Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 17. 06:25|Várkonyi Iván | Gazdaság » Makrogazdaság

Májusban jöhet a pénzeső

A jövő hónap elején befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet a Moody’snál Magyarország, majd májusban meglehet a második felminősítés is. Ez jól jönne a devizakötvény-kibocsátáskor.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Őszre akár mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerülhet a bóvliból Magyarország. Elsőként a Moody’s nyithatja meg a sort: a cég tavaly novemberben a devizahitelek problémáinak megoldása mellett az államadósság csökkenése miatt javította a besorolás kilátását a felminősítés előszobájának tekintett pozitívra. Márpedig az adósságot az év végén annak ellenére sikerült a 2014-es szint alá szorítani, hogy az Európai Unió – az elszámolási viták miatt – több mint 500 milliárd forintot tartott vissza. Ráadásul a központi költségvetés adósságának az év végén már csak 32,4 százaléka volt deviza – a Moody’s pedig tavalyi elemzésében azt emelte ki, hogy a 30 százalékos arány környékén már sok, befektetésre egyébként ajánlott ország szintjét érné el Magyarország is.

Az amerikai társaság felminősítése azonban önmagában még nem biztosan lesz elegendő ahhoz, hogy a magyar kötvényeket elkezdjék felvásárolni a befektetők. A váltás persze felkeltheti a figyelmet, ám több befektetési alapnál létezik egy olyan szabály, amely szerint csak azon országok papírjaiból lehet vásárolni, amelyek legalább két hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában vannak. Az ebből a szempontból fontos felminősítés legelőbb májusban jöhet meg: a Fitch Ratings május 20-án vizsgálja felül a magyar besorolást. A felminősítést itt már a zsebében érezheti a kormány: a hitelminősítő éppen tavaly májusban – elsőként a nagyok közül – látta el pozitív kilátással a magyar osztályzatot. Tavaly novemberben a társaság a javuló államadóssághoz és a stabil gazdasági környezethez kötötte a felminősítést: tulajdonképpen a bankadó csökkentését szabta a jobb osztályzat feltételéül. Miután a teher csökkent, a gazdasági kiszámíthatóság pedig a korai tervezéssel tulajdonképpen javult is, aligha lehet olyan ok, amely megakadályozná a jobb minősítést.

fotó: AFP
A Fitch ráadásul az elmúlt években kedvesebb is volt az országhoz, mint a többiek: utolsóként vágta le a bóvliba a minősítést, és elsőként kezdte el az osztályzatot javítani. Meglehet, a befektetési kategóriába is a társaság fogja először visszasorolni az országot: a Moody’s ugyanis akár várhat még a döntésével – mondjuk – a nyári (június eleji) vagy akár még a novemberi felülvizsgálatáig. Kérdés az is, hogy a Standard & Poor's (S&P) milyen ütemben követi a versenytársait. A társaság jelenleg egyedüliként nem utal arra, hogy a besorolást javítaná, így valószínűsíthető, hogy a márciusi felülvizsgálatkor „csak”’ pozitív kilátással látja majd el a besorolást. (Bár már volt példa arra is, hogy a kilátások igazgatása helyett kapásból javított vagy rontott egy hitelminősítő.) Az mindenesetre borítékolható, hogy ha a Fitch és a Moody’s is javít tavasszal az osztályzaton, akkor őszre ugyanezt megteheti az S&P is.

A besorolások korai javítása jól is jönne a kormánynak, és nem csak azért, mert a jobb osztályzat nyomán esetleg beáramló tőke eleve olcsóbbá teszi az adósság finanszírozását. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a második negyedévben 821 milliárd forintnyi devizaadósság jár le. Ezt ugyan – a még mindig magas devizatartalék és a pozitív fizetési mérleg miatt – könnyedén lehet fedezni forintkibocsátásokból is (ahogyan az első negyedévben lejáró 226 milliárdnyi hitelnél sem jelenthet ez problémát). A kormányzat tervez ugyan devizakötvény-kibocsátást, ám elképzelhető, hogy – a valószínűsíthető nagyobb befektetői érdeklődés miatt – ezzel megvárja a hitelminősítők lépését. Miután március elején két kedvező döntés is várható, májusra pedig akár meglehet a befektetői ajánlás két intézménynél is, a várakozás jelentősebb hozamcsökkenést is eredményezhet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Májusban jöhet a pénzeső
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Sunday2016. 2. 17. 21:09

  Ha!!!!!! Netán jönne, azt az orbántolvajbriganti úgyis ellopja rajtuk kívül ez másnak nem jó hír! Fideszkikek tolvajtalanításról szóló híreknek lehetne örülni, ilyet meg mostanság nem láttam.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Májusban jöhet a pénzeső


  Ha!!!!!! Netán jönne, azt az orbántolvajbriganti úgyis ellopja rajtuk kívül ez másnak nem jó hír! Fideszkikek tolvajtalanításról szóló híreknek lehetne örülni, ilyet meg mostanság nem láttam.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Clior2016. 2. 17. 16:00

  A tavalyi évben is ezt várták, de a számok tologatásától még a gazdaság nem változik, ami itt történt az elmúlt években, az csak egy gyengébb gazdaságot eredményezett. Képtelen annyival kevesebbet lopni az ország vezetése, hogy valóban növekedés legyen és valóban csökkenjen az államadósság:(

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Májusban jöhet a pénzeső


  A tavalyi évben is ezt várták, de a számok tologatásától még a gazdaság nem változik, ami itt történt az elmúlt években, az csak egy gyengébb gazdaságot eredményezett. Képtelen annyival kevesebbet lopni az ország vezetése, hogy valóban növekedés legyen és valóban csökkenjen az államadósság:(

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 16. 15:46Gyorsítja a közép-európai inflációt az olaj drágulása

  Londoni pénzügyi elemzők szerint számottevő mértékben gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok idei inflációs ütemét a nyersolaj drágulása.

 • JANUÁR 15. 09:30Csaknem üres a jövő heti makronaptár

  Csaknem üres a jövő heti makronaptár, a piac az építőipari statisztikai adatokra figyelhet, de a keresetek tavaly január-novemberi alakulásáról is közli jelentését a statisztikai hivatal. Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB).

 • JANUÁR 13. 16:20Emelkedtek a termelői árak decemberben az Egyesült Államokban

  Decemberben az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.

 • JANUÁR 13. 15:22Nyolc éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Bulgáriában

  Nyolcéves mélypontra süllyedt a munkanélküliség Bulgáriában, 2016 végén a regisztrált munkanélküliek száma 261 ezer volt, csaknem 68 ezerrel kevesebb, min egy évvel korábban - közölte a bolgár foglalkoztatási hivatal pénteken.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér