Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 4. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 4. 17:58|Kriván Bence | Gazdaság

Jeff Bezos történelmet írt

Tizenkilencmilliárd dollárt bukott 2015-ben a világ 400 leggazdagabb embere. A technológiai cégek tulajdonosai viszont vagyonokat kerestek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Bloomberg napi rendszerességgel frissített, 2012 óta vezetett toplistájának készítői még nem tapasztaltak olyat, hogy mínusszal zárta volna az évet a leggazdagabbak elitklubja. A mélybe zuhanó nyersanyagárak, a tőzsdei lejtmenet és a kínai növekedés lassulása azonban megtette a hatását. Maradt azért még tejbe aprítani való bőben, hiszen a klubtagok együtt 3900 milliárdos vagyonnal rendelkeznek. Év közben volt ez jóval több is, a tőzsdei boom tetőfokán, május közepén 4300 milliárdon állt a mutató.

Carlos Slim egyedül többet veszített, mint a listán szereplő 399 másik milliárdos együttvéve. A mexikói telekomkirály legfőbb érdekeltsége, az America Movil árfolyama 25 százalékot esett, a hatóságok mobilpiaci versenyt erősítő intézkedéseikkel 20 milliárd dollárt húztak ki Slim zsebéből. A két éve még világelső üzletember az ötödik helyre csúszott vissza. Slim akkor Bill Gates től orozta el átmenetileg a leggazdagabbnak járó titulust. A Microsoft alapítója hamar visszaszerezte a címet, de a tavalyi évvel ő sem dicsekedhet, közel

3 milliárd dollárral lett szegényebb. Nagy barátja, a harmadik helyen álló Warren Buffett rosszabbul járt, a részvénypiaci rali lecsengése 11,5 milliárd dollárral apasztotta vagyonát. Kettejük közé ékelődött Európa leggazdagabb embere, Amancio Ortega, a Zara divatmárkáról ismert Inditex alapítója. A spanyol iparmágnás 11,8 milliárd dollárral lépett feljebb az idén.

De ez szinte semmi ahhoz képest, hogy az Amazon internetes csomagküldő főnöke, Jeff Bezos meg tudta duplázni vagyonát, a 31 milliárdos növekménnyel 59,7 milliárdra hizlalva azt. Ezzel egyszersmind leradírozta a tavalyelőtti 7,4 milliárdos veszteségét, és 16 helyet ugorva negyediknek futott be. A 2015-ös év egyértelműen a technológiai cégeké volt, a szektor 44 leggazdagabb képviselője 81 milliárddal növelte a vagyonát. Itt érdemes még megemlítni a vagyona döntő részét jótékony célokra felajánló Facebook-alapítót, Mark Zuckerberg et és a Google párosát, Sergey Brin t és Larry Page -et, ők a szó szoros értelmében rengeteget kerestek új hirdetési megoldásaik bevezetésével. Előbbi tőzsdei pakettje 11, utóbbiaké 20 milliárd dollárral ér többet a 2015. januárinál.

Amíg Bezos és társai sikert sikerre halmoztak, a másik oldalon kapitális bukásokat lehetett feljegyezni. A legnagyobb ezek közül a Wal-Mart Stores áruházláncot birtokló Walton családé. Öt tagjuk együttesen 35 milliárdot veszített, miután a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózatánál végrehajtott béremelések, az erős dollár és a külföldi egységek gyengébb teljesítménye erodálta a profitjukat. A második fél év tőzsdei árzuhanása miatt 49-en, közük ismert nevek estek ki az elitből, elég csak a svájci Glencore nyersanyagtermelő és -kereskedő első emberére, Ivan Glasenbergre vagy Wang Jing kínai telekomkirályra gondolni, aki magánvagyonából félmilliárd dollárt adott Nicaraguának az alternatív Panama-csatorna megépítéséhez. Glasenberg vagyonának kétharmadától, Wang a 86 százalékától vett kényszerű búcsút. A kínai tőzsdei lufi júliusi kipukkanása után az addigi 50-ből 19-re zuhant a helyi milliárdosok száma. Ahogy az oroszoké is.

A tavalyi évet a turbulencia, az ideit a volatilis mozgások jellemzik majd a Bloomberg szakértői szerint, ők a feltörekvő piaci devizák értékvesztését és az amerikai elnökválasztás kimenetelét nevezték a 400-as lista szereplőinek teljesítményét befolyásoló fő kockázati tényezőknek.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jeff Bezos történelmet írt
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér