Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 12. 06:30|CSABAI KÁROLY | Gazdaság » Makrogazdaság

Erősen finanszírozzák a költségvetést az MNB nonprofit intézményei

Mintegy 190 milliárd forinttal finanszírozhatják a költségvetést és az államadósságot az MNB-alapítványok, noha novemberben 20 milliárdnyi állampapírt értékesíthettek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Immár hetedik hónapja emelkedik az állampapírok állománya, november végén már meghaladta a 25 800 milliárd forintot – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az előző év azonos időszakához képest 2200 milliárdos a növekmény. Ez csaknem hajszálra megegyezik azzal a többlettel, amit a pénzintézetek értek el, amelyek immár 10 743 milliárddal finanszírozzák az államot. Ebből közel 7 ezermilliárddal a hitelintézetek, 2 ezermilliárddal a biztosítók és a nyugdíjpénztárak. Utóbbi még ezermilliárddal elmarad a magánnyugdíjpénztárak 2011-es államosítása előttitől, ám az az évi decemberi mélypontnál már 400 milliárdnál magasabb.

Bevált tehát az MNB elképzelése, hogy kéthetes betéteiből az állampapírokba terelje át a hitelintézetek időlegesen szabad pénzeit. Az is a jegybank szándékaival egyezik, hogy a külföldiek részesedése csökken, november végén 11 ezer milliárdnyi állampapír felett diszponáltak, 1100 milliárd forinttal kevesebbel, mint egy évvel korábban.

Arányaiban a legnagyobb állampapír-növekedést azonban a háztartásokat segítő nonprofit intézmények – elsősorban alapítványok – mutatták fel. Míg 2014 május végén még csak 30,8 milliárd forint értékű állampapírt birtokoltak, addig tavaly november végén már közel 219 milliárdot. Az emelkedés kezdete nem véletlen, akkortájt jöttek létre az MNB által eddig már 265 milliárddal kistafírozott Pallas Athéné-alapítványok.

Az ő vételeikre lehet következtetni abból, hogy 2014. május előtt a nonprofit intézmények éveken át stabilan 30 milliárd körüli mértékben tartottak állampapírokat. Az MNB-alapítványok eddig alig néhány milliárdot fordítottak társadalmi felelősségvállalási célokra, amelyekre alapítójuk létrehozta azokat, további mintegy 20-30 milliárdot pedig ingatlanvásárlásokra. Igaz, 265 milliárdot – mely az egész felsőoktatás éves költségvetési támogatását is másfélszer meghaladja – kizárólag oktatásra, tudományra nem is lehet elkölteni. Illetve nem is szabad, hiszen alapító okiratuk értelmében az alapítványok vagyonukból csak mintegy 85 milliárdot, valamint annak hozadékait és a céltámogatásokat használják fel.

Bár az nincs konkretizálva, hogy az alapítványok miben fialtathatják vagyonukat, Matolcsy György jegybankelnök egy 2014 szeptemberi interjúban egyértelművé tette, hogy az állampapírokat preferálják. Így nagy biztonsággal állítható, hogy a nonprofit szervezetek mintegy 220 milliárdos november végi állampapír-állományából mintegy 190 milliárd az MNB-alapítványoké. Ez 20 milliárddal kisebb az október véginél, ami arra utal, hogy az alapítványok legújabb ingatlancége, a Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. novemberi alapításához kellett állampapírjaik eladásából is forrást szerezniük. Az MNB nem folytat az általa alapított alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül bújtatott monetáris finanszírozást – reagált az ezzel kapcsolatos vádakra a jegybank tavaly júniusban.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Erősen finanszírozzák a költségvetést az MNB nonprofit intézményei
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 26. 12:11DIW: 0,4 százalékkal nőhet a német gazdaság

  A német bruttó hazai termék a második negyedévben 0,4 százalékkal, az átlag feletti mértékben növekedhet az első három havi 0,6 százalékos negyedéves növekedés után - áll a DIW Berlin gazdaságkutató intézet áprilisi konjunktúrabarométerében.

 • ÁPRILIS 26. 09:1418 éve nem haltak meg ennyien Magyarországon

  2017 első két hónapjában 2,2 százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások 21 százalékos növekedése jelentős a 2016. január–februárhoz képest. A természetes fogyás 12 388 fő volt, 4979-cel több az egy évvel korábbinál - közölte a KSH.

 • ÁPRILIS 25. 17:05Elkapkodják az amerikaiak a családi házakat

 • ÁPRILIS 25. 16:32Nagyot ugrottak az amerikai lakásárak

  Februárban közel három éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a lakásárak az Egyesült Államokban.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér