minimum 2017 márciusa). A mai körülmények között, figyelembe véve a növekedést és az inflációt támogató intézkedéseket, nem feltételezzük, hogy további kamatcsökkentésekre lesz szükség – igyekezett Draghi óvatosan fogalmazni, de ez is elég volt ahhoz, hogy a piac úgy értse, nem lesz több kamatvágás. Ezt az értelmezést segítette az is, hogy Draghi egy a deflációra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az eurózóna nem lesz Japán.

Lehet, hogy a japán párhuzam veszélyei miatt nem választotta az EKB azt a megoldást sem, amire pedig többen számítottak, hogy többszintű legyen a negatív betéti kamat, vagyis minél több pénzt pihentet az EKB-nál egy bank, annál jobban büntetik. A kérdés súlyát mutatja, hogy Draghi mellett az alelnök, Vitor Constancio is igyekezett hangsúlyozni, hogy a negatív betéti kamat nem fogja tönkretenni a bankok profitabilitását.

A legnagyobb nyomatékkal azonban azt emelte ki Draghi, hogy az EKB-nak bőven van muníciója, és a kormányzótanács egyre inkább átváltana a nem kamat típusú eszközökre. Arra is rámutatott: nem arról van szó, hogy az inflációs célra figyelve túlreagálnák az olajárak esésének hatását, a decemberi ülés óta is jelentősen romlottak a világgazdasági növekedés kilátásai. Szavait az EKB szakértőinek prognózisával is alátámasztotta: eszerint a decemberben jelzett 1 százalék helyett idén már csak 0,1 százalékos inflációra számítanak, a GDP pedig 1,7 százalék helyett 1,4 százalékkal bővül idén az eurózónában.

A legfontosabb döntések

– Március 16-tól az EKB alapkamata 5 bázisponttal nullára, a marginális hitelkonstrukcióé 5 bázisponttal 0,25 százalékra, a betéti kamat 10 bázisponttal mínusz 0,40 százalékra csökken
– Áprilistól az eszközvásárlási program havi kerete 20 milliárd euróval 80 milliárd euróra emelkedik
– A második negyedév végére a programba bekerülhetnek befektetői osztályzatú euróban jegyzett nem banki vállalati kötvények is. A kibocsátói limitet a mostani 33 százalékról 50 százalékra emelik
– Júniustól négy új célzott hosszú lejáratú finanszírozási művelet (TLTRO) indul a kereskedelmi bankoknak

Szerző: Szabó Márta
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Támadásba lendült az EKB
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér