Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 18. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 18. 13:10|Hornyák József | Gazdaság

Latin-Amerika lehet a vesztes

Katasztrófa felé haladnak a dél-amerikai nyersanyagtermelő országok, de Putyinnak sem lesz könnyű éve.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szükségállapotot hirdetett ki Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, mert az olajárak hanyatlása szerinte katasztrófát okozhat az országban. Nem csoda, hogy így látja, hiszen az ország nem nagyon exportál mást a kőolajon kívül. A nyersanyagárak összeomlását idén több ország gazdasága is megsínyli, éppúgy, ahogy tavaly történt. A nyersanyagban gazdag Venezuela a Bloomberg felmérése alapján több mint 3 százalékos gazdasági visszaesést könyvelhet el, de ha nem áll talpra az olaj ára, akkor ennél sokkal nagyobb lehet a hanyatlás.

Recesszióban lehet a hitelminősítők által bóvliba vágott Brazília, és Argentína sincs sokkal jobb helyzetben – idén jó esetben is stagnálhat –, ami mutatja, hogy Dél-Amerika országai súlyos strukturális problémákkal küzdenek. Brazília például több mint száz éve nem volt olyan mély recesszióban, mint most.

Az olaj esése óriási költségvetési bevételtől fosztja meg a nyersanyagtermelő országokat, ezért megszorításokra kényszerülnek, hogy ne szálljon el teljesen a költségvetési deficitjük. A fizetőeszközök ezzel párhuzamos leértékelődése elméletben javíthat a büdzsék helyzetén, ám felpörgeti az inflációt is. Venezuelában például hiperinfláció van – a tavalyi harmadik negyedévig több mint 140 százalékkal nőttek az árak –, ami elképesztően megnehezíti az emberek életét, és áruhiány alakult ki.

A szakértők nem is kalkulálnak rövid távon az olajár visszapattanásával. Oroszország gazdaságát emellett az ukrajnai beavatkozása miatt elrendelt uniós szankciók is kedvezőtlenül érintik, így majdnem mindenki biztosra veszi a recessziót. A tavalyi év egyik legnagyobb vesztese, Ukrajna – ahol 13 százalékkal eshetett a gazdaság 2015-ben – idén is veszélyben lesz. Ugyan az elemzők szerény bővülést várnak, ám továbbra is hatalmas a recesszió valószínűsége. A háborútól sújtott ország mellett a kontinensnek van még egy fekete báránya: Görögország a prognózisok szerint majdnem kétszázalékos gazdasági visszaeséssel nézhet szembe, az adósság visszafizetése pedig egyre nehezebbé válik.

Finnország és Svájc is rajta van a várhatóan tíz legrosszabbul teljesítő ország listáján. Finnország az oroszok földrajzi közelségétől, Svájc pedig a központi bank monetáris politikájának következményeitől szenved. A svájci jegybank még tavaly januárban szüntette meg az 1,20-as minimális euró-frank árfolyamküszöböt, aminek hatására nagyot erősödött az alpesi deviza, ez pedig rontja az exportszektor helyzetét és a turizmust is.

Habár a nyersanyagtermelőket az infláció sújtja, a világ más tájain az árak csökkenésével küzdenek. A közel két évtizede deflációtól és recessziótól szenvedő Japánnak nem sikerül lekerülnie a legrosszabbak listájáról. Idén egy százalékkal nőhet a gazdasága, ami jóval alulmúlja a szomszédjainak a teljesítményét. Abe Sindzó kormánya idén is megpróbál lökést adni a gazdaságnak költségvetési stimulusokkal, de az elmúlt évek teljesítménye alapján egyáltalán nem biztos a siker.

Kína is nagy kockázat

A nyersanyagárak zuhanása mellett a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelem az egész globális gazdaságot negatívan érinti. Van néhány ország, amelyik egyáltalán nem biztos, hogy megússza a recessziót a kínai gazdaság problémái miatt. Tajvan gazdasága tavaly év elején még 4 százalékkal növekedett, ám a harmadik negyedévben már 0,6 százalékos visszaesést mértek, miután kevesebbet tudnak exportálni Kínába. A kereslet visszaesése Európára is negatív hatást gyakorolhat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Latin-Amerika lehet a vesztes
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 24. 17:26Közel 20 százalékkal csökkent az álláskeresők száma tavaly

  A nyilvántartott álláskeresők száma 19 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a decemberi zárónapon 273,5 ezer álláskereső szerepelt, az előző év azonos időszakához képest több mint 60 ezerrel kevesebb.

 • JANUÁR 24. 17:00A populisták pénzügyi stresszhelyzetet okozhatnak az euróövezetben

  Londoni pénzügyi elemzők szerint a növekvő politikai kockázatok ismét pénzügyi stresszhelyzetet okozhatnak az euróövezetben.

 • JANUÁR 24. 14:18Brexit: hamarosan a parlament előtt a kilépési folyamat

  A brit kormány "napokon belül" az alsóház elé terjeszti azt a határozati javaslatot, amelyről a legfelsőbb bíróság keddi végzése szerint a képviselőknek szavazniuk kell a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása előtt - mondta kedden, a bírósági döntésre reagáló alsóházi nyilatkozatában a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős miniszter.

 • JANUÁR 24. 13:15Erősen kezdte az évet az euróövezet gazdasága

  A vártnál valamivel rosszabbul kezdődött az év az euróövezeti gazdaságban, amely azonban továbbra is robusztus ütemben bővült, a foglalkoztatottság 2008 óta a leggyorsabb mértékben emelkedett a gazdasági kilátásokat övező optimizmus növekedésének és az inflációs nyomások erősödésének közepette - erre lehet következtetni a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek januári előzetes adataiból.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér