Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 29. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 29. 16:18|Hornyák József | Gazdaság

Még sincs kőbe vésve a kamat

A galamb hangvételű MNB-közlemény miatt a piac és az elemzők is azzal kalkulálnak, hogy újraindul a kamatvágási ciklus.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hosszú hónapokig tartotta magát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ahhoz, hogy kőbe véste az 1,35 százalékos alapkamatot, és belátható ideig nem változtat rajta. Most azonban úgy tűnik, hogy fordul a kocka. Elemzők szerint a Matolcsy György vezette monetáris tanács keddi kamatdöntése után kiadott közlemény alapján újabb élénkítés várható, és egyre nagyobb esélye van egy kamatvágási ciklusnak.

A piac el is kezdte beárazni az újabb kamatcsökkentést – hívják fel a figyelmet az OTP Bank közgazdászai, akik szerint az MNB már nem zárja ki ezt a fajta élénkítést. A jegybank közleményében azt írta, ha a monetáris tanács szükségesnek ítéli, „további lazítást hajthat végre, elsősorban a meglévő, nem hagyományos eszközök alkalmazásával”. Ilyen a hosszú lejáratú kötvényhozamok csökkentését célzó önfinanszírozás, amelynek keretében a bankokat kötvények vásárlására késztetik. Az OTP-nél úgy vélik, hogy ha ezek a programok nem érik el céljukat, akkor jöhet a kamatvágás.

Londoni elemzők már az olajárak év eleji összeomlásától újabb kamatcsökkentéseket prognosztizáltak, és többségük szerint egy százalék alatti rátát sem lehet kizárni. Azóta az is valószínűvé vált, hogy az USA jegybankja, a Federal Reserve (Fed) mégsem emel idén négyszer kamatot – a nyílt piaci bizottság tagjainak decemberi várakozásával ellentétben –, az Európai Központi Bank (EKB) pedig Mario Draghi elnök legutóbbi szavai alapján akár újabb élénkítésről is dönthet. Vagyis az összes folyamat hetek óta abba az irányba mutat, hogy az MNB változtasson a tartós kamattartást középpontba helyező álláspontján.

Ráadásul a nem hagyományos lazítás, úgy tűnik, egyelőre nem olyan sikeres, mint kellene. A Raiffeisen Bank közgazdászai szerint nem csupán az alacsonyabb olajár és a romló inflációs kilátások, hanem a csökkenni nehezen akaró hosszabb hozamok is újabb lazító intézkedéseket hozhatnak a közeljövőben. A forintos hozamgörbe nem laposodik, vagyis a rövid és a hosszú lejáratú kötvényhozamok közötti különbség nem csökken olyan ütemben, mint ahogyan azt a jegybank korábban remélte – emelik ki a bank szakértői, és szerintük ez „nem maradhat következmények nélkül”. Ha az EKB tovább lazítana – mondják –, az MNB pedig nem, akkor felértékelődési nyomás nehezedhetne a forintra, ami már szembemenne a jegybank és a kormány terveivel. Az euró-forint kurzus 310–315 között ingadozik. Egy forinterősödési hullámot az MNB is csak újabb élénkítő lépéssel tudna megállítani – vélik a Raiffeisennél, kiemelve: erre akkor lehet számítani, ha a forint erősödne. A forintot egyébként támogatják az erős fundamentumok, a magas fizetésimérleg- és külkereskedelmi többlet, valamint a fegyelmezett gazdálkodás, és az államadósság nagyon lassú csökkenése is a deviza mellett szól. A Raiffeisen azzal kalkulál, hogy a magyar alapkamat idén nyárra egy százalékra csökken.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Még sincs kőbe vésve a kamat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 13:40London polgármestere: Mindkét félnek ártana az Egyesült Királyság büntetése

  Mindkét félnek ártana, ha az Európai Unió "megbüntetné" az Egyesült Királyságot a kilépés miatt, senkinek nem érdeke a "kemény Brexit", azaz, hogy a szigetország a belső piacról is kivonuljon szabadkereskedelmi egyezmény nélkül - mondta London polgármestere kedden Brüsszelben.

 • MÁRCIUS 28. 12:16Szinte ingyen kap hitelt a magyar állam

  Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

 • MÁRCIUS 28. 12:11A fiatalok többsége takarékoskodó

  A takarékoskodás igénye már egész korán megjelenik a magyar fiataloknál, a 14-18 éves korúak kétharmada, ha tud, félretesz. Az OTP Bank felkérésére készített, tavaly év végi, adatfelvételből emellett az is kiderült, hogy tízből négy fiatal már bankkártyával is rendelkezik, többségük az online vásárlástól sem riad vissza, ugyanakkor a jelentős hányaduk még mindig a készpénzt részesíti előnyben.

 • MÁRCIUS 28. 06:30Hatalmas különbség a magyar fizetésekben

  Hatalmas eltérések vannak az országon belül a fizetésekben és a foglalkoztatásban egyaránt. Budapest mindenben vezet, az ország északkeleti része pedig a legtöbb mutatóban leghátul helyezkedik el

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér