VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG

Magyarország a dobogó tetején

2016. 2. 15. 12:03|Utolsó módosítás: 2016. 2. 15. 12:23|Gazdaság
A világgazdasági válság előtt Magyarország félhetett a legjobban, hogy elsodorja egy vihar, most viszont már sokkal jobb helyzetben vagyunk.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából. A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk, Lengyelország és Törökország közé.

A külső sérülékenység csökkent, a költségvetési problémák már nem jelentkeznek olyan jelentősen – miután a kormány leszorította a deficitet – és a makroadatok alapján a gazdaság már nem küzd növekedési problémákkal, mindezek miatt sokkal stabilabbnak értékelik Magyarországot a Morgan Stanley közgazdászai.

A sérülékenység változása a CEEMEA országokban 2008 harmadik negyedéve óta (az MS indexe alapján)

Az elemzők a fizetési mérleg többletét és a külső adósság csökkenését hozzák fel, amelyek fő hajtóerőt jelentettek a sebezhetőség csökkenésében az elmúlt években. „Magyarország rendelkezik a legerősebb külső pozícióval a CEEMEA térség összes országa közül” – mutat rá a Morgan Stanley, hozzátéve, hogy a fizetési mérleg és a tőkemérleg többlete meghaladja a GDP 9 százalékát. Kiemelik, hogy a javulásban az elmúlt időszakban kulcsszerepet játszott az olajár hanyatlása – ami importáló országként javítja a mérleget –, de a szakértők szerint a többlet nagy része sokkal inkább strukturális, semmint ciklikus tényezők eredménye; vagyis nem az olajár a fő mozgatórugó hosszú távon.

Magyarország sérülékenységének alakulása a Morgan Stanley Vulnerability Scoring Indicator alapján

Nem csak a külső adósság erőteljes csökkenése, hanem a devizahitelek forintosítása, valamint a belföldiek állampapír-vásárlása is segíti Magyarország helyzetének javulását. Utóbbi két csatornán keresztül is jelentkezik: egyrészt a lakosság egyre növekvő kötvényvásárlásával, másrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programjával. Ennek keretében az MNB arra készteti a bankokat, hogy finanszírozzák az államot.

A Morgan Stanley ugyanakkor kiemeli azt is, hogy a magyar GDP-arányos államadósság továbbra is 78 százalékos (ez a harmadik negyedéves adat, év végére vélhetően 76 százalék alá csökkenhetett a mutató), ugyanakkor a kamatterhek mérséklődtek és a költségvetési hiány nem volt még annyira alacsony az elmúlt tizenöt évben, mint most (idén 2 százalékos deficit várható a kormány szerint). A szakértők úgy vélik, ezek a folyamatok lassan csökkentik a GDP-arányos államadósságot is.

Magyarország már csak mérsékelten sérülékeny, de a következő negyedévekben folytatódhat a javulás a Morgan Stanley szerint annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés lassulhat. Elemzők úgy vélik, hogy a 2014-es 3,7, majd a tavalyi 2,9 százalékos GDP-növekedés után idén 2-2,5 százalékos bővülés várható. A Morgan Stanley kiemeli, a sérülékenységben látott javulás kedvező előjele annak, hogy Magyarország 2011 után ismét visszakerüljön a befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél. Az elemzők úgy vélik, erre idén sor kerülhet.

Ukrajna a legkockázatosabb

Magyarország mellett Szerbia és Ukrajna volt legsérülékenyebb 2008-ban, de hazánk jóval kedvezőtlenebb helyzetben volt a Morgan Stanley szerint, mint a többi ország. Ma már a fegyveres konfliktusoktól sújtott Ukrajna a CEEMEA régió feketebáránya, de közvetlenül követi Szerbia. A dobogó harmadik helyére Dél-Afrika került. Magyarország mellett sokat javult Izrael, Románia, Lengyelország és Csehország megítélése. Utóbbi két országnak a válság előtt sem voltak nagy gondjai.

Szerző: H. J.
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Magyarország a dobogó tetején
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

 • 1. csutortok2016. 2. 16. 21:26

  Pörög a topik :)

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Magyarország a dobogó tetején


  Pörög a topik :)

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér