Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:30|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 06:20|Hornyák József | Gazdaság

Három tonna aranya van a jegybanknak

Magyarországon tervezett ütemben csökkent a devizatartalék, így nem kell aggódni emiatt, hiszen még ezzel is az összes tartalékmegfelelési mutató felett áll.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Matolcsy György elnöksége alatt a jegybank egyetlen uncia aranyat sem adott el – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden, azt követően, hogy a jegybank arany- és devizatartalékai a figyelem középpontjába kerültek. Nagy Márton, az MNB alelnöke a jegybank honlapján megjelent cikkében pedig hangsúlyozta: az 1970-es évek elején az arany elvesztette monetáris jelentőségét és kiemelt tartalékszerepét, jelenleg már csak mint potenciális befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben.

Az MNB devizatartalékai a tavalyi év végén 24,4 milliárd eurót tettek ki, aranytartaléka pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg. Nagy Márton kiemelte: az MNB aranyportfóliója az 1980-as évek végén, illetve az 1990-es évek elején csökkent a jelenlegi szintre, ez az aranytartalék a használt befektetési formától függetlenül most is a jegybank rendelkezésére áll.

Az MNB közleménye szerint a devizatartalék érdemben meghaladja a befektetők, elemzők által is szoros figyelemmel kísért tartalékmutatókat. „A tartalékok elmúlt két évben lezajlott, mintegy 10 milliárd eurós csökkenése önmagában évente mintegy 25-30 milliárd forinttal javította az MNB eredményét” – közölte a jegybank.

Németh Dávid , a K&H Bank vezető közgazdásza a Világgazdaságnak elmondta, hogy túl nagy devizatartalékot nem érdemes fenntartani, mert többletköltséget okoz az országnak, de arra is figyelni kell, hogy a fontos megfelelési szabályok felett maradjon.

„A külső adósságunk csökkent az elmúlt években, alacsonyabb az állam devizaadóssága, kivezették a lakossági devizahiteleket, mindezek miatt pedig indokolt a csökkentés” – hangsúlyozta a közgazdász. Nem gond, hogy mérséklődött a devizatartalék, mert ez tervezett volt, ezt akarta elérni a jegybank – mutatott rá Németh Dávid, aki szerint akkor lenne baj a visszaesés, ha a forintárfolyamot kellene megvédeni vagy a devizatartalékból élne az ország, erről azonban Magyarország esetében nincs szó.

Palotai Dániel hangsúlyozta: az MNB mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ország elegendő devizatartalékkal rendelkezzen, hogy Magyarország devizatartaléka a nemzetközi nagy intézmények, a hitelminősítő intézetek, a piaci szereplők által elvárt szintet legalább elérje, de inkább meghaladja – tette hozzá. Palotai Dániel kifejtette: a devizatartalékokat egyfajta biztosításként kell elképzelni, egy országnak tehát csupán akkora devizatartalékot kell tartania, ami az ország sebezhetőségével, a sérülékenységével összhangban van.

Az arany már csak mint befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben Fotó: AFP

Németh Dávid azonban arra is rámutatott, hogy a devizatartalék egy válság kirobbanásakor válik igazán fontossá.

„Már nem vagyunk a leginkább kockázatos országok között, ha jön egy globális válság, és sokkal kisebb az esélye, hogy fizetésképtelenné válunk, mint 2008-ban” – emelte ki a közgazdász. Ezzel együtt úgy látja, hogy mindenképpen 20 milliárd euró felett kell tartani a devizatartalékot, és egy kis túltartalékolásra is szükség van, pont azért, hogy ne minket sodorjon el először egy esetleges válság. Németh Dávid most Mexikót, Törökországot, Dél-Afrikát és az olajtermelőket említette a kockázatosak között.

Az MNB közleménye szerint a sérülékenyebb országoknak nagyobb devizatartalékot kell tartaniuk, miközben az erősebb és stabilabb országok esetén az alacsony, de megfelelő szintű devizatartalék tartása indokolt. „Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredményeként Magyarország sérülékenysége érdemben mérséklődött” – emelték ki.

Ezt elismerte Németh Dávid is, de hozzátette: attól, hogy kevésbé vagyunk sérülékenyek, nem vagyunk teljesen védettek egy újabb válságban.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Három tonna aranya van a jegybanknak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér