Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 18:45|Blahó Miklós | Gazdaság » Makrogazdaság

Szeretnék elkerülni a valutaháborút

A kormányoknak el kell kezdenük beruházni, a jegybankok ömagukban nem képesek talpra állítani a világgazdaságot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A romló világgazdasági kilátásokra hívta fel a figyelmet és nemzetközi szinten összehangolt cselekvést sürgetett az IMF és az OECD a legfejlettebb országok hét végi sanghaji találkozója előtt. Az előzetes egyeztetésekről kiszivárgott hírek azonban nem utalnak látványos megegyezésre, bár az aggodalom egyre jobban áthatja a döntéshozói köröket. Az amerikai pénzügyminiszter, Jack Lew például azt mondta, szeretné, ha a résztvevők ráerősítenének azokra a korábbi vállalásokra, hogy nem gyengítik az árfolyamokat mások kárára.

Előkészületek a ma kezdődő G20-csúcsra. fotó: AFP
Kínai részről kizárták a jüan leértékelését, mondván, képesek kézben tartani a kurzust, miközben csütörtökön a sanghaji tőzsdeindex megint tetemes, hatszázalékos veszteséget könyvelt el, fokozván a kétségeket, vajon a pekingi vezetés képes-e a rendkívüli kihívásnak ígérkező szerkezetváltást rendben végrehajtani.

Erre a félelemre is utal az IMF, amely a múlt hónapban már mérsékelte a világgazdasági növekedésre adott előrejelzését, s most úgy látja, az áprilisi ülésszakon ismét lefelé módosíthatja a prognózist, annyi új kockázat halmozódott fel a tőzsdék szeszélyes viselkedésétől a zuhanó olajárakig. S ide sorolja a nem gazdasági jellegű feszültségeket, a migrációt, a járványokat, a geopolitikai kríziseket is. Attól tart a valutaalap stábja – ahogy jelezte már a minap Christine Lagarde vezérigazgató –, hogy a növekedést lassító tényezők átgyűrűznek egyik országról és egyik térségről a másikra.

Hasonló véleményeket fogalmaz meg A növekedés jegyében című kiadványát Sanghajban pénteken bemutató OECD is, amely érdemi beavatkozást sürget ugyan, ám szomorúan állapítja meg, hogy a növekedésért tett reformfogadalmaiknak a tagországok kevéssé tesznek eleget, s így nehéz elérni a 2014-ben Brisbane-ben megfogalmazott célt, hogy öt év alatt két százalékponttal emeljék a globális GDP-t. Mindkét nemzetközi szervezet úgy véli: a monetáris politikának nincs elegendő muníciója, hogy gyorsítsa a növekedés ütemét. Ahol lehet, be kell vetni a fiskális politikát is. Az OECD egyenesen azzal érvel, hogy az alacsony infláció és kamatok korában igenis hitelből kellene állami termelő beruházásokat ösztönözni. Továbbá erőltetni lehetne a munkaerő- és termékpiaci reformokat, támogatni az innovációt, az oktatást, s mérsékelni a jövedelmi különbségeket. Az IMF szélesebb nemzetközi összefogást sürget a migrációs válság kezelésére is.

Magyarországi teendők

Az OECD úgy látja, hogy Közép-Európában Magyarország is leszakadt termelékenységben a fejlett ipari államok élbolyától, s ha elmaradnak a termék- és munkaerő-piaci reformok, és a befektetések a humántőke fejlesztésébe, valamint az innovációba, akkor az alacsonyabb munkaerőköltségből fakadó versenyelőny hamar elvész. Olyan szabályozásra lenne szükség, amely megnyitja a verseny előtt az energia-, a telekommunikációs és a közlekedési, szállítási szektorokat. A tanulmány elismeri: a szakképzés fejlesztésére tett lépéseket a kormány, s növekedésösztönző lépésnek minősíti a személyi jövedelemadó kulcsának egy százalékpontos mérséklését.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Szeretnék elkerülni a valutaháborút
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lzoli412016. 2. 26. 18:50

  A kormányok alkalmazkodó képessége lassú és gyenge és a valódi megmérettetésük sem ezen alapul. Ennek leküzdésében a tömegdemokrácia komoly akadály.Ráadásul mindezt globális környezetben kellene kialakítani.A kilátások nem jók. Új módszerek és intézmények kellenének.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Szeretnék elkerülni a valutaháborút


  A kormányok alkalmazkodó képessége lassú és gyenge és a valódi megmérettetésük sem ezen alapul. Ennek leküzdésében a tömegdemokrácia komoly akadály.Ráadásul mindezt globális környezetben kellene kialakítani.A kilátások nem jók. Új módszerek és intézmények kellenének.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 1. 17:41The WTO Reborn?

  Once the world’s preeminent multilateral trade forum, the WTO has been steadily marginalized in recent years, and recent rebukes of globalization, such as the United Kingdom’s Brexit vote and the election of Donald Trump as US president, suggest that this trend will accelerate.

 • MÁRCIUS 1. 16:10288 ezer ember még munkát keres

  A nyilvántartott álláskeresők száma 19,7 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a januári zárónapon 288 300 álláskereső szerepelt, több mint 70 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

 • MÁRCIUS 1. 15:16Magyar gazdaság: kilátásban a fellendülés

  A magyar gazdasági kilátások kedvezőek, a hazai bankpiac pedig erős hitelezési képességével és hajlandóságával aktív részese lehet a bővülésnek – állítja a K&H.

 • MÁRCIUS 1. 09:40Éves csúcson a beszerzésimenedzser-index

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér