Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 26. 18:45|Blahó Miklós | Gazdaság » Makrogazdaság

Szeretnék elkerülni a valutaháborút

A kormányoknak el kell kezdenük beruházni, a jegybankok ömagukban nem képesek talpra állítani a világgazdaságot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A romló világgazdasági kilátásokra hívta fel a figyelmet és nemzetközi szinten összehangolt cselekvést sürgetett az IMF és az OECD a legfejlettebb országok hét végi sanghaji találkozója előtt. Az előzetes egyeztetésekről kiszivárgott hírek azonban nem utalnak látványos megegyezésre, bár az aggodalom egyre jobban áthatja a döntéshozói köröket. Az amerikai pénzügyminiszter, Jack Lew például azt mondta, szeretné, ha a résztvevők ráerősítenének azokra a korábbi vállalásokra, hogy nem gyengítik az árfolyamokat mások kárára.

Előkészületek a ma kezdődő G20-csúcsra. fotó: AFP
Kínai részről kizárták a jüan leértékelését, mondván, képesek kézben tartani a kurzust, miközben csütörtökön a sanghaji tőzsdeindex megint tetemes, hatszázalékos veszteséget könyvelt el, fokozván a kétségeket, vajon a pekingi vezetés képes-e a rendkívüli kihívásnak ígérkező szerkezetváltást rendben végrehajtani.

Erre a félelemre is utal az IMF, amely a múlt hónapban már mérsékelte a világgazdasági növekedésre adott előrejelzését, s most úgy látja, az áprilisi ülésszakon ismét lefelé módosíthatja a prognózist, annyi új kockázat halmozódott fel a tőzsdék szeszélyes viselkedésétől a zuhanó olajárakig. S ide sorolja a nem gazdasági jellegű feszültségeket, a migrációt, a járványokat, a geopolitikai kríziseket is. Attól tart a valutaalap stábja – ahogy jelezte már a minap Christine Lagarde vezérigazgató –, hogy a növekedést lassító tényezők átgyűrűznek egyik országról és egyik térségről a másikra.

Hasonló véleményeket fogalmaz meg A növekedés jegyében című kiadványát Sanghajban pénteken bemutató OECD is, amely érdemi beavatkozást sürget ugyan, ám szomorúan állapítja meg, hogy a növekedésért tett reformfogadalmaiknak a tagországok kevéssé tesznek eleget, s így nehéz elérni a 2014-ben Brisbane-ben megfogalmazott célt, hogy öt év alatt két százalékponttal emeljék a globális GDP-t. Mindkét nemzetközi szervezet úgy véli: a monetáris politikának nincs elegendő muníciója, hogy gyorsítsa a növekedés ütemét. Ahol lehet, be kell vetni a fiskális politikát is. Az OECD egyenesen azzal érvel, hogy az alacsony infláció és kamatok korában igenis hitelből kellene állami termelő beruházásokat ösztönözni. Továbbá erőltetni lehetne a munkaerő- és termékpiaci reformokat, támogatni az innovációt, az oktatást, s mérsékelni a jövedelmi különbségeket. Az IMF szélesebb nemzetközi összefogást sürget a migrációs válság kezelésére is.

Magyarországi teendők

Az OECD úgy látja, hogy Közép-Európában Magyarország is leszakadt termelékenységben a fejlett ipari államok élbolyától, s ha elmaradnak a termék- és munkaerő-piaci reformok, és a befektetések a humántőke fejlesztésébe, valamint az innovációba, akkor az alacsonyabb munkaerőköltségből fakadó versenyelőny hamar elvész. Olyan szabályozásra lenne szükség, amely megnyitja a verseny előtt az energia-, a telekommunikációs és a közlekedési, szállítási szektorokat. A tanulmány elismeri: a szakképzés fejlesztésére tett lépéseket a kormány, s növekedésösztönző lépésnek minősíti a személyi jövedelemadó kulcsának egy százalékpontos mérséklését.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Szeretnék elkerülni a valutaháborút
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. lzoli412016. 2. 26. 18:50

  A kormányok alkalmazkodó képessége lassú és gyenge és a valódi megmérettetésük sem ezen alapul. Ennek leküzdésében a tömegdemokrácia komoly akadály.Ráadásul mindezt globális környezetben kellene kialakítani.A kilátások nem jók. Új módszerek és intézmények kellenének.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Szeretnék elkerülni a valutaháborút


  A kormányok alkalmazkodó képessége lassú és gyenge és a valódi megmérettetésük sem ezen alapul. Ennek leküzdésében a tömegdemokrácia komoly akadály.Ráadásul mindezt globális környezetben kellene kialakítani.A kilátások nem jók. Új módszerek és intézmények kellenének.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 15:08Korai még szigorítást várni Matolcsyéktól

  Londoni pénzügyi elemzők egybehangzó előrejelzései szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő értekezleten nem módosítja a 0,90 százalékos alapkamatot, de később már várható a monetáris politika szigorodása. Ennek eszközei közül egyes londoni elemzői vélemények szerint jövőre nem lehet kizárni a kamatemelést sem, bár ez nem konszenzusos előrejelzés a Cityben.

 • ÁPRILIS 24. 14:03Csak átmeneti a kiskereskedelem megtorpanása

  Csak átmeneti lehetett a februári kiskereskedelmi forgalom lassulása a makrogazdasági elemzők szerint.

 • ÁPRILIS 24. 13:25A hiány nőtt, az adósság csökkent tavaly Magyarországon

  Tavaly csökkent a GDP-arányos államadósság és államháztartási hiány mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett kimutatásából. A fenti tendencia hazánkban is megfigyelhető volt.

 • ÁPRILIS 24. 11:16Jó hír érkezett Németországból

  A vártnál nagyobb mértékben javult és közel hatéves csúcsot ért el áprilisban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér