Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 17. 15:10|Hornyák József | Gazdaság » Makrogazdaság

Rekordtöbblet a fizetési mérlegben

Csúcsot döntött tavaly a folyó fizetési mérleg többlete, idén azonban már az aktívum némi csökkenése várható

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Történelmi csúcsra emelkedett tavaly Magyarország folyó fizetési mérlegének a többlete – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes havi adatainak összesítéséből. Az előző évben 4,9 milliárd eurós aktívumot láthattunk, ami jelentős emelkedés a 2015-ös 3,7 milliárd euróhoz képest. Az elmúlt húsz év összehasonlítható adatait tekintve ekkora aktívumot nem találni. A nagy többlet elsősorban az első három negyedévnek köszönhető, már szeptember végén 4,2 milliárd euró felett volt az aktívum, így még azzal is megdőlt a rekord, hogy a december enyhe mínuszt hozott a fizetési mérlegben.

Tavaly egyaránt nőtt az árumérleg és a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmából származó többlet. Az árukereskedelem aktívuma csaknem 5 milliárd euró volt, félmilliárddal haladja meg az előző évit. Ennél is nagyobb, hatmilliárdos többlet adódott a szolgáltatások forgalmából a megelőző év 5400 millió eurójához képest. Összességében ezeken a sorokon elértük a 11 milliárd eurót, amiben fontos szerepet játszott, hogy az év egészét alacsony nyersanyagárak jellemezték, és Magyarország importáló országként sokat profitált az olajárak összeomlásából – mondta a Világgazdaságnak Németh Dávid , a K&H Bank vezető közgazdásza.

A jövedelemegyenleg továbbra is negatív volt, 4,3 milliárdos mínuszt hoztunk össze, ami viszont kisebb a 2015-ös 5 milliárdnál. A munkajövedelmekből 3 milliárdos aktívum alakult ki, ebben döntő fontosságúak a külföldön dolgozó magyarok hazautalásai. A növekedés mértéke mintegy 150 millió euró éves alapon. A befektetések jövedelmei soron 8,6 milliárd forintos mínusz adódott tavaly, ez kis csökkenés a 2015-ös 9 milliárd euró feletti szinthez képest. Az EU-tól származó transzferek is jelentősen visszaestek.

„Az idén romolhat a külkereskedelmi mérleg, miután a fogyasztás és a beruházások is növekednek, ezeknek pedig jelentős az importtartalmuk” – mondta Németh Dávid. A közgazdász szerint az energiaárak sem segítik helyzetet, mert míg tavaly kedvezően hatott az olcsó olajár, addig idén már negatív hatással lesz a drágulás. Németh Dávid szerint az export közben nem nő majd nagyobb ütemben, mert sem az EU, sem a világkereskedelem nem bővül sokkal gyorsabban a tavalyinál, így szükségképpen alacsonyabb lett az exporttöbblet.

Ám a cégek profitabilitása nő az idén, és EU-források is áramlanak az országba. Az uniós pénzek nagymértékben javíthatják a mérleget, de ez inkább a jövő évet jellemezheti, habár már idén is felgyorsul az uniós források lehívása. Idén a vállalati nyereségadó csökkentése lesz érdekes a fizetési mérleg szempontjából. Januártól az egységesen 9 százalékos nyereségadó a nagy cégeket érinti kedvezően (a kisebb, vagyis 500 millió forint alatti nyereséget elérő cégeknél egy, a nagyoknál 10 százalékpontos a csökkentés mértéke).

A nagyvállalatok jellemzően multik, akik a nyereségadó csökkentése miatti többletprofitot akár ki is vihetik az országból, ha nem fektetik be újra, ez pedig rontja a fizetési mérleget – mondta Németh Dávid. A nyereségadó csökkentésének van egy másik hatása is: az alacsony adó arra késztethet nagyvállalatokat, hogy itt adózzanak, bizonyos külföldi profitokat ide hozzanak, de ezek jórészt egyszeri hatások lehetnek. A közgazdász összességében azt várja, hogy valamelyest csökken idén a fizetési mérleg többlete, de így is jelentős marad az aktívum.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Rekordtöbblet a fizetési mérlegben
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér