Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 10. 13:31|Várkonyi Iván | Gazdaság

Könnyű győzelem várható az adósságharcban

Az adósság csak kicsit csökkent tavaly, ám a finanszírozási helyzet kedvező – mindez pedig könnyű győzelmet ígér az idén az adósságcsökkentési harcban

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nemcsak a nullás hiány, a nominális adósságcsökkentés is áldozatául esett a gazdaság felpörgetésének. Az év végére – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt heti bejelentése szerint – 25 429 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés bruttó tartozásainak állománya. Az államadósság így minden valószínűség szerint a GDP 74 százaléka környékén lehetett – az adatot tavasszal hozzák nyilvánosságra, és alakulását még számtalan tényező befolyásolja, az állami vállalatok teljesítménye mellett például a gazdasági növekedés alakulása is, hiszen a nominális GDP alakulásától nagyban függ az arányszám.

Barcza György, az ÁKK vezére és Varga Mihály pénzügyminiszter az adósságcsökkentésről szóló tavaly év végi sajtótájékoztatón Fotó: Kormány.hu
A harmadik negyedév végén az MNB adatai szerint a maastrichti adósságmutató 74,3 százalékon állt, ami a megelőző évi 77,5 százalékhoz képest több mint 3 százalékpontos csökkenést takar. Ehhez képest az év végére várt – az Európai Bizottság és az elemzők értékeléseiben különösen figyelt – 74 százalék körüli arány a 2015. év végihez képest csak 0,7 százalékpontos mérséklődést jelentene. Az adósságszint mérséklődése nem lehet kérdés, sőt talán még az unió legszigorúbb egyhuszados előírása is teljesülhet (ez nagyjából egy százalékpontos évi csökkenést ír elő Magyarország számára). Mindezt a kormányzat ráadásul úgy érte el, hogy nem kellett különleges intézkedésekkel javítani a mutatót.

Az elmúlt években rendre szükséges volt a finanszírozási szerkezetet az adósságmutató-csökkentési célnak alárendelni. Így 2015-ben a lejáratokat alakították éppen úgy, hogy az állam december 31-én a lehető legkisebb tartozásállománnyal rendelkezzék, míg 2013-ban a Mol segített, amikor a nála lévő kötvényeket néhány napra visszaadta, 2014-ben a kedvező helyzet miatt egy átmeneti forinterősödés segített szebbé tenni a számokat. Érdekes módon a megelőző és az ezt követő évben is az év utolsó napján volt picit erősebb a forint, aminek az értékeléséhez érdemes feljegyezni, hogy a devizaadósságot a december 31-én mért árfolyammal kell átszámolni a statisztikai rend szerint. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) heti jelentéseiből korábban látszott is, ahogyan az adósság az év vége felé szépen fogyni kezdett, majd a rákövetkező év elején ismét növekedésnek indult – aztán az adatközlési rend tavaly év eleji változása után már nem lehetett ezt a folyamatot ilyen szépen követni, csak a havonta közölt adatok mutattak az év elején növekedést.

A múlt év végén azonban semmilyen különleges intézkedés nem látszik az adatokból. A forint árfolyama még gyengébb is volt az utolsó napokban, míg a december végi tartozásállomány alig 61 milliárd forinttal kisebb a november véginél. Ez a költségvetési folyamatokból nem következne: az állam november végén még 60 milliárdos többlettel várta az utolsó hónapot, decemberben pedig erre 907 milliárdos rekordhiány következett – ennek finanszírozásához elvben nagyobb hitelfelvétel tartozna. Mindez azonban nem trükk, hanem inkább a stabil finanszírozási helyzet következménye – a kormányzat jó előre készült az éves hiány finanszírozására, vagyis simán ki lehetett fizetni a kormányzati számlákról a nagyobb költekezést. Olyannyira, hogy az állam az idén megelőlegezett bő 1400 milliárd forintnyi uniós kifizetést is – ennyivel nagyobb az adósság azért, mert a kormányzat a brüsszeli pénzek beérkezése előtt fizetett ki támogatásokat. (Az utófinanszírozás miatt mindez az uniós hiányszámban nem látszik, de az adósságmutató alakulásában igen.)

Mindez kedvező helyzetet teremt erre az évre is: a korábban vártnál nagyobb növekedés – az azonos mértékű hiány mellett – eleve a vártnál gyorsabb adósságcsökkentést feltételez, amit segít, hogy valószínűleg nem kell újra ilyen összegben előfinanszírozni az uniós forrásokat sem. A gazdaság felpörgetése – a nullás költségvetés teljesítésének elvetése – miatt annak a tervnek a teljesítése is elmaradt, hogy a tartozásállomány forintban számolt értéke is csökkenjen (és ne csak a GDP-arányos mutató). Ám a kormány kedvező helyzetben várhatja az idei évet, és könnyű győzelmet arathat az adósságharcban az idén is.

Földpénzből vásároltak vissza

A múlt év végén is vásárolt vissza devizakötvényeket az államadósság-kezelő a jegybank segítségével – írta meg a Portfolio. Azt a kormány már korábban közölte, hogy a földárverésekből befolyó összegeket az adósság csökkentésére fordítják, és ugyan a kormányzati számlán lévő pénz így nincs megcímkézve, de azért a jelentős visszavásárlási akcióknak ez is lehetett a forrásuk a cikk szerint. A szervezet december 16-i és december 19-i pénzügyi teljesítéssel, összesen 160,14 millió euró és 2,5 millió dollár értékben vett vissza kötvényeket. Ez összességében mintegy
51 milliárd forintot tesz ki, ami nem jelent óriási tételt az adósságcsökkentésben, és az egész éves 860 milliárdos visszavásárlásnak is leginkább az olcsóbb finanszírozás lehetett a célja.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Könnyű győzelem várható az adósságharcban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 16. 06:00Bérfeszültségek az állami cégeknél

  Nemcsak a megemelt legkisebb bérek kigazdálkodása, de az általuk okozott bérfeszültség is fejtörést okoz az állami és önkormányzati cégeknek.

 • JANUÁR 15. 12:53Theresa May "teljes körű Brexit" terveit készül bejelenteni

  Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Theresa May miniszterelnök "teljes körű Brexit" terveit készül bejelenteni a jövő héten. A kormányfő hivatala találgatásnak minősítette a lapértesüléseket.

 • JANUÁR 15. 07:59Egyre több beruházás a magyar kultúrába

  Ez az év a nagyberuházások éve lesz a magyar kultúrában, a tavalyi 52 milliárd forinttal szemben idén több mint 125 milliárd forint jut kulturális célokra - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a M5 kulturális csatorna műsorában.

 • JANUÁR 14. 14:51Brexit: Különleges státuszt kapna a City az EU-tól

  Szombati brit sajtóértesülés szerint az Európai Unió hajlandó lenne különleges státust biztosítani a londoni City pénzügyi központjának a brit EU-tagság megszűnése után.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér