Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 15:23|Utolsó módosítás: 2016. 2. 24. 16:23|MTI | Gazdaság

Megszólalt az EBRD a Sepsiszentgyörgynek nyújtott hitelről

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) a rendelkezésére álló információk alapján "nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel" - közölte szerdán a pénzintézet szóvivője az MTI-vel.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A bank illetékese azzal kapcsolatban válaszolt írásban az MTI kérdéseire, hogy a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) múlt szerdán házkutatást tartott Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester és munkatársai lakásában és irodájában. Az ügyészség csütörtökön felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármestert.

Az EBRD közölte: minden általa finanszírozott beruházást közelről figyel a kedvezményezettekkel együttműködve, és a legmagasabb normákat alkalmazza a hitelezés tekintetében. A pénzintézet arra is kitért, hogy támogatja a román hatóságokat a korrupcióellenes harcban, és abban, hogy a törvényeket a közigazgatás minden szintjén alkalmazzák. Megjegyezte, hogy értesült a sepsiszentgyörgyi ügyészségi vizsgálatról, és bízik benne, hogy a hatóságok alaposan kivizsgálják az ügyet, és a helyzet hamarosan tisztázódik.

A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpád polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak.

Antal Árpád a vizsgálat kezdetekor az MTI-nek elmondta, teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában. Hozzátette: a bank is folyamatosan ellenőrizte a szerződés végrehajtását, és soha nem jelzett szabálytalanságot.

Ebből a keretből "egy eurocentet sem lehet elkölteni, ha az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank erre nem bólint rá" - jelentette ki a polgármester. Antal Árpád furcsállotta, hogy ha a hitelt fizető és a hitelt felvevő fél is mindent szabályosnak talál, akkor egy harmadik fél is vizsgálatot indít, csak azért, mert nem találkozott még ilyen hitelszerződéssel, és nem érti meg a működését.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megszólalt az EBRD a Sepsiszentgyörgynek nyújtott hitelről
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Rovat további hírei
 • AUGUSZTUS 23. 14:00Nem nyúltak a kamathoz Matolcsyék

  Nem változtatott az irányadó kamatszinten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A jegybank nem konvencionális eszközökkel élénkíthet a következő hónapokban.

 • AUGUSZTUS 23. 10:00Húzd meg, ereszd meg! – a renminbi árfolyamának alakulása

  A kínai tőke- és devizapiac liberalizálása, a renminbi szerepének globális erősítése, valamint a gazdasági szerkezet újraegyensúlyozását célzó (rebalancing) folyamata számos, egymással gyakran szembenálló, más időtávokat érintő cél és érdek összehangolását igényli a kínai döntéshozók részéről. E folyamat szükségszerű következménye egyes gazdasági és pénzügyi változókban a volatilitás megjelenése, amely globális összehasonlításban jelenleg nem tekinthető kirívónak, az elmúlt évtizedek kínai relációjában azonban szokatlannak tűnhet. 2015 augusztusa óta a kínai jegybank a piaci folyamatoknak nagyobb teret hagyva menedzseli az árfolyamot, ami azóta 5-6%-os renminbi gyengülésben és az árfolyam nagyobb változékonyságában jelent meg. Az MNB azt vizsgálja cikkében, hogy a gazdasági kihívásokra (rebalancing, trilemma, változó tőkeáramlások) adott válaszok milyen változásokat hoztak magukkal a kínai devizapiacon.

 • AUGUSZTUS 23. 07:17Barcza megvalósíthatja Orbán álmát

 • AUGUSZTUS 23. 05:00A július már nem olyan jó

  Az első hét hónap egészét tekintve jól áll az államháztartás, de a júliusi adatok már nem annyira szépek, mint a korábbiak. Az állam megkezdte a költekezést, ám a bevételek nem jöttek úgy, mint az előző hónapokban

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Éremeső az olimpián

 • Rio 2016

 • Kezdődik a riói olimpia

 • Kihirdették a felvételi ponthatárokat

 • Kilenc halálos áldozatot követelt a müncheni vérengzés Fotók: AFP

 • Terrortámadás Franciaországban

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér