Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 13. 06:00|Gyöngyösi Balázs | Gazdaság

Hatszázmilliárdért jöhetnek új pályázatok

A 2007–2013-as uniós ciklushoz hasonlóan a 2014–2020-as időszakban is 10 száz­alékos túlvállalásról döntött a kormány, a 900 milliárd forintos kiegészítésből 300 milliárd már megtörtént.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Átlagosan 10 százalékos túlvállalásról döntött a kormány annak érdekében, hogy maradéktalanul fel tudja használni hazánk a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési időszak forrásait – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Miniszterelnökség. Ez azt jelenti, hogy a központi költségvetés kockázatára és terhére közel 900 milliárd forinttal egészülhet ki az Európai Bizottságtól Magyarországra érkező összeg, így az évtized végéig tartó fejlesztési ciklusban végül több mint 9800 milliárd forintos keretre pályázhatnak az önkormányzatok és a cégek. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy a túlvállalást egyrészt igazolták a 2007–2013-as időszak tapasztalatai, másrészt ez az európai uniós tagállamokban is általános gyakorlat.

Állami forrással egészül ki az uniós támogatás Fotó-MW

A Lázár János vezette Miniszterelnökség március 31-ig vállalta, hogy a ciklus valamennyi felhívását megjelenteti, a túlvállalási szándék már ekkor érzékelhető volt. Az eredetileg 8921 milliárd forintos keretet ugyanis már a múlt hónap végéig kitolta 9228 milliárdig a kormány, vagyis a 10 százalékos túlvállalásból 3 százaléknyi megvalósult. A tíz operatív program közül csak négynél állt meg a fejlesztéspolitikai rendszer 100 százalékon, a többi hatnál 2–9 százalékos túlvállalást kezdeményezett. Így a versenyszféra pénzcsapjának számító Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) esetében a 2449 milliárd forintos keret már az első negyedév végéig 2558 milliárdosra nőtt, ami 2 százalékos bővülésnek felel meg. Arányaiban a környezet- és energiahatékonyság (KEHOP) kerete ugrott meg a legnagyobb mértékben, 1161-ről 9 százalékkal 1263 milliárd forintra. Ez a program felel a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak megelőzése mellett az erőforrás-felhasználás hatékonyságnöveléséért, a szennyezések és terhelések mérsékléséért, illetve az egészséges és fenntartható környezet biztosításáért.

A következő hetekben, hónapokban közel 600 milliárd forint értékben megjelenő új pályázatokról egyelőre nem tudni részleteket. Az mindenesetre iránymutató lehet, hogy a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai filozófiáját követve a 2020-ig hátralévő időszakban olyan típusú gazdasági szereplőkre van szükség, amelyek hozzájárulnak az ország foglalkoztatási vagy növekedési ambícióihoz. Éppen ezért az uniós támogatásnak nem az a célja, hogy minél több céget életben tartson, hanem olyanoknak kell még jobban megerősödniük, amelyek támogatás nélkül is kiforrott ötlettel és üzleti tervvel rendelkeznek. A tíz op-ért négy minisztérium felel, ahogy a Miniszterelnökség, úgy a nemzetgazdasági, a nemzeti fejlesztési tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kész átcsoportosítani a forrásokat, ha túligénylést tapasztal, vagy épp ellenkezőleg, valamely kiírás érdektelenségbe fullad. A túlvállalásról azonban megoszlanak a vélemények, az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László szerint például egy 900 milliárd forintos állami kiegészítés túl nagy teher a költségvetésnek, fontos területektől von el forrást.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hatszázmilliárdért jöhetnek új pályázatok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér