Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2010. 10. 18. 05:00| | Gazdaság » Innováció

ASPERA: magyar nemzeti nap Budapesten

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Budapesten találkoztak az Európai Asztro-részecskefizikai Kutatási Hálózatban (ASPERA – AStroParticle ERAnet) részt vevő 22 európai kutatás-fejlesztési szervezet képviselői, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) meghívására. Az Európai Unió által támogatott nemzetközi kezdeményezés célja az, hogy öszszefogja az európai asztro-részecskefizikai kutatásokat, és kidolgozza a jövőre vonatkozó fejlesztési terveket.
A nálunk megrendezett ASPERA nemzeti nap egyik feladata az volt, hogy a projektben részt vevő szervezetek képviselői áttekintsék a közös stratégia végrehajtásának előrehaladását, és egyúttal tájékozódjanak a magyar asztro-részecskefizikai kutatások fő irányairól és eredményeiről. A budapesti program egyúttal lehetőséget biztosított a magyar kutatóknak arra is, hogy tapasztalatot cseréljenek a projekt külföldi résztvevőivel, és információt kapjanak az európai asztro-részecskefizikai fejlesztési elképzelésekről. Az asztro-részecskefizika az űrből érkező sugárzás vizsgálatával választ keres az univerzum keletkezésével, annak szerkezetével kapcsolatos alapvető kérdésekre. Ezek a kutatások rávilágíthatnak az univerzum döntő hányadát alkotó, közvetlenül nem észlelhető sötét anyag mibenlétére, a kozmikus sugárzás szerepére a csillagok, bolygók kialakulásában; ugyanakkor hozzájárulhatnak az anyagot felépítő elemi részecskék természetéről alkotott ismereteink bővüléséhez is.
Az ASPERA program a kapcsolódó kutatások európai szintű öszszehangolásában segítséget nyújt és lehetőséget ad az érintett szervezeteknek az információcserére, a kutatási források összehangolására, a kutatási eredmények szélesebb körű hasznosítására.
A budapesti tanácskozás egyúttal a mérlegkészítésre is alkalmat kínált. Az Európai Bizottság által, az EU 7. kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja keretében támogatott projekt (http://www.aspera-eu.org) megvalósítása 2008 szeptemberétől zajlik. VG

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
ASPERA: magyar nemzeti nap Budapesten
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 20. 16:14Milliárdokból fejleszt a Miskolci Egyetem

  Korszerű anyagok, intelligens technológiák kifejlesztését kezdi meg Miskolcon a felsőoktatási ipari együttműködési központ. A mintegy 5,8 milliárdos projekt a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch és az ÉMI együttműködésében valósul meg.

 • ÁPRILIS 20. 14:28Biometrikus bankkártyával újít a Mastercard

  Újgenerációs biometrikus kártyát mutatott be a Mastercard, mely a chip technológiát ötvözi az ujjlenyomattal. Ezzel az innovációval a kártyabirtokosok a bolti vásárlások során biztonságosan és talán minden eddiginél egyszerűbben tudják igazolni személyazonosságukat.

 • ÁPRILIS 13. 11:50Szijjártó: Magyarország a legvonzóbb befektetési környezetet szeretné kínálni

  A magyar gazdaság növekedési pályára állása az autóipar nélkül nem történhetett volna meg, a szektornak a rendszerváltás óta tartó, 25 éves sikertörténete van Magyarországon, azonban nem elég az eddigi sikerekre apellálni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett járműipari konferencián csütörtökön Budapesten.

 • ÁPRILIS 6. 15:12A kistelepülés is lehet okos város

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér