Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2007. 12. 7. 00:00| | Gazdaság
Százmilliárd dollárt fektetne be külföldön az ázsiai ország

Japán állami alap terve

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Fölösleg. A Japánban kormányzó liberális demokrata párt szakértői csoportja egy 100 milliárd dolláros szuverén befektetési alap egy éven belüli felállítását indítványozza, hogy javítani lehessen az országban felhalmozott, kolosszális összegű likvid tartalékok hozamát. A világ minden tájáról verbuvált professzionális alapkezelők által menedzselendő állami alapba bevonnának bizonyos hányadot a jelenleg 1127 milliárd dolláros szinten álló valutatartalékokból, a 450-900 milliárd dollár összegűre becsült állami ingatlanvagyonból, illetve ide irányítanák a világon a legnagyobbnak tekintett, 1600 milliárd dolláros állami nyugdíjalap egy részét. A műveletnek – az inflálódó dolláraktívák elértéktelenedésének kivédése mellett – az lenne egy másodlagos célja, hogy odahaza is javítsák a pénzügyi-befektetési ismeretek szintjét, további tőkét vonzzanak az országba, és megerősítsék Japánnak mint nemzetközi pénzügyi központnak a szerepét. A pénzt olyan nemzetközi portfóliók kialakítására fordítanák, amelyben egyaránt lennének külföldi értékpapírok, pénzintézeti tulajdoni hányadok, nyersanyagkészletek és más aktívák.
A vezető japán politikai körök megnyeréséhez bátorítást ad, hogy az összeomló amerikai lakáspiacon kedvező árakon lehetne szert tenni ingatlanportfólióra, de a megroggyant amerikai pénzintézeti szférában elérhető tulajdoni részesedések is vonzók lehetnének. Hasonló felvásárlási tevékenységet a Perzsa (Arab)-öböl térségéből származó befektetők máris nagy tételekben folytatnak (VG, november 29., 4. oldal).
Eközben a fejlett Nyugat egyes vezető köreiben már korántsem olyan finnyásak a még néhány hete is grimaszok kíséretében elutasított szuverén vagyonalapok pénzével szemben. Nagy-Britanniában bizonyos körök még ágálnak az összesen 2000-2500 milliárdosra becsült állami pénzalapok megjelenése ellen, az urbanizációs ügyekben illetékesnek tekintett pénzügyminisztériumi vezető, Kitty Ussher azonban kijelentette, a kormánynak tárt karokkal kell várnia a befektetőket. VG
Német törvényhozási zökkenő

Francia- és Németországban változatlan erővel igyekeznek távol tartani a nagy állami alapokat. Különösen Berlinben akarnak éberen őrködni az ipari bázis integritása felett, bár az ilyen célokat szolgáló törvény tervezete jelenleg elakadt az előkészítés útvesztőiben.
A kormányt ebben a kérdésben megbénító belső vita onnan ered, hogy a gazdasági minisztérium egyedül szeretné elbírálni a vállatok átvételének engedélyezését, holott ebbe a pénzügyi, a belügyi, a külügyi és az igazságügyi tárca is beleszólási jogot szeretne kapni.
További vitás pont, hogy meddig terjesszék ki a be nem jelentett átvételi ügyletek megsemmisítésének három hónapos határidejét.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Japán állami alap terve
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér