Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 14:29|V. I. | Gazdaság

Máris átírták az idei költségvetést

Összesen 1,6 milliárd forintot csoportosított át a kormány az idei költségvetésben január legelején – a pénzmozgások a korábbi döntések átvezetését jelentik.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Január harmadikán jelent meg az első idei Magyar Közlönyben a kabinet három határozata: az egyik a BM Nemzetközi Oktatási Központot a rendőrséghez sorolja át, a másik kettő pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) igazgatására, illetve a kormányhivatalokhoz csoportosít át forrásokat és velük együtt dolgozókat a nyugdíjfolyósítótól és az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

A kormány már korábban határozott arról, hogy a két intézményt a szaktárca olvasztja magába, illetve a kormányhivatalok veszik át az OEP egyes feladatait – most az ehhez szükséges személyiállomány-átcsoportosításról rendelkezett a kabinet. A költségvetés tavaszi elfogadásakor ugyanis még nem született meg a központosításról a döntés, az átcsoportosításokról viszont a kormány jogilag csak azt követően tudott saját hatáskörben dönteni, hogy megkezdődött az év.

A határozatok értelmében a Nyugdíjbiztosítási Alap központjából négyen ülnek át az Emmibe (ez 40 milliós átcsoportosítás), míg az egészségbiztosítótól hárman kerülnek a járási kormányhivatalokhoz (16,3 milliós átcsoportosítás), több mint kétszázan a minisztériumhoz (több mint egymilliárdos forrással) és 14-en a nyugdíjbiztosítóhoz (128 millió vándorol ezért át oda). A kormányhatározat ezenkívül leírja azt is, hogy az átcsoportosítások áthúzódó hatása jövőre 75 millió forint lesz (ennyi pénz kerül át a 2018-as büdzsében az OEP-től az Emmihez).

A kormány 2016 elején kapott arra felhatalmazást az Országgyűléstől, hogy a költségvetés címrendjét és kiadásait tulajdonképpen szabadon meghatározhassa, ha mindez nem veszélyezteti a hiánycél teljesülését. A különleges felhatalmazás értelmében, amennyiben a többletbevételek erre fedezetet nyújtanak, a kabinet saját hatáskörben dönthet kiadásokról, tulajdonképpen a forrás megjelölése nélkül.

Tavaly összesen több mint négyszáz olyan döntést hozott a kormány, amely a már elfogadott költségvetésben módosított – közel 1800 milliárd forintot mozgattak meg (ebből azonban 800 milliárd az uniós előlegek kifizetéséhez kapcsolható egyszeri döntés volt). A döntések során a kormány elköltötte a százmilliárdos általános tartalékot, az országvédelmi alapban elkülönített összeg harmadát, felhasználta az előző évi maradványokat, miközben közel 270 milliárd forintot csoportosított át és (az uniós előlegek nélkül számolva) mintegy 500 milliárdnyi kiadást határozott el a többletbevételek terhére.

A döntések közül negyven az idei büdzsét is érintette, összesen 127 milliárd forintnyi kiadás előirányzásáról döntött a kabinet – ezek egy része azonban már beépült a költségvetésbe annak elfogadásakor, igaz, van bőven olyan is, amely nem, így miattuk valószínűleg hozzá kell majd még nyúlni a kiadásokhoz.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Máris átírták az idei költségvetést
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 17. 14:19Pályázati hajrát nyitott a kormány

  Az év végén jelentős összegű magyarországi kifizetési igénynek tett eleget az Európai Bizottság, közben az új uniós pályázatok kiírása is gőzerővel halad. A legnagyobb keretösszegű programok közül biztatóak a gazdaságfejlesztés, illetve a terület- és településfejlesztés részeredményei is

 • JANUÁR 17. 07:22Theresa May leszögezte: Nagy-Britannia nem "részlegesen" lép ki az EU-ból

  A Downing Street által előzetesen ismertetett részletek szerint Theresa May brit miniszterelnök leszögezi a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról tartandó keddi beszédében, hogy Nagy-Britannia nem csupán "részlegesen" távozik majd az Európai Unióból. Hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy London olyan feltételekre törekszik, amelyek a lehető legszabadabb kereskedelmet teszik lehetővé az EU-val.

 • JANUÁR 17. 05:00Olcsóbb a készpénz az utalványnál

  Nem feltétlenül kell leírni a hagyományos cafeteriajuttatásokat a készpénz megjelenésével: az adócsökkentés miatt versenyképesek maradtak ezek is

 • JANUÁR 17. 05:00Nyílik az olló a gazdagok és a szegények között

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér