Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 12. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 12. 13:06|Blahó Miklós | Gazdaság

Leáldozott a rutinmunkáknak

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mélyreható és hosszú távú változások bontakoznak ki az amerikai munkaerőpiacon, részben az auto­matizáció, részben a gyártási folyamat külföldre költöztetése miatt. Az elemzés, amely Maximiliano Dvorkin közgazdász révén a minap jelent meg a St. Louis-i szövetségi tartalékbank honlapján, nagy feltűnést keltett a pénteken közzétett munkapiaci adatok közlését követően, mert választ keres arra a kérdésre, miért nem emelkednek a bérek, miközben a munkanélküliségi ráta öt százalékra esett, ami lényegében a teljes foglalkoztatás szintjét jelenti.

A jegybanki tanulmány a nyolcvanas évekig visszamenően veszi górcső alá a folyamatokat, s azt találja, hogy mindinkább csökken a közepes képzettséget igénylő munkahelyek aránya, elsősorban a feldolgozóiparban, míg egyre nagyobb kereslet mutatkozik a magasan képzett munkaerő és például az idős- vagy beteggondozásban alkalmazható képzetlenek iránt. A jelenség nem új, munkaerő-piaci polarizáció néven már bevonult a szakirodalomba, ám a folyamat mostanra trenddé szilárdult. A rutinszerűen végezhető fizikai és szellemi munka nagy része auto­matizálható, míg a termékek és szolgáltatások előállításának egy-egy szakasza vagy teljes egésze külföldön alacsonyabb költségekkel megoldható. A St. Louis-i elemzés megerősíti a washingtoni Pew Research Centre néhány hete nagy figyelmet keltő tanulmányát is, amely szerint a középosztály zsugorodik az Egyesült Államokban, az alacsony és a magas jövedelműek tábora immár nagyobb, mint a középen lévőké.

A nem rutinszerű, tehát nagy szaktudást igénylő fizikai és szellemi munka terén fokozatosan bővül a foglalkoztatás, az ismétlődő mozdulatokat, feladatokat tartalmazó állások száma viszont egyáltalán nem emelkedik, sőt a válságban nagymértékben csökkent, s azóta stagnál. Utóbbi munka a ciklusok hatását is sokkal jobban megérzi. A pénzügyi krízis csúcspontján, 2009-ben, a rutin fizikai munkát végzők körében a munkanélküliségi ráta 16 százalékra ugrott fel, míg a nem rutin szellemi dolgozók esetében a ráta alig haladta meg a négy százalékot. S minthogy az automatizációnak és a munkahelyek áthelyezésének az irama nem lankad, a polarizáció jelensége még nagyobb tudományos figyelmet érdemel – érvel Dvorkin.

Ugyancsak a St. Louis-i tartalékbank szakértői – William Emmons és Lowell Ricketts – publikálták a múlt év végén azt a munkát, amelyben megvizsgálták, vajon mennyiben igaz az Egyesült Államokra nézve mindaz, amit Thomas Piketty a vagyon koncentrációjáról kifejt A tőke a 21. században című könyvében. Azt találták, hogy teljes mértékben, sőt a gazdagok gazdagodása 2010 után még gyorsult is. A felső tíz százalék a teljes vagyon nyolcvan, a felső egy negyvenöt, a felső egytized pedig huszonöt százalékát birtokolta 1910-ben, ám a hetvenes évekre kimutatható erőteljes csökkenés után az arányok csaknem visszaálltak a száz évvel ezelőtti szintre. Legalábbis ami a felső tíz százalékot illeti. A felső egy harmincöt, az egytized pedig tizenöt százaléknál tart. Ám míg 1970 és 2010 között az éves vagyongyarapodás üteme e három csoportban 0,18, 0,14 és 0,08 százalék volt, addig azóta a gazdagodás üteme 0,20, 0,48 és 0,31 százalékra emelkedett.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Leáldozott a rutinmunkáknak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér