Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 3. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 3. 20. 16:27|Hornyák József | Gazdaság » Makrogazdaság

Galamb módon szigorítanak

A feltörekvő piacoknak még segített is az USA szigorítása, de a térségben sincs már tere a lazításnak a Fed ciklusa miatt. Magyarország kevésbé érzékeny, mint a feltörekvők többsége

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem okozott problémát a feltörekvő piacokon a Federal Reserve (Fed) múlt heti kamatemelése, pedig a magasabb dollárkamatok általában a tőke kivonását eredményezik a felzárkózó térségekből. A Fed 0,75–1 százalék közé emelte a kamatszintet, és idén még kétszer szigoríthat az amerikai jegybank.

A kamatemelés azért nem okozott turbulenciát, mert a piacok fel voltak készülve a szigorításra, vagyis az lett volna meglepetés, ha a Fed változatlanul hagyja a kamatot. Piaci elemzők pedig „galamb” hangvételűnek ítélték a jegybankárok jelzését és Janet Yellen Fed-elnök szavait, aki biztosította a befektetőket arról, hogy csak lassan fogják normalizálni a kamatszintet.

Kép: AFP

Ennek hatására a feltörekvő részvények 2016 júliusa óta a legerősebb hetüket zárták, a több mint 4 százalékos emelkedéssel pedig húszhavi csúcs közelébe kapaszkodtak. Az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe azért is tudott nagyot emelkedni, mert a szakértők azt várták, hogy a Fed szigorúbb, „héjahangvételt” üt meg azután, hogy a munkanélküliség alapján teljes foglalkoztatás van az országban, és az infláció középtávon a Fed célja közelében alakul.

A javuló globális növekedési kilátások és a magasabb nyersanyagárak egyaránt támogatják a feltörekvőket, és sokat csökkent a sérülékenységük a válság kirobbanása óta, a Fed ciklusa azonban jelzi, hogy véget ér a lazító monetáris politika szerte a világon. Ha nem is mindenütt sürgető a szigorítás, az elemzők szerint újabb könnyítésekre csak kevés országban lehet számítani.

A Fed eddig mindössze háromszor emelte a kamatot a globális gazdasági válság kitörése óta, most azonban egyértelműen a szigorítási ciklus elején járunk, így búcsút inthetünk az olcsó pénz egy évtizedig tartó időszakának. Mindez egyelőre nem okoz akkora volatilitást, mint 2013-ban, amikor Ben Bernanke, a Fed akkori elnöke bejelentette, hogy a mennyiségi lazítást, vagyis a pénznyomtatási programot visszavonják. Akkor idegesen reagáltak a piacok, eladási hullám alakult ki a feltörekvő térségben, de a többi nagy globális jegybank (az Európai Központi Bank és a Bank of Japan) lépései végül fenntartották a pénzbőséget. Most viszont már ők sem lazíthatnak tovább.

Magyarországon kissé más a helyzet, az ország sérülékenysége sokat csökkent az elmúlt években – a Morgan Stanley elemzése szerint a feltörekvő térségben a legtöbbet –, így az infláció élénkülése és a szigorodó globális monetáris feltételek ellenére laza maradhat a monetáris politika, a jegybank pedig nem hagyományos eszközökkel élénkíthet tovább. Pasquale Diana, a Morgan Stanley szakértője szerint a lazítás Magyarországon is elérheti a határait, de a szakértők úgy vélik, hogy a 0,9 százalékos alapkamatot még hosszú ideig tarthatja a Magyar Nemzeti Bank. Márciusi döntése során pedig a monetáris tanács tovább csökkentheti a 750 milliárd forintban maximált 3 hónapos betétállományt. Szakértők 100-150 milliárdos visszavágásra számítanak június végéig.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Galamb módon szigorítanak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 29. 14:43Tízből négy cégnél emelkednek a fizetések az idén

  Idén 10-ből 4 vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

 • MÁRCIUS 29. 14:19Jön föl Kína a külkereskedelmi partnerek között

  Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere továbbra is Németország, de uniós és magyar tekintetben is egyre nagyobb a Kínával folytatott árucsere - közölte az Eurostat szerdán közreadott elemzésében.

 • MÁRCIUS 29. 13:09Ilyen jó hangulatot még nem mért az MFB

  Az MFB Indikátor 2009 óta tartó felmérései során még sohasem volt olyan kedvező az üzleti klíma a vállalatok megítélése alapján, mint 2016 végén.

 • MÁRCIUS 29. 11:10Gyorsuló növekedést vár a CIB

  Növekvő GDP-re, stabil belső és külső egyensúlyi pozícióra, tartósan laza monetáris politikára, ám gyorsuló inflációra számítanak idén Magyarországon a CIB Bank elemzői.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér