Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 17:24|VG-összeállítás | Gazdaság

Kovács Árpád szerint fel kell készülni egy későbbi krízisre

Szükségszerű a hiány eltüntetése - véli Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. A célt nem is lehetetlen jövőre elérni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nemcsak lehetőség, hanem szükségszerűség is a költségvetési deficit eltüntetése – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Kovács Árpád , a Költségvetési Tanács (KT) elnöke. Mint arról beszámoltunk, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: már 2017-ben nullaszázalékos lehet a hiány (egy nappal korábban Orbán Viktor miniszterelnök dátum említése nélkül ezt nevezte meg célként). Kovács Árpád szerint most kell megragadni a hiánycsökkentés lehetőségét. „Ezeket a kegyelmi éveket kell kihasználni abban az értelemben is, hogy érdemi adósság- és tehercsökkentést érjünk el” – mutatott rá. Szerinte fel kell készülni a későbbi – esetleg visszatérő – világgazdasági krízisre és majd az EU-források szükségszerű elmaradására is. Kiemelte: elérhető a nullás költségvetés, ha ehhez a 2017–18 makrogazdasági pályája is alapod ad. Hangsúlyozta, hogy a nullás büdzsé kérdését a KT is érinteni fogja a költségvetés tervezetének véleményezése során.

Kovács Árpád a Világgazdaságban tavaly ősszel megjelent cikkében kiemelte: „El kell jutnunk oda, hogy a saját erőforrásokra támaszkodó magyar fejlődés ne csak a költségvetés egyensúlyát tegye lehetővé, hanem csökkenő pályára állítsa a nominális számaiban ma még növekvő államadósságot.” Erre utalhatott Orbán Viktor kormányfő is a közelmúltban, amikor azt mondta, hogy nemcsak a GDP-arányos államadósságot szeretné csökkenteni, hanem azt is el kell érni, hogy ha ma 100 forint adósságunk van, akkor holnap 98 legyen.

Kovács Árpád szerint ennek a célnak a teljesítése a költségvetés bruttó egyenlegének egyes számmal kezdődő vagy inkább az alatti szintje a feltétele. Tavaly év végén lapunkban megjelent véleményében úgy látta: ennek eléréséhez három-öt év alatt több száz milliárdos további költségvetési egyenlegjavításra van szükség.

Ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kormánynak óriási erőfeszítéseket kellene tennie a nullás deficit eléréséhez. Egyelőre nem tudjuk, mekkora volt a tavalyi hiány. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetői szerényen 2 százalékos deficitről beszéltek korábban, ám elemzők nem tartották elképzelhetetlennek, hogy a GDP 1 százalékát közelíti majd inkább a mutató. A múlt évi lefaragást megugrasztó nagyobb adóbevételek az idén is hatnak (az NGM szerint ez áll a kedvező januári számok mögött is), ami annyit jelent: a korábban tervezett hiánycsökkentésnél nagyobb az idén is könnyen elérhető.

A konvergenciaprogramban a kormány erre az évre 2 százalékos hiányt, vagyis – az eredetileg tervezett tavalyihoz képest – 0,4 százalékpontos csökkentést vállalt, míg 2017-re további 0,3 százalékpontos mérséklést. Ha a deficit tavaly 1,5 százalék közelébe esett, akkor a vállalt ütemű csökkentéssel is simán 0,8 százalék körülire lehet mérsékelni a hiányt, és onnantól a nulla valóban nem elérhetetlen: 300 milliárdnál kisebb lefaragás szükséges hozzá. Ez – miután a tavalyi hiánycsökkentés nem egyszeri tételek következménye – nagyrészt akár a gazdasági folyamatok eredménye is lehet. Igaz, ekkor további adócsökkentésre vagy kiadásnövelésre (a CSOK kiszélesítésére) aligha marad már költségvetési mozgástér.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kovács Árpád szerint fel kell készülni egy későbbi krízisre
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 20. 17:47Indul a Brexit-vita

  Megkezdődött hétfőn a londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában annak a kormányzati határozattervezetnek a vitája, amelynek elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

 • FEBRUÁR 20. 15:28Ifo: Nagyon megérné egy EU-orosz szabadkereskedelmi egyezmény

  Minden érintett fél számára előnyös lenne egy szabadkereskedelmi egyezmény az EU, Oroszország és a szovjet utódállamok között - állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató intézet berlini Szabadkereskedelem Lisszabontól Vlagyivosztokig (Freihandel von Lissabon bis Wladiwostok) konferencián bemutatott tanulmánya.

 • FEBRUÁR 20. 13:26Olcsóbb lesz a gázolaj

  Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

 • FEBRUÁR 20. 05:00Tízmilliárdok a bérfejlesztésekre

  Több mint 140 ezer munkavállalót érint az állami vállalatoknál végrehajtandó, többlépcsős bérfejlesztés. A munkavállalói érdekképviseletek üdvözölték a lépést

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér