Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 18. 19:56|V. I. | Gazdaság

Lassan épülhet ki a NAV szuperfegyvere

Szuperfegyvert jelentene a feketegazdaság elleni harcban, ha a NAV online láthatna minden egyes elkészült számlát, egyelőre azonban be kell érnie a már bevált eszközök korszerűsítésével.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szuperfegyvert jelentene a feketegazdaság elleni harcban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha valóban online láthatna minden egyes elkészült számlát, egyelőre azonban valószínűleg be kell érnie a már bevált eszközök korszerűsítésével. Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY adószakértője szerint az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) bevezetésének sikere után logikus lépés volna a számlaforgalmak online ellenőrzése, de ez hosszú előkészítést és jelentős informatikai fejlesztéseket is feltételez minden oldalon. A NAV volt elnökhelyettese úgy véli, a hivatalban is óriási informatikai és szoftverfejlesztéseket kellene végrehajtani ahhoz, hogy ilyen mennyiségű adatot a rendszer kezelni tudjon, miközben a vállalati számlázóprogramokat is összhangba kell hozni az új követelményekkel. Az alapelveket, az elvárásokat ráadásul jó előre meg kell hirdetni, hogy a különböző céges rendszereket ennek megfelelően át lehessen programozni.

Annyit biztosan lehet tudni, hogy a nemzetgazdasági tárcánál vizsgálják a NAV-hoz bekötött online számlázás bevezetésének lehetőségét. Ám nagyon valószínű, hogy a rendszert nem holnap fogják elindítani. Vámosi-Nagy Szabolcs azt mondja, nem hallani, hogy egy ilyen általános rendszert a világon bárhol is bevezettek volna. A francia adóhatóság a kétszáz legnagyobb ottani céget kereste meg, hogy – próbaként – vezessék be a rendszert, ám alig nyolc-tíz társaság vállalta ezt: egyelőre ott sincsenek széles körű tapasztalatok tehát.

Jó alapot ad ugyanakkor a bevezetésre, hogy Magyarországon beváltak az online ellenőrzési rendszerek. Az EKÁER kiterjesztése ugyanúgy napirenden van, ahogyan az on­line pénztárgépek kötelezővé tétele egyes szolgáltatásoknál (a pénzváltók, az autószerelők, a kozmetikusok és a masszőrök mellett legújabban az ügyvédeknél merült fel a lehetőség).

Mindeközben az idén már kötelező olyan számlázószoftvert működtetni, amelyből a NAV – ha kéri – le tudja hívni az adatokat. A programokban már megkövetelt „az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű menüpont biztosítása, vagyis kell olyan funkció, amellyel a hatóság egy táblázatba foglalva le tudja tölteni az összes szükséges adatot. Ez persze még nem online ellenőrzés: a funkció az internetre nem bekötött gépeknél is ugyanúgy kell hogy működjön, miközben a hatóságnak csak ellenőrzéskor (tehát helyben és nem online) kell átadni ilyen módon az adatokat. Ez a cégek és a revizorok munkáját könnyítő előírás: így nem darabonként kell átnézni a számlákat.

A számlák egységes lekérdezése persze már lehetőséget nyújt az online bekötésre is, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy ilyen mennyiségű adatot képes lesz kezelni most a NAV. Éppen ezért valószínűleg első körben inkább a legnagyobb cégeknél vezetik majd be a rendszert Magyarországon is, és csak fokozatosan írják elő alkalmazását egyre szélesebb körben.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Lassan épülhet ki a NAV szuperfegyvere
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. sadi2016. 1. 19. 09:39

  Igazi csodafegyver az ÁFA kulcs jelentős csökkentése lenne.....

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Lassan épülhet ki a NAV szuperfegyvere


  Igazi csodafegyver az ÁFA kulcs jelentős csökkentése lenne.....

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér