Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 14:16|Sidó Zoltán, Pozsony | Gazdaság

Harcolnak a szlovák munkaerőért a nagy külföldi autógyártók

Öldöklő harc folyik a három nagy szlovákiai autógyár között a szakmunkásokért. Ront a helyzeten, hogy az üzemek száz kilométeres körzeten belül működnek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Szlovák Vasutak (ZSR) 52 millió euró ráfordítás árán elkezdte egy teherátrakodó terminál építését Nyitra ipari parkjában, ami a nyugat-szlovákiai megyeszékhelyen épülő Jaguar Land Rover autógyár működéséhez szükséges. Ezzel párhuzamosan az in­diai-brit autógyártó intenzívebb munkaerő-toborzásba fogott, ugyanis az 1,4 milliárd euróból elkészülő telephelyen 2018-tól már gyártani tervezik a gépkocsikat. Két év leforgása alatt 1400 szakmunkást vesznek fel, további 4000-et pedig a beszállítók igényelnek.

Fotó: AFP
A Jaguar 1225 eurós bruttó fizetést ígért a szakmunkásoknak, ami elvileg nagy vonzerőt jelent a 916 eurós országos átlagbérű Szlovákiában, másrészt alig száz kilométeres körzetben működik a pozsonyi Volkswagen és a nagyszombati PSA Peugeot-Citroen is: az előbbiben az átlagbér 1795 euró (a menedzsment fizetése nélkül), a francia cégnél pedig 1300 euró az átlag. A fővárosi Volkswagen csak tavaly 10 800-ról 12 300-ra növelte alkalmazottai számát, a Peugeot-Citroen negyedik műszakot akar indítani, ami újabb 800 alkalmazott felvételével jár. Mindez azt jelenti, hogy az eleve kevés műszaki tudással rendelkező szakmunkásokért öldöklő harc folyik, miközben a nyugati országrész említett városaiban 6 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Tény, hogy a Jaguar felbukkanása azt okozta, hogy néhány hónap leforgása alatt mintegy 40 ezren jelentkeztek, ám az előzetes szűrések során kiderült, hogy esetenként hatvan jelentkezőből jó, ha három megfelel a követelményeknek.

Ezt látva, a Jaguar máris a régióban működő hat szakmunkásképzővel és szakközépiskolával szerződést kötött, hogy saját munkásgárdát neveljen ki. Részben a Szlovákiában tevékenykedő négy autógyárnak is köszönhető (a negyedik a Zsolnán működő KIA Motors, ahol szintén 1300 euró körüli az átlagbér), hogy az utóbbi időben erőteljesen megnőtt az itt dolgozó külföldiek száma: 2016 végén hivatalosan már 35 ezren voltak, a legtöbben, nagyjából 7400 Romániából érkeztek. „A munkaerőhiány miatt rekordmértékben, 5 százalékkal nőnek a bérek” – közölte Jirí Halbrstát, a Manpower munkaerőpiaci társaság menedzsere. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a bérfejlesztés heves ütemének is van határa, ugyanis Szlovákiában az utóbbi években gyorsabban nőnek a fizetések, mint a termelékenység.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Harcolnak a szlovák munkaerőért a nagy külföldi autógyártók
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér