Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 10. 15:02|H. B. | Gazdaság » Makrogazdaság

Örömmel pénzeli a lakosság az államot

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tavaly novemberben tovább nőtt a háztartások értékpapír-vagyona, és a jegybank adatai szerint elérte a 8334,9 milliárd forintot. Ezen belül a kisbefektetők állampapírban tartott megtakarításainak összege átlépte a 4 ezer milliárd forintos lélektani határt. Tavaly 11 hónap alatt összesen több mint 880 milliárd forinttal több állampapírt vásároltak a háztartások annál, amennyit eladtak vagy lejárt a számláikon. Továbbra is a rövid lejáratú kincstárjegyek a kisbefektetők kedvencei, a 4033,6 milliárd forintos állomány kétharmada ezekben – döntően Kamatozó Kincstárjegyben, Féléves Kincstárjegyben vagy a postán kapható Kincstári Takarékjegyben – van.

A többi hitelpapír nem kell a lakosságnak. Jelzáloglevélből minimális mennyiség, 3,7 milliárd forintnyi van a háztartásoknál, banki kötvényből csupán 146 milliárd forintnyit tartanak, egyéb cégek kötvényeiből 26,4 milliárd forint az állományuk. Jelzáloglevél-kibocsátás volt az ősszel, az Erste papírjából azonban a jelek szerint főleg intézmények jegyeztek. A bankok nem csábítják már magas kamatokkal a lakossági befektetőket, a vállalati kötvénypiac szintén nem lehet túl vonzó az elmúlt évek csődjei (E-Star/Enefi, BTel, Hungária Értékpapír, Quaestor) után.

A befektetési alapok novemberben ismét kedveltté váltak, csaknem 19 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak. A háztartásoknál lévő befektetési jegyek értéke így 3790 milliárd forintra emelkedett. A legtöbb friss pénz a kiegészítő adatok szerint ingatlanalapokba kerülhetett, ilyen konstrukciókban a lakosság már 515 milliárd forintot tart.

A budapesti tőzsdei rekordok novemberre győzték meg a kisbefektetőket arról, hogy érdemes a részvénypiacon befektetni. Az év utolsó előtti hónapjában csaknem 9 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás áramlott a részvénypiacra, ebben szerepet játszhatott az is, hogy ebben a hónapban debütáltak a tőzsdén az Alteo és a Duna House újonnan kibocsátott részvényei. A kisbefektetők egyébként novemberben kizárólag nem pénzügyi vállalatok tőzsdei részvényeit vásárolták, a bankpapírokból kifelé ment a pénz. A hónap végén a háztartásoknak így is négyéves csúcson volt a részvényállományuk, összesen már 335,6 milliárd forintnyi volt az értékpapír-számláikon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Örömmel pénzeli a lakosság az államot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 15:15Kisebb hiány jöhet 2018-ban

 • JANUÁR 18. 12:07Három éve nem volt ilyen magas az infláció az euróövezetben

  Az energiaárak emelkedése miatt közel három éve a legmagasabb infláció alakult ki tavaly decemberben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatása szerint.

 • JANUÁR 17. 19:17Nem kell több megszorítás Spanyolországban

  Spanyolország idei költségvetése jórészt összhangban van az uniós szabályokkal, nincs szükség módosítására - közölte az Európai Bizottság (EB) kedden.

 • JANUÁR 17. 17:37Ez vár a cégekre és a dolgozókra 2017-ben

  Bár a vezérigazgatók világszerte úgy érzik, hogy az idei év számos aggodalomra okot adó fejleményt tartogat, saját cégük, illetve a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban ismét bizakodóak – derült ki a PwC 20. Globális Vezérigazgató Felméréséből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér