Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 24. 16:42|Utolsó módosítás: 2016. 1. 24. 17:02|VG | Gazdaság » Makrogazdaság

Fékezett az eurózóna az év elején

Kezdi megérezni az eurózóna gazdasági tevékenysége a külső körülmények romlását.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kezdi megérezni az eurózóna gazdasági tevékenysége a külső körülmények romlását a Markit által összeállított beszerzésimenedzser-index (PMI) tanúsága szerint. Az előzetes januári kompozit, tehát a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor tevékenységét is tükröző PMI 53,5 pontra csökkent a decemberi 54,3-ról. Ez ugyan még mindig a tevékenység erősödését jelzi (miután 50 pont felett áll a mutató), ám tavaly február óta ez a legalacsonyabb szint. A két szektor közül a szolgáltatási PMI-je magasabb, de az 53,6 pontos érték így is egyéves mélypontot jelent, a feldolgozóipari index 52,3 pontja 11 havit. Az elemzők mindegyik mutatónál azt várták, hogy csak 0,1-0,2 ponttal csökken decemberhez képest, a nagyobb esést jórészt Kína, illetve a többi nagyobb feltörekvő lassulásával magyarázzák. Az olajárak újbóli beszakadása elsősorban a feldolgozóiparban alkalmazott árak mérséklődésében mutatkozik meg a részindexek szerint. A munkaerőpiacért továbbra sem kell aggódni: a szolgáltatási szektorban 2010 decembere óta nem keletkezett annyi munkahely, mint most, a feldolgozóiparban csaknem másfél éve minden egyes hónapban nő a felvételek száma.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságában, Németországban 1 ponttal, 54,5 pontra csökkent a kompozit index, ez a három hónapja legalacsonyabb szint, az 50,5 pontos francia PMI viszont javulást jelent a decemberi 50,1-hez képest (utóbbiban benne lehetett a novemberi párizsi terrortámadás hatása is). A munkahelyteremtés különösen erős maradt az e téren régóta jól teljesítő németeknél, Franciaországban pedig hét hónapja először sikerült itt növekedést felmutatni.

A PMI-mutatók kivetítése alapján az első negyedévben 0,3-0,4 százalékkal nőhet a GDP az eurózónában – írta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Más elemzők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy ilyen tempó mellett aligha indulhat be úgy az infláció az eurózónában, hogy egyhamar elérjék a valamivel 2 százalék alatti jegybanki célszámot. Erre az Európai Központi Bank külső szakértői stábja sem számít: pénteken közzétett előrejelzésükben már csak 0,7 százalékos inflációt várnak 2016-ra, szemben a decemberben jelzett 1 százalékkal. A GDP-növekedési prognózis változatlanul 1,7 százalék ez évre.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Fékezett az eurózóna az év elején
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 1. 17:41The WTO Reborn?

  Once the world’s preeminent multilateral trade forum, the WTO has been steadily marginalized in recent years, and recent rebukes of globalization, such as the United Kingdom’s Brexit vote and the election of Donald Trump as US president, suggest that this trend will accelerate.

 • MÁRCIUS 1. 16:10288 ezer ember még munkát keres

  A nyilvántartott álláskeresők száma 19,7 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a januári zárónapon 288 300 álláskereső szerepelt, több mint 70 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

 • MÁRCIUS 1. 15:16Magyar gazdaság: kilátásban a fellendülés

  A magyar gazdasági kilátások kedvezőek, a hazai bankpiac pedig erős hitelezési képességével és hajlandóságával aktív részese lehet a bővülésnek – állítja a K&H.

 • MÁRCIUS 1. 09:40Éves csúcson a beszerzésimenedzser-index

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér