Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:30|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 06:20|Hornyák József | Gazdaság

Három tonna aranya van a jegybanknak

Magyarországon tervezett ütemben csökkent a devizatartalék, így nem kell aggódni emiatt, hiszen még ezzel is az összes tartalékmegfelelési mutató felett áll.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Matolcsy György elnöksége alatt a jegybank egyetlen uncia aranyat sem adott el – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden, azt követően, hogy a jegybank arany- és devizatartalékai a figyelem középpontjába kerültek. Nagy Márton, az MNB alelnöke a jegybank honlapján megjelent cikkében pedig hangsúlyozta: az 1970-es évek elején az arany elvesztette monetáris jelentőségét és kiemelt tartalékszerepét, jelenleg már csak mint potenciális befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben.

Az MNB devizatartalékai a tavalyi év végén 24,4 milliárd eurót tettek ki, aranytartaléka pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg. Nagy Márton kiemelte: az MNB aranyportfóliója az 1980-as évek végén, illetve az 1990-es évek elején csökkent a jelenlegi szintre, ez az aranytartalék a használt befektetési formától függetlenül most is a jegybank rendelkezésére áll.

Az MNB közleménye szerint a devizatartalék érdemben meghaladja a befektetők, elemzők által is szoros figyelemmel kísért tartalékmutatókat. „A tartalékok elmúlt két évben lezajlott, mintegy 10 milliárd eurós csökkenése önmagában évente mintegy 25-30 milliárd forinttal javította az MNB eredményét” – közölte a jegybank.

Németh Dávid , a K&H Bank vezető közgazdásza a Világgazdaságnak elmondta, hogy túl nagy devizatartalékot nem érdemes fenntartani, mert többletköltséget okoz az országnak, de arra is figyelni kell, hogy a fontos megfelelési szabályok felett maradjon.

„A külső adósságunk csökkent az elmúlt években, alacsonyabb az állam devizaadóssága, kivezették a lakossági devizahiteleket, mindezek miatt pedig indokolt a csökkentés” – hangsúlyozta a közgazdász. Nem gond, hogy mérséklődött a devizatartalék, mert ez tervezett volt, ezt akarta elérni a jegybank – mutatott rá Németh Dávid, aki szerint akkor lenne baj a visszaesés, ha a forintárfolyamot kellene megvédeni vagy a devizatartalékból élne az ország, erről azonban Magyarország esetében nincs szó.

Palotai Dániel hangsúlyozta: az MNB mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ország elegendő devizatartalékkal rendelkezzen, hogy Magyarország devizatartaléka a nemzetközi nagy intézmények, a hitelminősítő intézetek, a piaci szereplők által elvárt szintet legalább elérje, de inkább meghaladja – tette hozzá. Palotai Dániel kifejtette: a devizatartalékokat egyfajta biztosításként kell elképzelni, egy országnak tehát csupán akkora devizatartalékot kell tartania, ami az ország sebezhetőségével, a sérülékenységével összhangban van.

Az arany már csak mint befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben Fotó: AFP

Németh Dávid azonban arra is rámutatott, hogy a devizatartalék egy válság kirobbanásakor válik igazán fontossá.

„Már nem vagyunk a leginkább kockázatos országok között, ha jön egy globális válság, és sokkal kisebb az esélye, hogy fizetésképtelenné válunk, mint 2008-ban” – emelte ki a közgazdász. Ezzel együtt úgy látja, hogy mindenképpen 20 milliárd euró felett kell tartani a devizatartalékot, és egy kis túltartalékolásra is szükség van, pont azért, hogy ne minket sodorjon el először egy esetleges válság. Németh Dávid most Mexikót, Törökországot, Dél-Afrikát és az olajtermelőket említette a kockázatosak között.

Az MNB közleménye szerint a sérülékenyebb országoknak nagyobb devizatartalékot kell tartaniuk, miközben az erősebb és stabilabb országok esetén az alacsony, de megfelelő szintű devizatartalék tartása indokolt. „Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredményeként Magyarország sérülékenysége érdemben mérséklődött” – emelték ki.

Ezt elismerte Németh Dávid is, de hozzátette: attól, hogy kevésbé vagyunk sérülékenyek, nem vagyunk teljesen védettek egy újabb válságban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Három tonna aranya van a jegybanknak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 17. 14:31Bennragadhatnak a készletek a magyar méhészeknél

  Jelentős mértékben kiszorulhat a magyar méz a nyugat-európai boltok polcairól, mert a méhészek árelképzelései elrugaszkodtak a realitástól – figyelmezteti a méhészeket Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa

 • FEBRUÁR 17. 09:20Csökkent az államadósság

  A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP -1,3 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 73,9 százalékát érte el 2016 végén a megelőző évi 74,7 után. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2016-ban a GDP 4,5 százaléka volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

 • FEBRUÁR 17. 08:44Tony Blair: a választók nem tudták, mivel jár a Brexit

  Tony Blair szerint az EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

 • FEBRUÁR 17. 05:00Kedvezőek a növekedési kilátások

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér