Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 17. 17:43|Utolsó módosítás: 2016. 3. 17. 17:45|MTI | Gazdaság » Makrogazdaság

A legkevésbé veszélyezetett államok közt említik Magyarországot

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az elmúlt hónapok elsősorban Kínából kiinduló feltörekvő piaci felfordulása ellenére igen alacsony, sőt az utóbbi időszakban folyamatosan csökken a rendszerszintű pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságok zömében. Magyarország a pénzügyi válságtól legkevésbé veszélyeztetett országok között van.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői csütörtökön ismertetett új helyzetértékelésükben közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 4,1. A ház szerint ez sokkal alacsonyabb a korábbi válságos időszakok mutatóinál. A modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a válságkockázatot.

A ház által alkalmazott kockázatmérő modell alapján Magyarország a közép-európai EU-gazdaságok közül a legkevésbé veszélyeztetett helyen áll, 2-es szintet alig meghaladó CERI-indexszel. Csehország és Lengyelország pénzügyi kockázati mutatója a 3-as szint közelében jár a Capital Economics mérése alapján.

A Capital Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy egyetlen olyan felzárkózó gazdaság sem élt még át pénzügyi válságot, amelynek CERI-indexe 5,0 alatt volt, és az új felmérésbe bevont gazdaságok zömében, köztük Magyarországon e szint alatt jár a mutató.

Az elmúlt másfél év nagy feltörekvő piaci eladási hullámai után a legutóbbi időszakban már fordulat tapasztalható a befektetői hangulatban, és a cég kockázati mutatójának átlaga ennek megfelelően hónapok óta folyamatosan lefelé tart.

Az átlagon belül vannak azonban továbbra is kirívóan kockázatos helyi piacok, közülük is a legkockázatosabb Venezuela, a legmagasabb, 10-es CERI-indexszel. A Capital Economics szerint az olajárak zuhanásának nyomán ez nem meglepő, hiszen a venezuelai export 95 százalékát a nyersolaj adja.

A második legveszélyeztetettebb gazdaság Kína, 8-as szintet meghaladó CERI-mutatóval. A cég szerint ennek két fő oka van: az egyik a kínai tőzsdék 2014 és 2015 nyara között végbement meredek árfolyam-emelkedésének öröksége. Az ezt követő összeomlásszerű zuhanást sikerült ugyan megállítani, ám a pénzügyi válságok általában több hónappal a részvényárfolyam-buborékok kipukkadása után szoktak jelentkezni - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői. A ház szerint a másik fő tényező a magánszektorbeli adósságállomány gyors ütemű felduzzadása az elmúlt évtizedben. A Capital Economics londoni elemzői szerint Kínában nem fenyeget ugyan azonnali adósságválság, de "a hitelpiaci tobzódás" később már gondokat okozhat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A legkevésbé veszélyezetett államok közt említik Magyarországot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 15:21Kutatás és reform a megoldás

  Súlyos válsága után törékeny növekedési pályára tért rá a finn gazdaság, amely nagy kihívások előtt áll elsősorban a Nokia összeomlása miatt – hangsúlyozzák a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatói

 • 2016. 12. 8. 13:53Meghosszabbította eszközvásárlási programját az EKB

  Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

 • 2016. 11. 29. 11:46Elvonultak a sötét fellegek a Klik fölül

  A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetését idén 91,5 milliárd forinttal növelte meg a kormány, így az elmúlt nyolc-kilenc hónapban az iskolák finanszírozásával kapcsolatos "ügyek" megszűntek - mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedden az Országgyűlésben, hozzátéve: a Kliknek, szemben a februári 17 milliárdos lejárt tartozásállománnyal, ma nincs kifizetetlen számlája.

 • 2016. 11. 29. 09:38MNB: eredményt hozott a monetáris eszköztár átalakítása

  Egyértelműen beigazolódott, helyes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank a monetáris eszköztárának átalakításával, a jegybank célzott, nemkonvencionális intézkedéseivel július óta érdemi hozamcsökkenést tudott elérni - erről írt az MNB honlapján keddtől elérhető háttértanulmányban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás ügyvezető igazgató.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér