Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 23. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 23. 07:22|Hornyák József | Gazdaság

Matolcsy Györgyék felforgatták a piacot

A forint azonnal esett, az állampapírok hozama pedig később mérséklődhet, miután az MNB csökkentette az irányadó rátát és negatív tartományba vágta a betéti kamatot.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mélybe lökte a forintot a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután nagy meglepetésre 15 bázisponttal lejjebb szállította a három hónapos betétre meghatározott kamatot. Az irányadó ráta így háromnegyed évnyi stagnálás után 1,2 százalékra süllyedt, ami új történelmi mélypontot jelent. Ezzel párhuzamosan 0,1 százalékról negatív tartományba, mínusz 0,05 százalékra csökkentették a betéti kamatot, ami a mai naptól 1,45 százalékos hitelkamattal párosul. Ez utóbbi 65 bázispontos vágást jelent.

Matolcsyék váratlan lépésére az euró jegyzése egy szempillantás alatt 313 forintra kúszott fel a döntés előtti 311-ről, a kurzus később 312 közelében stabilizálódott. Elemzők úgy vélik, az MNB tudatosan nem hagyja, hogy a forint tartósan 310 alatt mozogjon, és ez a szint ki nem mondott „árfolyamküszöbként” működik. Ez azért is érdekes, mert az összes makrogazdasági folyamat – az alacsony költségvetési hiány, a lassan mérséklődő államadósság és a jelentős külkereskedelmi többlet – a forint erősödése mellett szól, a jegybank viszont minden erejével megakadályozza az erősödést.

A kamatcsökkentésre azért reagált hevesen a piac, mert Nagy Márton, a jegybank alelnöke a közelmúltban arról beszélt, hogy márciusban vagy áprilisban még korai lenne kamatot csökkenteni, erre csak később kerülhet sor. Néhány órával az Európai Központi Bank (EKB) március 10-ei élénkítésének bejelentése előtt Nagy azt mondta, túl erős a forint az inflációs cél eléréséhez. Az EKB döntése mellett az MNB-t segítette, hogy a Federal Reserve sem emelt kamatot márciusban, miközben egyre több jegybank rántja negatívba a rátáját.

A támogató külső környezet lehetővé, a túl alacsony infláció pedig az MNB szerint szükségessé tehette a lazítást. A jegybank friss előrejelzése alapján idén jóval alacsonyabb lesz az infláció, mint eddig várták – főképp az alacsony olajárak miatt. Az MNB már csak 0,3 százalékos inflációra számít idén a három hónappal korábban prognosztizált 1,7 után, de a GDP-növekedés nem 2,5, hanem 2,8 százalékos lesz. Utóbbi azért meglepő, mert elemzők szerint már a 2,5 százalék is túl optimistává vált, hiszen az elmúlt hónapokban kissé romlottak a növekedési kilátástok egyebek közt az ipar növekedésének lassulása és az építőipar zuhanórepülése miatt. Az MNB 2017-re 2,4 százalékos inflációval és 3 százalékos növekedéssel számol.

A jegybank közleményében azt írta, hogy a következő hónapokban folytatódhat a lazítás, amely nem csak az alapkamatot érintheti. Attól tartanak, hogy elvétik az inflációs célt, így az egynapos betéti és a már most is negatív tartományba süllyedő hitelkamat változtatását is mindig mérlegelni fogják. Elemzők arra számítanak, hogy a kamatcsökkentési ciklus végén 0,75-1 százalék közelébe süllyed az irányadó ráta, ami végül negatív reálkamathoz vezet, vagyis az infláció magasabbra emelkedik, mint az alapkamat mértéke. A piaci várakozások alapján 0,9 százalék közelébe süllyedhet a kamat.

VG-szakértő: Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza

A nagy meglepetést számomra a kamatfolyosó drasztikus elhúzása jelentette, amely 2 százalékpontról 1,5-re csökkent. A hitelkamat már csak 25 bázisponttal magasabb az irányadó betéti kamatnál. A két ráta közötti különbség csökkentése pedig egy hosszabb folyamat kezdete lehet, vagyis egy idő után a hitelkamat válhat irányadóvá a mostani betéti helyett. A szűkítés segíti az átállást. Az MNB lefelé szeretné nyomni a hosszú lejáratú állampapírok hozamát is, hogy a hozamgörbe laposodjon, mert túl meredeknek tartják. A hitelkamat csökkentésével ezt el is érhetik, mert vonzóbbá válhatnak az
5 és 10 éves állampapírok.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Matolcsy Györgyék felforgatták a piacot
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. fei2016. 3. 24. 07:16


  A hatvanas évek végén, a hetvenesek elején, az új mechanizmus körüli viták ihletésében, amikor még április negyedikét katonai parádéval ünnepeltük, terjedt az alábbi vicc:

  A párt és a kormány vezetői mellett a külföldi delegáltak és a nagykövetek a tribünről nézik a katonai parádét. Elvonulnak a tribün előtt díszlépésben a gyalogsági alakulatok, óriási taps. Jönnek a harckocsik, óriási zaj, füst, nagy felhajtás, közben az égen elhúz pár repülő. Még nagyobb taps. Jönnek a rakétás alakulatok, óriási taps. Majd jön tíz cilinderes, frakkos úriember. Döbbent csend, majd valaki bátortalanul megkérdezi: Ők kik? Mire a válasz: ők a magyar közgazdászok. Több kárt tudnak okozni, mint az összes előzőek együtt.

  Ebben az volt a szép, hogy tökéletes volt a konszenzus: mind a két oldal boldogan mesélte, a másik oldalra mutogatva.

  És szerintem ez a vicc ma újra aktuális...

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Matolcsy Györgyék felforgatták a piacot  A hatvanas évek végén, a hetvenesek elején, az új mechanizmus körüli viták ihletésében, amikor még április negyedikét katonai parádéval ünnepeltük, terjedt az alábbi vicc:

  A párt és a kormány vezetői mellett a külföldi delegáltak és a nagykövetek a tribünről nézik a katonai parádét. Elvonulnak a tribün előtt díszlépésben a gyalogsági alakulatok, óriási taps. Jönnek a harckocsik, óriási zaj, füst, nagy felhajtás, közben az égen elhúz pár repülő. Még nagyobb taps. Jönnek a rakétás alakulatok, óriási taps. Majd jön tíz cilinderes, frakkos úriember. Döbbent csend, majd valaki bátortalanul megkérdezi: Ők kik? Mire a válasz: ők a magyar közgazdászok. Több kárt tudnak okozni, mint az összes előzőek együtt.

  Ebben az volt a szép, hogy tökéletes volt a konszenzus: mind a két oldal boldogan mesélte, a másik oldalra mutogatva.

  És szerintem ez a vicc ma újra aktuális...


  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér