Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 12:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 17. 12:19|MTI Eco | Gazdaság » Makrogazdaság

Rég nem látott hiány lehet Kínában

Hosszú évek óta először idén hiánnyal zárhat a kínai költségvetés a kormányzati agytröszt vezetője szerint.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hosszú évek óta először idén hiánnyal zár a kínai költségvetés - ezt jósolta Pej Csang-hong, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia pénzügykutató intézetének igazgatója egy lapnyilatkozatban.

A kormányzati agytröszt vezetője elmondta, hogy várakozásaik szerint idén 2000 milliárd jüan (306 milliárd dollár) hiánnyal zár a költségvetés. Ez az összeg a kínai GDP 3 százaléka.

A 2016 és 2020 közötti időszakot felölelő 13. ötéves terv előre haladtával, a reformok kibontakozásával párhuzamosan a deficit folyamatosan emelkedni fog. Pej Csang-hong rámutatott, hogy az adórendszer átalakítása miatt nehéz lenne elkerülni az adóbevételek csökkenését. Ráadásul a gazdaság más szektoraiban is reformokat hajtanak végre, ami tovább növeli a költségvetés terheit. Az állami bevételek amiatt is apadásnak indultak, hogy lassul a gazdasági növekedés. Míg 2011-ben a költségvetés bevételei 24,8 százalékkal emelkedtek, tavaly már csak 8,4 százalékkal.

A tekintélyes közgazdász azzal számol, hogy idén 6,8 százalékra lassul a kínai gazdasági növekedés üteme a tavalyi - 25 éves mélypontot jelentő - 6,9 százalékról.

Kína központi gazdaságtervező szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) vezetője a hónap elején kijelentette, hogy idén 6,5-7 százalékkal bővülhet a kínai gazdaság. Hszü Szao-si azt azonban elismerte, hogy a gazdaságra lefelé ható nyomás érvényesül.

"A munkaerőpiacon stabil a helyzet, a lakossági jövedelmek folyamatosan nőnek. A kínai gazdaság átalakítása és korszerűsítése mind gyorsabb ütemű, a szerkezetátalakítás kedvező eredményeket szült" - mondta Hszü Szao-si, aki szerint a kínai gazdaság növekedésének üteme elfogadható.

A kínai GDP 2010-ben még 10,4 százalékkal nőtt, majd a gazdasági növekedés üteme 2011-ben 9,2 százalékra, 2012-ben 7,8 százalékra, 2013-ban 7,7 százalékra, 2014-ben pedig 7,4 százalékra lassult.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rég nem látott hiány lehet Kínában
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. bulvarmedias2016. 2. 17. 13:19

  "A munkaerőpiacon stabil a helyzet, a lakossági jövedelmek folyamatosan nőnek." Ez jo a kinai dolgozonak, de kevesbe az oda kitelepult gyartonak, mivel emiatt a vegtermekeik arat is kenytelenek lesznek emelni; ha nem akarnak eppen a profitratajukon csokkenteni. Persze "konnyebb a tevenek atmenni a tu fokan", azaz nem vagyok naiv...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Rég nem látott hiány lehet Kínában


  "A munkaerőpiacon stabil a helyzet, a lakossági jövedelmek folyamatosan nőnek." Ez jo a kinai dolgozonak, de kevesbe az oda kitelepult gyartonak, mivel emiatt a vegtermekeik arat is kenytelenek lesznek emelni; ha nem akarnak eppen a profitratajukon csokkenteni. Persze "konnyebb a tevenek atmenni a tu fokan", azaz nem vagyok naiv...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 8. 15:21Kutatás és reform a megoldás

  Súlyos válsága után törékeny növekedési pályára tért rá a finn gazdaság, amely nagy kihívások előtt áll elsősorban a Nokia összeomlása miatt – hangsúlyozzák a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatói

 • 2016. 12. 8. 13:53Meghosszabbította eszközvásárlási programját az EKB

  Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.

 • 2016. 11. 29. 11:46Elvonultak a sötét fellegek a Klik fölül

  A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetését idén 91,5 milliárd forinttal növelte meg a kormány, így az elmúlt nyolc-kilenc hónapban az iskolák finanszírozásával kapcsolatos "ügyek" megszűntek - mondta Palkovics László oktatási államtitkár kedden az Országgyűlésben, hozzátéve: a Kliknek, szemben a februári 17 milliárdos lejárt tartozásállománnyal, ma nincs kifizetetlen számlája.

 • 2016. 11. 29. 09:38MNB: eredményt hozott a monetáris eszköztár átalakítása

  Egyértelműen beigazolódott, helyes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank a monetáris eszköztárának átalakításával, a jegybank célzott, nemkonvencionális intézkedéseivel július óta érdemi hozamcsökkenést tudott elérni - erről írt az MNB honlapján keddtől elérhető háttértanulmányban Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás ügyvezető igazgató.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér