VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

GAZDASÁG / MAKROGAZDASÁG

Jegybanki kétségek a terítéken

2016. 2. 15. 16:25|Utolsó módosítás: 2016. 2. 15. 16:45|Gazdaság » Makrogazdaság
Új kihívások leselkednek a világgazdaságra, s a politikai döntéshozóknak további erőfeszítéseket kell tenniük, hogy szembe nézzenek velük. Ezt mondta hétfőn Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB), aki ismét leszögezte: márciusban felülvizsgálják a monetáris politikát. Úgy vélte: az európai bankok helyzete sokkal jobb, mint 2012-ben volt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bankok részvényárfolyamai rántották a 2013-as mélységekbe a vezető tőzsdeindexeket a múlt héten, így a szokásosnál is nagyobb figyelem övezte Mario Draghi európai jegybankelnök hétfő délutáni meghallgatását az Európai Parlamentben, a gazdasági és pénzügyi bizottság ülésén. Függetlenül attól, hogy hétfőn derűsebb napra ébredtek a börzék: a kínai jüan erősödött, a tokiói index hét százalékkal kapaszkodott feljebb, s az európaiak is két-három százalékkal ugrottak meg.

A kétségeket azonban ez a fejlemény nem oszlatta el. Hiába gyorsult kicsit, 0,4 százalékra az infláció üteme az eurózónában a múlt hónapban, az EKB január 21-i ülése óta az euró is erősödött, miközben tovább esett az olaj ára. Ilyen körülmények között nem közeledhet a csaknem kétszázalékos inflációs céljához az EKB, miközben a valutaövezet a negyedik negyedévben csupán 0,3 százalékkal növelte a bruttó hazai terméket (GDP), akárcsak a harmadik negyedben. A bankok tőzsdei értékelését pedig nagyban megnehezíti a számukra a jegybank által meghirdetett negatív kamat, amelynek célja amúgy a gazdaság támogatása, a lendületesebb növekedés előmozdítása és hitelek átterelése a reálgazdaságba.

Mint a Financial Times-ban Wolfgang Münchau megjegyezte, négy jel utal rá, hogy visszatér a pénzügyi válság Európába. Az eurózóna perifériáján megint emelkednek a hozamok, ahogy a bankok megítélése romlik. A befektetők kétségeiket fejezik ki azzal kapcsolatban is, hogy a bankunió működőképes-e közös betétbiztosítási rendszer nélkül is, csupán a közös felügyeletre és szanálási eljárásra kidolgozott elvek alapján. Harmadszor: egyre alacsonyabbak az inflációs várakozások, jóval két százalék alatt járnak. S végül: a negatív kamat. A részvényesek számára sem a kockázatosnak vélt hitelezés, sem a kockázatosabb hozamvadászat nem túl csábító.

Ezekkel az eseményekkel és gondolatokkal a háttérben Mario Draghi leszögezte az európai törvényhozók előtt: a világgazdaság bővülését kételyek övezik. A romló kilátások hatnak a bankokra is, amelyeknek részvényárfolyamai nagyot zuhantak az utóbbi napokban. Ám a jegybankelnök hozzátette: az európai bankok tőkehelyzete, tűrőképessége sokat javult az elmúlt években.

Az eurózóna gazdaságai is mérsékelt ütemben növekednek, gyenge beruházási környezetben. Az utóbbi két évben a GDP-bővülés fele az EKB nem szokványos politikájának tulajdonítható, s másik fele pedig az olcsóbb olajnak köszönhető. Változtatni ezen nemcsak a monetáris politika beavatkozása révén lehet. A fiskális politikának is ki kell vennie a részét, beruházások megvalósításával és adócsökkentésekkel. Az EKB a márciusi ülésig alaposan megvizsgálja, hogy különösen az alacsony olajár hatása miként érvényesül és terjed tovább az árakban, s áttekinti, vajon a monetáris politikai intézkedések miként érvényesülnek a pénzügyi rendszerben, különös tekintettel a bankokra. S ha az EKB döntéshozói úgy találják, hogy az árstabilitásra leselkedő kockázatok még jobban kitolják időben az inflációs cél elérését, akkor a jegybanknak cselekednie kell.

A Nagy-Britanniával folytatott egyezkedésekre vonatkozó kérdésekre azt felelte Draghi: mindenképpen meg kell őrizni az egységes belső piacot és a monetáris uniót, utóbbit az integráció mélyítésével is támogatva.

Szerző: Blahó Miklós
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jegybanki kétségek a terítéken
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér