Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 17. 17:43|Utolsó módosítás: 2016. 3. 17. 17:45|MTI | Gazdaság » Makrogazdaság

A legkevésbé veszélyezetett államok közt említik Magyarországot

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az elmúlt hónapok elsősorban Kínából kiinduló feltörekvő piaci felfordulása ellenére igen alacsony, sőt az utóbbi időszakban folyamatosan csökken a rendszerszintű pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságok zömében. Magyarország a pénzügyi válságtól legkevésbé veszélyeztetett országok között van.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői csütörtökön ismertetett új helyzetértékelésükben közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 4,1. A ház szerint ez sokkal alacsonyabb a korábbi válságos időszakok mutatóinál. A modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a válságkockázatot.

A ház által alkalmazott kockázatmérő modell alapján Magyarország a közép-európai EU-gazdaságok közül a legkevésbé veszélyeztetett helyen áll, 2-es szintet alig meghaladó CERI-indexszel. Csehország és Lengyelország pénzügyi kockázati mutatója a 3-as szint közelében jár a Capital Economics mérése alapján.

A Capital Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy egyetlen olyan felzárkózó gazdaság sem élt még át pénzügyi válságot, amelynek CERI-indexe 5,0 alatt volt, és az új felmérésbe bevont gazdaságok zömében, köztük Magyarországon e szint alatt jár a mutató.

Az elmúlt másfél év nagy feltörekvő piaci eladási hullámai után a legutóbbi időszakban már fordulat tapasztalható a befektetői hangulatban, és a cég kockázati mutatójának átlaga ennek megfelelően hónapok óta folyamatosan lefelé tart.

Az átlagon belül vannak azonban továbbra is kirívóan kockázatos helyi piacok, közülük is a legkockázatosabb Venezuela, a legmagasabb, 10-es CERI-indexszel. A Capital Economics szerint az olajárak zuhanásának nyomán ez nem meglepő, hiszen a venezuelai export 95 százalékát a nyersolaj adja.

A második legveszélyeztetettebb gazdaság Kína, 8-as szintet meghaladó CERI-mutatóval. A cég szerint ennek két fő oka van: az egyik a kínai tőzsdék 2014 és 2015 nyara között végbement meredek árfolyam-emelkedésének öröksége. Az ezt követő összeomlásszerű zuhanást sikerült ugyan megállítani, ám a pénzügyi válságok általában több hónappal a részvényárfolyam-buborékok kipukkadása után szoktak jelentkezni - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői. A ház szerint a másik fő tényező a magánszektorbeli adósságállomány gyors ütemű felduzzadása az elmúlt évtizedben. A Capital Economics londoni elemzői szerint Kínában nem fenyeget ugyan azonnali adósságválság, de "a hitelpiaci tobzódás" később már gondokat okozhat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A legkevésbé veszélyezetett államok közt említik Magyarországot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 27. 15:18Nem várnak nagy meglepetést az MNB-től

  Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa sem a keddi kamatdöntő ülésen, sem a belátható előrejelzési távlatban nem módosítja 0,90 százalékos alapkamatát. A City elemzői közösségében vannak olyan vélemények, hogy a magyar jegybank legközelebb két év múlva kezdhet kamatemelési ciklusba.

 • FEBRUÁR 27. 14:00Döntő tényező az autóipar

  Nem lesz könnyű elérni a 4 százalék feletti gazdasági növekedést idén, de egy kis szerencsével nem lehetetlen. Az autóipar nélkül viszont nem fog menni.

 • FEBRUÁR 27. 12:59Már idén falba ütközhet a foglalkoztatottság növekedése

  Folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése az idén, de a folyamat a szakemberhiány miatt már komolyabb akadályokba ütközhet - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

 • FEBRUÁR 27. 10:58Fogynak a munkaerőkölcsönzők

  Bár a munkaerő kölcsönzés egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a hazai vállalkozások körében, mégis a 2014-es csúcs után évről évre csökken a munkaerő kölcsönző cégek száma. A február 28-ig esedékes biztosítékemelés pedig további cégmegszűnésekhez vezethet – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adatbázisából.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér