Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 9. 19:30|Szabó Márta | Gazdaság
Nagyobb lehet és szélesebb körre terjedhet ki a kötvényprogram

Különösen nagy a teher most az EKB-n

A betéti kamattal és az eszközvásárlási program átalakításával adhat lökést a gazdaságnak az euró­zóna jegybankja.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Felfokozott várakozások előzik meg az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának csütörtöki ülését, miután az eurózóna legutóbbi makroadatai, élükön a februárban ismét mínuszba forduló inflációval, sorra azt jelezték, hogy a szinte napra pontosan egy éve beindított mennyiségi lazítás nem volt elég az érdemi fellendüléshez.

A várakozásokat csak fokozták az év eleji piaci turbulenciák, amelyek megoldását – hasonlóan a 2007–2008-as pénzügyi válsághoz – sokan ismét a nagy jegybankoktól várják. Azok azonban kezdik kimeríteni az eddigi eszköztár lehetőségeit, beleértve a mennyiségi lazítást is – így az EKB-n, illetve elnökén, Mario Draghi n most különösen nagy a teher.

Az eurózóna jegybankjának döntéshozói ráadásul csalódást okoztak, amikor a decemberi ülésen csak a betéti kamatot nyomták mélyebben a negatív tartományba (0,3 százalékig), illetve az eszközvásárlási program 60 milliárd eurós keretét nem bővítették ki, csak a minimális időtartamát hosszabbították meg az eredetileg jelzett 2016. szeptemberről 2017. márciusra. Az akkor látott hevesen elutasító piaci reakciót most nyilván mindenki szeretné elkerülni, ám az EKB-nak arra is ügyelnie kell – figyelmeztetett számos elemzés –, nehogy túl radikálisat lépjen: ez esetben ugyanis azt gondolhatják a piaci szereplők, hogy Draghiék komoly bajokat látnak az eurózónában, sőt a világban, és esetleg ez okozhat pánikot.

A számos elemzői felmérés szerint a 0,05 százalékos alapkamathoz nem nyúl hozzá ma a kormányzótanács, de az egynapos betéti kamatot tovább csökkenti, a többség újabb 10 bázispontos vágásra számít, ám van, aki nem zárja ki a 20-ast sem, vagyis a mínusz 0,5 százalékos kamatot. Ez hitelezésre késztetheti a bankokat, viszont erősen árt az árfolyamuknak. Ezért az utóbbi időben egyre többen tippelnek arra, hogy az EKB követi a japán mintát, és többszintű egynapos betéti kamatot vezet be (összegtől függően).

Csaknem biztosra veszi mindenki a kötvényvásárlás havi keretének megemelését is; általában 10 milliárd eurós többletet várnak, bár 15-20 milliárdos találgatások is akadnak. Érdekesebb kérdés, hogy kibővíti-e az EKB a vásárolható papírok körét. Jelenleg a jegybank az eurózóna országai, illetve egyes intézményei által kibocsátott kötvényeket vehet (de csak olyat, amelynek a hozama nem alacsonyabb a jegybank betéti kamatánál), valamint megfelelő minőségű adósságfedezetű kötvényeket, illetve eszközfedezetű értékpapírokat. A vásárlások nagy többsége az államkötvényekre jut, úgy, hogy az EKB egyetlen papírból sem vehet többet a kibocsátás 33 százalékánál, illetve egyetlen kibocsátó összes papírjából se vehet többet 33 százaléknál. A mennyiségi korlátozások változására egyelőre nemigen számít senki, azt viszont van, aki elképzelhetőnek tartja, hogy megfelelő minőségű vállalati kötvényeket is bevonjanak a programba, annál is inkább, mert a program előrehaladtával elfogyhatnak a megfelelő államkötvények (különösen a németek). Nem zárható ki a banki kötvények vásárlása sem, de akkor az EKB saját magával kerülhet konfliktusba, hiszen ez év elejétől ő az eurózóna első számú felügyeleti szerve is.

Egész pályás letámadásként értékelné a piac, ha mindezek mellett – de nem helyettük – az EKB újabb kört indítana a közvetlenül a bankoknak szóló műveleteiben is; a jegybank 2012 óta nyújt olcsó forrást a hosszú távú refinanszírozási műveletek (LTRO) keretében, ennek a feltételein is javíthatnak még. Közvetve, de a piacbefolyásoló eszközök közé tartozna az is, ha az EKB szakértői lefelé módosítanák az euró­zónára adott inflációs és növekedési prognózist.

A piaci szereplők és a szakértők többsége egyetért abban, hogy a központi banknak most kell ellőnie puskapora nagy részét, ha eredményt akar elérni: a betéti kamatok újabb megvágása után legfeljebb még egyre marad mozgástér, a mennyiségi lazítás keretének kibővítése pedig akár már most befejeződhet, különben a program kezelhetetlenné válik a mostani feltételek mellett.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Különösen nagy a teher most az EKB-n
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 19:04Nem tetszik az S&P-nek, ami Nagy-Britanniában történik

  Megerősítette Nagy-Britannia "AA" szintű hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, érvényben hagyva ugyanakkor az osztályzat leminősítésének lehetőségére utaló negatív kilátást is, azzal az indokkal, hogy a brit EU-tagság megszűnése komoly kockázatot jelent a brit gazdaság és különösen a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor teljesítményére.

 • ÁPRILIS 28. 11:48Új adatok érkeztek a brit gazdaságról: erre még az elemzők sem számítottak

  A vártnál nagyobb mértékben lassult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor aktivitásának gyengülése miatt.

 • ÁPRILIS 28. 10:45Hétezermilliárd dolláros lyuk

  A Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által szerdán kivonatosan ismertetett, történelmi horderejűnek nevezett amerikai adócsökkentési csomag 3,5–7 ezermilliárd dollár közötti bevételkiesést okoz a hatálybalépését követő tíz évben.

 • ÁPRILIS 28. 09:56Vonzó attrakciófejlesztések juthatnak forráshoz

  Másfél milliárd forintra növelte a majki kamalduli remeteség fejlesztésének támogatását egy most érvénybe lépett kormányhatározat.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér